Zlatá zem otvára environmentálne témy a mieri do kín

Režisér Dominik Jursa roky sledoval zápas obyvateľov troch obcí východného Slovenska s americkou ropnou spoločnosťou. Jeho film Zlatá zem vstúpi do kín 25. júna.

25.06.2020 07:00
Stills Zlata zem4 Foto:
Skrátenú verziu dokumentu Zlatá zem sme už mohli vidieť v televízii, v kinách sa bude po premietaní aj diskutovať.
debata

Dominik Jursa je súčasťou nastupujúcej generácie mladých talentovaných dokumentaristov. V centre jeho záujmu stojí boj za ľudské práva, občiansky aktivizmus či environmentálne otázky.

Zlatá zem zobrazuje tradičný obraz slovenskej politickej reality, v ktorej sa rozhoduje o nás bez nás. Obyvateľov východoslovenských obcí sa ťažba na ich území bytostne dotýka, no o jej povolení sa dozvedajú ako poslední.

Výnimočnosť tejto kauzy však spočíva v jej šťastnom konci, ktorý dáva nádej ďalším zdanlivo slabým alebo bezmocným komunitám: „Osobne som veľmi rád, že žijem v spoločnosti, kde jedinec s dostatočným odhodlaním a vierou v svoju pravdu, má šancu uspieť aj v nerovnom súboji. Mám radosť, že občianska spoločnosť kvitne aj v tých najzabudnutejších kútoch našej krajiny. Menej sa teším z toho, akým spôsobom fungujú niektoré slovenské úrady. Z môjho pohľadu je veľký kus viny za vyhrotenie situácie na ich pleciach a v konečnom dôsledku na to doplatili obe strany sporu,” vyjadril sa režisér Dominik Jursa.

V dobe, kedy sa klimatická kríza stáva v globálnom merítku čoraz naliehavejšou potrebujeme umenie a filmy, ktoré sú angažované a tematizujú environmentálne otázky. Ťažba je fenomén, ktorého obeťou je predovšetkým ekosystém Zeme, no zásadným spôsobom ovplyvňuje aj mnohé ľudské osudy. „Ľudia v súčasnosti veľmi citlivo vnímajú otázky životného prostredia a oveľa viac sú ochotní premýšľať nad hodnotovými témami,” povedala producentka filmu Barbara Janišová Feglová z Hitchhiker Cinema.

Film bude rotovať v slovenských kinách od 25. júna. Okrem bežnej kamennej distribúcie zamieri Zlatá zem aj do obcí, kde bola nakrúcaná – Ruská Poruba, Smiľno, Vyšná Oľka. Viacerých premietaní sa zúčastní aj režisér Dominik Jursa, aby mohol viesť živé diskusie s divákmi a diváčkami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá zem #Dominik Jursa