Bourák z dielne Jarchovského a Trojana čoskoro vstúpi do našich kín

Bourák je nová česká komédia, ktorú natočil režisér a producent Ondřej Trojan. Pod scenár novinky s hudbou Romana Holého, ktorú v utorok v Bratislave predstavili tvorcovia a herci, sa podpísal Petr Jarchovský.

25.06.2020 14:00
97202257 3161312110599428 6370475710254940160 o 1 Foto:
Dej filmu Bourák rotuje okolo 18-ročnej Kamily, ktorá je úplne zúfalá. Žije totiž v meste, kde "zdochol pes".
debata

Divákov v kinách od 2. júla zabavia v „komédii zo súčasnosti – trochu čiernej a trochu gangsterky“ Ivan Trojan, Veronika Marková, Kristýna Boková, Jiří Macháček, Petra Nesvačilová, Alena Pajtinková, Kateřina Winterová, Ady Hajdu, Jaromír Dulava, Kryštof Hádek, Petra Polnišová i Milan Ondrík.

So scenárom prišiel Jarchovský za Trojanom v dobe, keď ešte nenakrúcal oceňovaný film Toman. „Pätnásť rokov som od neho chcel film zo súčasnosti. Povedal, že niečo také konečne pre mňa má. Bol to scenár, v ktorom chcel vzdať hold rokenrolu a zlatému filmovému obdobiu, keď sa točili gangsterky, westerny a hudobné filmy,“ uviedol Trojan.

Scenár „českého rebela bez príčiny“ sa mu pozdával, vrátil sa k nemu po nakrútení Tomana, a do čiernej komédie s prvkami gangsterky obsadil svojho brata Ivana Trojan. Predstaví sa ako Bourák, ktorému „tečie do baráku aj do topánok, a občas je na zabitie“ dodal. „Hovoril som si, konečne by som mal dôstojnú, veľkú, peknú úlohu pre brata, navyše, zvláštny charakter, ktorý nikdy predtým nerobil, pripadalo mi to zaujímavé a napínavé, nehanbil som sa mu takúto úlohu ponúknuť,“ prezradil Ondřej Trojan, ktorý sa s bratom Ivanom stretol už pri natáčaní filmu Želary. „Tam to bola postava jednoduchá, ale teraz sme mali pred sebou veľkú bratskú spoluprácu.“

Dej filmu sa točí okolo 18-ročnej Kamily, ktorá je úplne zúfalá. Žije v meste, kde zdochol pes, práve prišla o prácu a má plné zuby svojich nedospelých rodičov. Jej otec, večný puberťák, kšeftuje s vrakmi áut a chodí „trsať rokenrol“ s babenkou, čo vyzerá ako zo starého amerického katalógu na podprsenky. Rezignovanú matku balí lokálny gangster, ktorému padol biznis, pretože mesto zakázalo hracie automaty. Kamila sa však nevzdáva a rozhodne sa o svoju rodinu a šťastie zabojovať.

„Prvé, čo mi napadlo, keď som si prečítal scenár bolo veľa práce. Ten film sa volá Bourák, je to o ňom, ale nie zas tak úplne. Nie je tam veľa dialógov, o ktoré by som sa mohol oprieť. Dve tretiny tej role je človek pod autom, v aute, pri aute, nad autom, pracuje s vecami ako brúska, zváračka,“ priblížil Ivan Trojan, ktorý sa musel polroka učiť aj tancovať. „Niektoré úlohy sú tvrdo odpracované, Bourák bola práca,“ dodal.

Režisér do Bouráka obsadil aj začínajúcu herečku Veroniku Markovú, pre ktorú to bolo prvé pôsobenie pred filmovými kamerami. „V prípade Petry Nesvačilovej mi kasting nevyplynul okamžite, pretože som potreboval živočíšnu osobu, ktorá je "na zabitie“ už tým, ako dokáže zaplniť priestor pred kamerou," prezradil Trojan, ktorý sa spoľahol aj na svojich obľúbených hercov Jiřího Macháčka a Adyho Hajdu. „Ady ako Zlaťák sa nám okamžite zapáčil, tiež je to svojrázna bytosť s veľkou charizmou, ktorá vie hrať tieto čudné charaktery,“ dodal umelec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Trojan #Bourák