V Kine Lumiére vzdajú poctu kameramanovi Igorovi Lutherovi

V utorok 30. júna sa v Kine Lumiére začne cyklus Hommage: Igor Luther, ktorý predstaví tvorbu nedávno zosnulého slovenského kameramana naprieč jeho celou filmografiou. Kolekcia pätnástich dlhometrážnych a piatich krátkych filmov ponúkne prvé snímky, ktoré Luther nakrútil ešte ako študent a čerstvý absolvent pražskej FAMU, ale aj diela, ktoré vznikli v nemeckej emigrácii a neskoršie snímky, ktoré sa zrodili v spolupráci s jeho bratom, režisérom Miloslavom Lutherom.

29.06.2020 14:00
udelovanie statnych vyznemenani, caputova, igor... Foto: ,
Igor Luther preberá od prezidentky SR Zuzany Čaputovej vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy.
debata
Trailer k oscarovému filmu Plachový bubienok
Popri slovenských režiséroch Luther počas života spolupracoval i s viacerými svetovými menami ako Volker Schlöndorff či Andrzej Wajda. Cyklus však odštartuje snímkami, ktoré nakrútil doma. Ako prvé uvidia diváci a diváčky filmy, ktoré Luther vytvoril v spolupráci s Jurajom Jakubiskom – Kristove roky (1967) či tragikomickú výpoveď o potrebe rozhodnutia človeka na životnej križovatke a obrazové podobenstvo Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) odohrávajúce sa v presne neurčenom časopriestore, v bláznivom svete bez ideálov, vo svete násilia, cynizmu a beznádeje. Lutherova kameramanská práca vo filme Kristove roky okamžite zaujala francúzskeho režiséra Alaina Robbe-Grilleta, s ktorým krátko na to nakrútili prvé slovensko-francúzske koprodukčné filmy Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom (1970).

Tvorbu z Lutherovej emigrácie v Nemecku, kde spolupracoval s predstaviteľmi mladého nemeckého filmu, zastúpi vo výbere päť titulov. Dva z nich, vojnovú drámu O.K. (1970) a kriminálnu komédiu Skrinka s jedom (1976) Luther nakrútil s Michaelom Verhoevenom, ďalšiu snímku, Otrokári (1978), s Jürgenom Goslarom. Z drámy Plechový bubienok (1979), ktorú natočili s Volkerom Schlöndorffom a ktorá získala Zlatú palmu na MFF v Cannes a Oscara za najlepší cudzojazyčný film, si budú môcť diváci a diváčky pozrieť digitálne zreštaurovaný režisérsky zostrih. Vzájomnú spoluprácu dvoch tvorcov pripomenie aj sci-fi dráma Služobníčkin príbeh (1990).

Koncom 90. rokov sa Igor Luther pracovne vrátil do Prahy, kde nakrútil so štylizovanou širokouhlou čiernobielou kamerou s režisérom Oskarom Reifom film Postel (1998) a poviedku Riziko z filmu Praha očima… (1999) režiséra Artemia Benkiho. Z tohto obdobia cyklus ponúkne aj unikátny autorský projekt českého režiséra Jana Němca Noční hovory s matkou (2001). Neskôr Luther nakrútil so svojím bratom Miloslavom filmy Tango s komármi (2009) a Krok do tmy (2014). Komplexnú osobnosť Igora Luthera predstaví na záver cyklu dokumentárny portrét Martina Šulíka z projektu Zlatá šedesátá z roku 2009.

Záujemcovia a záujemkyne si budú môcť pozrieť i Lutherove študentské filmy z FAMU Svatá Jana (1963), 34 dnů absolutního klidu (1965) a Předpověď: nula (1966), ktoré nakrútili spolu s Elom Havettom, ako aj snímku Déšť (1965) Juraja Jakubiska.

Cyklus Hommage: Igor Luther, ktorý je poctou Lutherovej významnej kameramanskej práci, potrvá v Kine Lumiere do 20. augusta. Filmy budú v kine premietať vždy v utorok a vo štvrtok o 18:30 v Študijnej sále SFÚ (K3).
debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Luther