Letné kino Film Europe v Berlinke otvoria Bedári

Slovenská národná galéria a spoločnosť Film Europe pokračujú v projekte letného kina. V galerijnej kaviarni Berlinka v Bratislave uvedú žánrovo rôznorodé filmy od európskych režisérov.

30.06.2020 16:00
Bedári Foto:
Anne Hathaway a Hugh Jackman vo filmovom spracovaní Bedárov z roku 2012.
debata

„Mnohé s oceneniami či nomináciami z významných filmových festivalov,“ TASR o tom informovala Klára Hudáková, manažérka pre publicitu SNG. Projekcie sa uskutočnia každú stredu od 1. júla do 26. augusta vždy o 20.30 h.

Program otvorí francúzska dráma Bedári. Film inšpirovaný vzburami z roku 2005 zasadil režisér Ladj Ly do súčasného Montfermeilu, toho istého miesta, kde sa odohrávali slávni Bedári Victora Huga v roku 1862. O viac ako 150 rokov neskôr je podobnosť medzi dnešnou nahnevanou mládežou v mikinách a Gavrochom, hlavnou postavou Bedárov, veľmi príznačná.

Diváci sa môžu tešiť aj na komédiu Rebelky od režiséra Allana Mauduita. Rozpráva príbeh Sandry, bývalej miss regiónu Nord-Pas-de Calais, ktorá nemá prácu ani vzdelanie, a preto sa vráti bývať k matke. Nájde si prácu v miestnej konzervárni, kde musí odrážať návrhy svojho šéfa, ktorému nešťastnou náhodou spôsobí smrť. Pri nehode sú prítomné dve jej kolegyne. Keď sa tri robotníčky chystajú privolať pomoc, objavia v skrini mŕtveho tašku plnú peňazí. A vtedy sa začnú problémy.

V letnom kine v galerijnej kaviarni premietnu tiež životopisnú drámu Brankár (r. Marcus H. Rosenmüller). Príbeh legendárneho futbalistu Manchester City Berta Trautmanna, ktorý sa v povojnovom Anglicku presadil napriek svojmu nemeckému pôvodu. Vďaka svojim výnimočným schopnostiam a vytrvalosti sa dokázal z nenávideného „nácka“ stať britským národným hrdinom.

Bert Trautmann sa narodil v Nemecku v roku 1923, počas vojny sa ako výsadkár aktívne zapájal do bojov. Ku koncu vojny ho zajali britskí vojaci a držali ho v tábore, kde si všimli jeho talent. Napriek počiatočnej nenávisti fanúšikov pôsobil v tíme Manchestru v rokoch 1948 až 1964. Zlom v jeho kariére prišiel v roku 1958 vo finále Anglického pohára. Vtedy pre svoj tím vybojoval víťazstvo, keď dohral zápas navzdory život ohrozujúcemu zraneniu.
debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Film Europe