Bourák vezie hriešnikov i babrákov

Nový film Ondřeja Trojana Bourák je o zmätkoch srdca aj doby. Hlavný hrdina tejto čiernej komédie je Láďa zvaný Bourák. Nechce sa rozlúčiť s povesťou výborného rockenrollového tanečníka ani s túžbou po aute snov, v akom sa vozil Elvis Presley. No život sa nedá opakovať. Nepomôže ani mladá frajerka, ani ojazdený ružový cadillac. Darmo Bourák stále tancuje ako boh (Ivan Trojan si to skvele nacvičil!)

02.07.2020 08:00
bourak Ivan Trojan Foto:
Ivan Trojan ako Láďa zvaný Bourák miluje autá aj rockenroll.
debata

Film Bourák je teda o chlapčenských snoch, ale nie je to sentimentálny príbeh. Skôr drsná fraška v tónoch roztopašnej farbotlače. Scenár napísal Petr Jarchovský už dávnejšie, ale odložil ho do zásuvky, lebo s vývojom postáv nebol spokojný. Nový impulz prišiel, až keď si náhodou vypočul skutočnú story o nevernom, z domu vyhodenom automechanikovi, ktorý sa usídlil v garáži na dvore.

Úbohý Šlukdorf

Dej umiestnil Jarchovský do vymysleného mestečka Šlukdorf, čo je zapadákov na severe Čiech, niekde v okolí Děčína či Ústí nad Labem. Osud Bouráka, schátraného romantika, sa začína odvíjať koncom minulého storočia. Po nežnej revolúcii prichádzajú divoké deväťdesiate roky a život naberá obrátky. Fabriky na severe Čiech zanikli, začal prekvitať pokusný kapitalizmus, objavili sa herne, bordely, krčmy a pajzle. Spoločenskú smotánku tvorili prostitútky, pasáci a gangstri. Všetci sa snažili zbohatnúť a užívať si. Majiteľ siete hracích automatov Ruda zvaný Bingo (Jiří Macháček) si dokonca postavil dom v štýle „zbohatlíckeho baroka“.

Potom však prišla kríza a tá bola v mestečkách „na konci sveta“ mimoriadne smutná: Život úbohý, možnosti nijaké. Ilúzie falošné, problémy skutočné. Päťdesiatnik Bourák sa však nechce vzdať. Stále mu žiaria oči, potrpí si na účes. Ivan Trojan ako Bourák si pôvabne načesáva vlnu nad čelom, lebo Presley je jeho idol (neskôr ho v kratučkej scéne stvárni režisér Ondřej Trojan). Má aj mladú frajerku, chodí tancovať (výbornú hudbu v retroštýle rockabilly k filmu zložil Roman Holý) a stále ho rozpaľujú aj autá. Čo na tom, že sú to úbohé vraky? On je tvorivý – opraví, zmontuje, nalakuje a auto fičí! Bourák má teda stále dôvod na úsmev, pestuje si optimizmus, tvári sa ako „king“.

Jarmočný príbeh

No má aj osemnásťročnú dcéru Kamilu (debutujúca Veronika Marková), ktorá ho kriticky posudzuje, vychováva, hreší a otvára oči aj zasnenej mame. Komédia sa mení na drámu, ale všetko zostáva v podobe jarmočného príbehu, kde nie je nič celkom vážne. Vo filme dokonca spevák Matěj Ruppert spieva o Bourákovom živote ako potulný trubadúr. Celý film (aj kostýmy či líčenie) je v trubadúrskom štýle, ktorý prenáša diváka akoby do dávnych dôb a do rozprávkového sveta. Komicko-tragická balada vrcholí vyhostením Bouráka z rodiny, na čo nadviažu ďalšie drámy. Golfová tyč sa napríklad zmení na nástroj pomsty dobabranému životu. (Tu sa Trojan prejaví ako Trajantino – tak ho pomenovala herečka Petra Nesvačilová, ktorá stvárnila Rudovu neznesiteľnú manželku. Na zozname obetí sa ocitne nielen ona, ale aj obvodný gangster v podaní Milana Ondríka.) Kto by nezošalel, keď namiesto golfu má ísť do basy?

Samotný Bourák je však v jadre správny chlap, a tak sa film môže končiť happy endom, ako sa na takýto „verklikársky“ príbeh patrí. Nositeľkou nádeje je dcéra Kamila, ktorá sa vymkne z „farbotlačovej kultúry“ a urobí poriadok v rodine. Zrekonštruuje rozpadávajúci sa dom – už nie v štýle ozdobnom, ale v minimalistickom. A najmä – otcovo trápne podfukárske podnikanie zmení na solídny biznis. Je triezva, má iné pravidlá, dáva veci do poriadku. Vďaka tomu sa však stráca aj poetický „bordelársky“ svet minulosti, v ktorom sa veľa tancovalo, spievalo, milovalo a bláznilo. Zostáva z neho už len farbotlačový obrázok na pamiatku, aj v podobe tohto filmu. Bourák nebol v Česku prijatý jednoznačne (vraj nejde o vrakovisko, ale o brakovisko), no určite bude táto snímka čím ďalej, tým zaujímavejšou reflexiou doby. Nie nudnej a nie nudná.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky

Bourák / ČR 2020 / réžia: Ondřej Trojan / hrajú: Ivan Trojan, Veronika Marková, Kristýna Boková, Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Petra Nesvačilová, Alena Pajtinková, Kryštof Hádek, Jaromír Dulava, Ady Hajdu, Petra Polnišová, Milan Ondrík a ďalší / slovenská kinopremiéra: 2. júla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Trojan #filmová novinka #Bourák