Prehliadka Fellini 100 je výprava do sveta snov

"Moje filmy netreba chápať, treba ich pozerať," vravieval Federico Fellini. Obdivovaný a oslavovaný taliansky režisér a scenárista, ktorého filmy ocenili americkí akademici štyri razy Oscarom v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Piatu prestížnu sošku dostal za celoživotné dielo.

13.07.2020 11:36
Sladký život Foto:
Sladký život odštartuje prehliadku Fellini 100.
debata

„Nakrúcanie filmu je pre mňa viac ako len obyčajná profesionálna práca,“ priznával slávny filmár, ktorého sté výročie narodenia si tento rok pripomína celý svet. Aj prehliadka Fellini 100 v bratislavskom Kine Lumiére. V stredu ju odštartuje Sladký život. Dráma, označovaná za jedno z Felliniho vrcholných diel, rozpráva prostredníctvom kaleidoskopu príbehov a epizód o mravnom rozklade vyššej spoločnosti. Jej „sladký život“ spoznáva pri svojej práci novinár Marcello (Marcello Mastroianni), až nakoniec jeho vábeniu podľahne, až sa nakoniec s jeho víre stratí. V Taliansku film okamžite vyvolal škandál, na festivale v Cannes mal však oslnivú premiéru a režisér si z francúzskej Riviéry odniesol Zlatú palmu.

Do programu prehliadky sa dostali aj dva Felliniho oscarové filmy. Autobiografický 8 1/2, o ktorom sa hovorí ako o najradikálnejšom Felliniho filme. Jeho hrdina Guido – opäť Marcello Mastroianni – sa pokúša prekonať tvorivú aj osobnú krízu. Nepomáhajú mu v tom ale ani nové projekty, ani ženy. Vo vzťahoch k manželke, milenke i krásnej mladej herečke, ani v práci na novom filme však nenachádza odpoveď na otázku, v čom vlastne hľadať zmysel života.

Oscarom, ale aj Cenou newyorských filmových kritikov, Striebornou stuhou talianskeho syndikátu novinárov i francúzskou filmovou cenou Davidom je vyzdobený Amarcord. Tiež výrazne autobiografický film, situovaný do režisérovho rodného Rimini tridsiatych rokov. Spomína na roky svojho dospievania, prvé erotické zážitky, tajné návštevy kina či platonickú lásku. Fellini nerád odpovedal na otázky, čo chcel v tom-ktorom filme vyjadriť. Netajil však, že v nich rozpráva o životných obdobiach, ktoré prežil.

Posledný zo štvorlístka uvádzaných filmov je prvá režisérova farebná snímka Giullieta a duchovia. Rozohral v ňom feériu priam surrealistických obrazov a vízií, ktorými nasvecuje subjektívny svet hlavnej hrdinky. Postavu naivnej, poverčivej a neveľmi atraktívnej ženy stvárnila jeho manželka Giullieta Massina – slovenskému publiku známa hlavne ako Perinbaba. Okrem viacerých ocenení získala romantická komédia aj Zlatý glóbus, cenu udeľovanú Hollywoodskou asociáciou zahraničných novinárov.

Súčasťou prehliadky Cinevitaj bude aj výstava Federico Fellini: Kniha snov. Od stredy pozýva na farebnú a dobrodružnú výpravu do krajín fantázie geniálneho filmára. Obrázkami i slovami azda aj našepká, ako jeho tvorbe porozumieť a nazrieť aj do jeho súkromia. Od šesťdesiatych rokov si na radu psychoanalytika totiž viedol denník, v ktorom okrem iného dokumentoval aj svoje nočné mory a sny. Zľahčovali ich slovami, že ide len o „čarbanice, náhlivé a nesúrodé poznámky“. Denníkové záznamy a kresby mu však slúžili nielen ako terapia, ale aj zábavná hra, ktorú charakterizoval ako „spotvorovanie“.

„Človek musí najskôr nájsť vieru v seba samého, aby sa stal slobodný,“ tvrdil Federico Fellini. Jeho filmy prezrádzajú, do akej miery to dokázal. Projekcie digitálne zreštaurovaných titulov sa konajú v bratislavskom Kine Lumiére každú stredu o 19.30 hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Federico Fellini