Spoznajte Štefánika aj ako človeka z mäsa a kostí

Milan Rastislav Štefánik sa v slovenskom panteóne vyníma natoľko, že si ho ľudia v ankete vybrali za najväčšieho Slováka. V utorok, 21. júla, v deň 140. výročia jeho narodenia, môžete spoznať Štefánikovu komplikovanú a mnohostrannú osobnosť prostredníctvom televízneho vysielania RTVS.

21.07.2020 16:06
Slovensky panteon Milan Rastislav Stefanik Foto:
Juraj Hrčka ako Milan Rastislav Štefánik v novej dokudráme z cyklu Slovenský panteón.
debata (1)

Dokumenty, diskusie, filmy pre deti, trikový film aj divadelná inscenácia – verejnoprávna televízia pripravila špeciálny program na všetkých svojich vysielacích okruhoch aj v rozhlasovom vysielaní.

Štefánika tak môžete spoznať ako cestovateľa, astronóma, diplomata či vedca, ale aj ako človeka z mäsa a kostí, s jeho komplikovaným vzťahom k otcovi, k ženám, s večnou túžbou po dobrodružstve. Už v rannom vysielaní v utorok 21. júla, keď Jednotka o 8.20 ponúkne film pre deti a mládež Mohyla, môžu deti cestovať so Štefánikom v jeho spomienkach. V originálnom spracovaní traja spolužiaci počas školského výletu na mohylu nad Bradlom objavujú fascinujúci svet, kde je možné čokoľvek, dokonca aj cestovanie časom aj priestorom bez hraníc. Ocitnú sa v snehom zaviatom Janssenovom observatóriu na Mont Blancu, v Paríži, na Tahiti aj v ohrození života počas prvej svetovej vojny.

Štefánik otvára aj nový cyklus hraných dokumentov Slovenský panteón. V tomto netradičnom žánri sa spájajú dokumentárne snímky s hranými scénami. Divákov do prostredia a udalostí uvedie moderátor. Dokudrámu Slovenský panteón: Milan Rastislav Štefánik vysiela Dvojka v utorok 21. júla o 20.10. Hneď po tom Štefánikove spomienky ožívajú v trikovom filme Cesta do nemožna, ktorý predstavuje dobrodružný život generála Štefánik s humorom. Ide o celovečerný film so začiatkom o 20.50 na Dvojke.

Cesta do nemožna ukáže Štefánika aj ako letca. Foto: MEDIA FILM
stefanik film1 Cesta do nemožna ukáže Štefánika aj ako letca.

Z diskusných relácií bude zaujímavá Večera s Havranom priamo z rodiska Milana Rastislava Štefánika v Košariskách s historikom Michalom Kšiňanom a režisérkou Evou Borušovičovou, autorkou divadelnej hry Štefánik – slnko v zatmení Diváci uvidia aj záznam tejto inscenácie z repertoáru Divadla Andreja Bagara v Nitre – na Dvojke o 23.25.

Trojka oslávi Štefánikovo výročie počas jedného týždňa. Každý deň od 20. do 26. júla v rannom vysielaní uvádza jeden zo starších, archívnych dokumentárnych filmov, ktoré prinesú pohľad na dôležité udalosti a hlavné črty Štefánikovej osobnosti vždy z iného uhla a v kontexte doby, keď tieto dokumenty vznikli. V utorkovom dokumente sa napríklad objavia aj autentické zábery z udalostí, ku ktorým došlo 28. – 30. októbra 1918 v ČSR.

Dokument pripravený na stredu 22. júla o 9.25 sa zameriava na Štefánikove študentské časy, zahraničný odboj a pôsobenie česko-slovenských légií. Vo štvrtok 23. júla uvidíte publicisticko-dokumentárny film z cyklu Lastovička z roku 1968 s názvom Kto bol M. R. Štefánik?, ktorý sa zaoberá najmä bádateľsko-cestovateľským obdobím jeho života a jeho snahou o vytvorenie samostatného československého štátu. V piatok spoznáte históriu pamätnej tabule zameranú na mohylu na mieste tragédie, v Ivanke pri Dunaji, v sobotu v štúdiovej besede z roku 1991 okrem názorov historikov zaznejú aj spomienky synovca Pavla Štefánika. A napokon v nedeľu o 11. hodine prinesie Trojka divákom novší dokument Štefánik à la Polynézia, v ktorom slovenská expedícia po desaťročiach kráča po miestach, ktoré kedysi navštívil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #RTVS #Štefánik