Vianočná rozprávka bude O liečivej vode

Rozprávky liečia, a to nielen detskú dušu. Výnimkou nebude ani nová rozprávka O liečivej vode, ktorú práve nakrúca spoločný česko-slovenský štáb hneď na troch slovenských zámkoch a vo vodnom mlyne.

28.07.2020 15:00
Oliecivejvode059 Foto:
Rozprávkový príbeh nás zavedie do krajiny, v ktorej odpradávna vedľa seba v zhode nažívali ľudský svet a svet vôd.
debata

Diváci RTVS ju dostanú ako darček už tieto Vianoce. V hlavných úlohách sa predstavia mladí herci Juraj Spišák a Darja Pavlovičová. Režisér Ján Sebechlebský sľubuje živú rozprávku, z ktorej bude vyžarovať radosť a energia, no predovšetkým ľudskosť.

Mladí sa nevzdávajú

Rozprávkový príbeh nás zavedie do krajiny, v ktorej odpradávna vedľa seba v zhode nažívali ľudský svet a svet vôd. V ľudskom svete vládne spravodlivou rukou kráľ Juraj (Marián Mitaš), ktorý ovdovel a stará sa o svoju dcéru Hanku (Darija Pavlovičová). Vo vodnom svete, ktorý je pre ľudské oči neviditeľný, vládne Vodná pani (Linda Rybová) spolu so svojimi pomocníkmi. Jedného dňa sa zľutuje nad chorou princezničkou Hankou a daruje kráľovi Jurajovi vodu, ktorá vylieči každú chorobu a zahojí každú ranu.

„Voda vždy znamená harmonické prostredie, ale táto rozprávková voda je ešte aj liečivá. Na to, aby fungovala, nesmie sa jej nikto zmocniť – tak ako sa nikto nesmie zmocniť slnka či vzduchu ani iného, čo je v prírode,“ približuje režisér Ján Sebechlebský. No všetko dobré a ušľachtilé možno zneužiť, pretože ľudská chamtivosť, ako to poznáme, nepozná hranice.

„Ako v každej rozprávke, aj tu vyhrá dobro nad zlom,“ sľubuje režisér. No tak ako v skutočnom živote, je to iba na chvíľu, kým sa znova nezačne ten večný boj. A v tejto rozprávke sa dvaja mladí ľudia nevzdávajú, bojujú za to, aby zachránili nielen seba, ale celé kráľovstvo, svojich rodičov, celý svet.

V tomto boji dobra so zlom zohrá významnú úlohu mlynárov syn Juraj (Juraj Spišák), ktorý sa k postave dostal vďaka konkurzu. „Pozvali ma na kasting v čase karantény, a keďže žijem v Brne, nemohol som prísť, nedalo sa cestovať, poslal som preto video s nahratými scénami,“ vysvetľuje mladý 25-ročný slovenský herec. Pri nakrúcaní vo vodnom svete v Tomášikove zažil aj veľmi „studené“ chvíle, ale s hlavnou hrdinkou princeznou Hankou si vraj dobre porozumeli.

Darija Pavlovičová je 18-ročná študentka herectva na pražskom konzervatóriu a rolu princeznej si veľmi pochvaľuje. „Je to nielen vysnívaná postava každého dievčaťa, ale aj dobrá príležitosť pre herečku,“ hovorí. Kulisu k novej rozprávke tvoria tri slovenské zámky – Smolenice, Bojnice a hrad Červený Kameň – a tie sa jej veľmi páčia, videla ich prvýkrát.

Okázalá móda

Rozprávka je zasadená do prelomu 19. a 20. storočia a kostýmový výtvarník Ján Kocman vtedajšiu okázalú až divadelnú módu pri tvorbe kostýmov naplno využil. „Nechceli sme robiť vyslovene rozprávkové kostýmy, ale dobový film, ktorý by mal znaky rozprávky,“ vysvetľuje. Diváci budú určite obdivovať najmä krásne dámske toalety, no dokonca aj kostýmy z vodného sveta sú dobové, len sa na nich pohral s vlnkou a volánom. Využili tiež veľa starších kostýmov Slovenskej a Českej televízie, iné, naopak, museli šiť aj trojmo, lebo sa pri nakrúcaní ničia.

V kostýme sa cíti výborne aj vojvodkyňa Zuzana... Foto: RTVS/MILAN KRUPČÍK
DSC9491 V kostýme sa cíti výborne aj vojvodkyňa Zuzana Kanócz (vpravo).

„Kostým každému hercovi pomáha a v rozprávke zvlášť – niežeby ste sa nemuseli vôbec snažiť, ale výzor urobí polovicu práce za vás,“ priznáva rozprávkový kráľ Marián Mitaš.

V kostýme sa cíti výborne aj vojvodkyňa Zuzana Kanócz. Ako postava. „Kostým mi pocitovo veľmi pomáha pri vytváraní postavy, ale obdivujem ženy tej doby, ktoré museli dennodenne nosiť na sebe vrstvy ťažkých látok, aj v horúcom lete. Mňa už po celom dni bolí chrbát,“ priznáva. Na zámku v Smoleniciach ako študentka už jednu rozprávku nakrúcala, teraz je však jednou z kľúčových postáv.

Vráťte sa do detstva

Hoci sme v rozprávke, v tejto nie sú celkom všetky postavy buď absolútne kladné, alebo naopak. Niekde medzi tým osciluje aj jej rozporuplná postava vojvodkyne a trocha aj kráľovho brata (Juraj Hrčka). V ďalších postavách sa predstavia Rebeka Poláková, Juraj Kemka, Petr Vaněk, Attila Mokos, Marián Labuda ml., Michal Režný, Peter Šimun a ďalší.

Režisér Ján Sebechlebský doteraz nebol „rozprávkový typ“ – O liečivej vode bude jeho rozprávkovou premiérou. „Pre mňa je nakrúcať rozprávku veľmi oslobodzujúce, pretože si môžete slobodne vymýšľať,“ priznáva. Hoci aj keď nakrúcal seriál Tajné životy, na odľahčenie sociálnej drámy si tiež musel trocha vymýšľať. Človek miluje príbehy a keď rozprávate o hocičom, už to nie je pravda, ale váš príbeh, ktorý podávate ďalej, cez seba, hovorí.

Nová princezná je Darija Pavlovičová, 18-ročná... Foto: RTVS/MILAN KRUPČÍK
Darja Pavlovičová Nová princezná je Darija Pavlovičová, 18-ročná študentka herectva na pražskom konzervatóriu.

Nechal sa vraj inšpirovať svojím detstvom, chcel sa dívať na svet čistými očami dieťaťa, ktoré nič nehodnotí a vie sa tešiť z maličkostí, že napadol prvý sneh, že krásne svieti slnko… Keď človek dospeje, trocha na to zabúda, a potom si treba predstavivosť oživovať. Ale keď máte deti, pomôžu vám s tým, dodáva režisér.

Rozprávka vzniká v koprodukcii RTVS, TRIGON PRODUCTION a Českej televízie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS