Do kín vstúpi film o astronautke s Evou Green v hlavnej úlohe

Do slovenských kín vstúpi vo štvrtok film PROXIMA, príbeh francúzskej astronautky Sarah, ktorá hľadá životný balans medzi kariérou a materstvom.

28.07.2020 07:00
proxima 1 Foto:
Eva Green sa vo filme Proxima vyrovnáva s náročným povolaním, ktorému musí obetovať ročnú odluku od svojej malej dcéry.
debata

Hlavná hrdinka je v poslednej, mimoriadne náročnej fáze príprav pred letom na Mars, no rovnako dôležitá je pre ňu iná misia – udržať si vzťah s milovanou, sedemročnou dcérou Stellou v čase lúčenia. Režisérka a scenáristka Alice Winocour zverila hlavnú úlohu Francúzke Eve Green.

„Keď som mala osem, nasadila som si na hlavu tienidlo z lampy a chystala som sa letieť do vesmíru, v tej chvíli som vedela, že chcem byť astronautka, ale mama mi povedala, že to nie je pre dievča,“ týmito slovami sa Sarah uviedla na jednej z prezentácií. A ako povedala, od toho momentu šla za svojím snom. Presne v takejto, extrémne vypätej situácii ju vidia aj diváci filmu.

Sarah sa pripravuje na vesmírnu misiu Proxima a pred štartom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu prežíva náročné obdobie. Let na obežnú dráhu bude trvať celý jeden rok. Presne toľko neuvidí svoju milovanú dcéru Stellu, s ktorou sú na seba veľmi naviazané. Je krehká, no chápavá. Obe sa pripravujú na život bez tej druhej. Sarah prechádza dilemami. Tie sú o to vypuklejšie, že je na Stellu sama, s jej otcom žije oddelene a čo sa kariéry týka, len ťažko sa dá predstaviť mužskejšie prostredie ako je Európska vesmírna agentúra.

Scény, ktoré vykresľujú vzťah mamy a dcéry, patria medzi najsilnejšie. Sú dojemné, nie však patetické. Nepadajú veľké slová, ani hystérie. Divák sleduje charaktery zvnútra. „Dlho trénujem, aby som opustila zem a keď prichádza ten čas, cítim sa k nej byť pripútaná,“ opisuje svoj stav Sarah, jediná žena v spomínanej vesmírnej misii. Snaží sa byť perfekcionistka, chce podávať stopercentný a sústredený výkon, s blížiacim sa odlúčením je to však čím ďalej náročnejšie.

Strhujúci príbeh matky a dcéry má napriek netradičnému prostrediu univerzálnu tému: hľadanie rovnováhy medzi osobnými snami a rodičovskou láskou. Snímke sa darí aj na prestížnych festivaloch – na MFF Toronto aj San Sebastián získala špeciálne ocenenia – zvláštne ceny poroty, kritikov a kritičiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eva Green #proxima