Najviac televíznych cien pozbieral Černobyľ

Britská akadémia filmových a televíznych umení (BAFTA) pre pandémiu nového koronavírusu vyhlásila víťazov svojich výročných televíznych cien netradične - bez červeného koberca a bez divákov v sále.

03.08.2020 10:37
20 cernobyl jared harris Foto:
Jared Harris v sérii Černobyľ.
debata

Série Černobyľ (2019), Stath Lets Flats (2018) či The End of the F---ing World (2017 – 2019) bodovali na tohtoročných cenách BAFTA. Britská akadémia filmových a televíznych umení(BAFTA) pre pandémiu nového koronavírusu vyhlásila víťazov svojich výročných televíznych cien netradične – bez červeného koberca a bez divákov v sále.

Viac ako jedno ocenenie si na konto pripísali projekty Černobyľ (2019), Stath Lets Flats (2018) a The End of the F---ing World (2017 – 2019). Černobyľ získal cenu pre najlepšiu minisériu a Jaredovi Harrisovi vyniesol trofej pre najlepšieho herca. Stath Lets Flats je zase najlepší komediálny seriál a cenu vďaka nemu získal Jamie Demetriou ako najlepší herec v komediálnom programe. The End of the F***ing World vyhlásili za najlepší dramatický seriál a Naomi Ackieová, ktorá sa v ňom predstavila, je najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe.

Trofej pre najlepšiu herečku získala za výkon v televíznom filme Elizabeth is Missing (2019) 84-ročná Glenda Jacksonová, pre ktorú je to jej prvá televízna cena BAFTA. Will Sharpe sa vďaka krimiseriálu Giri/Haji (2019) stal najlepším hercom vo vedľajšej úlohe. Najlepší ženský herecký výkon v komediálnom programe predviedla Sian Clifford v sérii Potvora (2016 – 2019). Za najlepší televízny film vyhlásili The Left Behind (2019) a cenu pre medzinárodný projekt udelili minisérii Keď nás vidia (2019). Špeciálnu cenu BAFTA získal herec Idris Elba.

Hlavné ceny BAFTA

Najlepší seriál: Černobyľ
Réžia: Johan Renck – Černobyľ
Herec v hlavnej úlohe: Jared Harris – Černobyľ
Herečka v hlavnej úlohe: Glenda Jacksonová – Elizabeth is Missing (Alžbeta sa stratila)
Herec vo vedľajšej úlohe: Will Sharpe – Giri / Haji
Herečka vo vedľajšej úlohe: Naomi Ackieová – The End of the F---ing World
Dokument: The Last Survivors
Neanglicky hovorený seriál: Keď nás vidia – When They See Us (USA) – réžia Ava DuVernayová
Scenár: Jesse Armstrong – Boj o moc (Succession)
Hudba: Hildur Gudnadóttirová – Černobyľ
Zvuk: Černobyľ
Kostýmy: Odile Dicksová-Mireauxová – Černobyľ
Masky: Loz (Laura) Schiavoová – Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders)
Strih: Černobyľ – Simon Smith, Jinx Godfrey
Vycházajúca hviezda: scenáristka Aisling Bea (Aisling O'Sullivanová) – This Way Up

debata chyba
Viac na túto tému: #BAFTA #Ceny BAFTA #seriál Černobyľ