Na čo sa vybrať v lete do kina

Po dlhšej pauze spôsobenej koronavírusom si možno zasa vychutnať dobrý film v kine. Nazbieralo sa dosť zaujímavých titulov najrôznejších žánrov, takže je z čoho vyberať. Prinášame sedem tipov, ktoré zaujmú dospelých i deti.

09.08.2020 12:00
debata (2)

Romantika s vôňou Toskánska

Láska v Toskánsku s Liamom Neesonom.

Romantická komédia, v ktorej sa Liam Neeson ako londýnsky umelec vracia spolu s dospelým synom do Talianska, aby predali svoj niekdajší rodinný dom. Čakajú tu na nich prekvapujúco náročné opravy starej kamennej vily, veľa slnka, vína, špagety a jedna krásna Talianka – sympatická majiteľka miestnej reštaurácie. V letnom filme plnom pohody Láska v Toskánsku sa Liam Neeson stretáva pred kamerou so svojím synom Micheálom Richardsonom. Otec a syn na plátne aj v živote. Liam Neeson a Micheál Richardson aj v skutočnosti stratili manželku a matku. Micheál si svoje pôvodné priezvisko Neeson zmenil až predvlani, ako poctu svojej matke, herečke Natashi Richardsonovej, ktorá pred 11 rokmi tragicky zahynula po páde na lyžiach. Micheál mal vtedy 13 rokov a so smrťou matky sa nemohol dlho vyrovnať. Nevynechal jediný večierok a smútok zapíjal alkoholom.

Strhujúci príbeh bylinkára

Film Šarlatán je inšpirovaný príbehom českého bylinkára.

Film Šarlatán slávnej poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej zožal na festivale Berlinale úspech, no slovenská premiéra snímky o liečiteľovi Janovi Mikoláškovi sa pre koronavírus musela presunúť až na 20. august. Konečne si budeme môcť vychutnať film inšpirovaný skutočným životným príbehom českého bylinkára Jana Mikoláška, ktorý podľa svojich slov liečil vyše päť miliónov ľudí. Na liečiteľa Jana Mikoláška sa v priebehu desaťročí obracali s prosbou o pomoc ľudia zo všetkých spoločenských vrstiev vrátane najvýznamnejších osobností politického a kultúrneho života – napríklad aj prezidenti Masaryk a Zápotocký, maliar Max Švabinský či herečka Olga Scheinpflugová, manželka Karla Čapka. Mikolášek (hrá ho Ivan Trojan) nemal žiadne odborné vzdelanie, ale dokázal diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si nevedeli dať rady ani študovaní lekári. Sám však bojoval s vlastnými démonmi. Mladšiu verziu liečiteľa stvárnil Josef Trojan, syn Ivana Trojana. Mikoláškovho asistenta a zároveň životného partnera hrá Juraj Loj, jeho filmovú mamu Jana Oľhová.

Útek k dedkovi na Slovensko

Rodinný film Letní rebeli.

Nový rodinný film režisérky Martiny Sakovej Letní rebeli sa odohráva cez letné prázdniny. To znamená: jazdy v dodávke, dedko, splavovanie priezračných riek na Slovensku, akčnosť a zábavu. Asi tak by sa dali opísať očakávania 11-ročného Jonáša (Eliáš Vyskočil). Jeho rodina sa však po smrti otca od seba vzdialila a Jonášova matka Beate sa rozhodla, že namiesto na Slovensku strávia leto u tety pri mori. Jonáš si teda zbalí svoje veci a naplánuje dokonalý a spočiatku absolútne utajený útek k dedovi Bernardovi (Pavel Nový) na Slovensko. Po príchode však veľmi rýchlo pochopí, že smrťou otca sa zmenil aj dedko. Železničniar na dôchodku neprežíva najlepšie obdobie. Jonáš sa to rozhodne zmeniť. Čoskoro sa k nemu pridáva nová kamarátka Alex, s pomocou ktorej chcú dať rodinu opäť dovedna. Mamu dievčatka hrá Szidi Tobias, ktorá túži po svojom kvetinovom stánku. Aj jej deti pomôžu splniť sen.

Keď Ivan Trojan tancuje

Ivan Trojan vo filme Bourák.

Po dlhom čase, ktorý uplynul od snímky Želary, je Bourák ďalší spoločný film bratov Trojanovcov. Starší Ondřej režíruje o štyri a pol roka mladšieho brata Ivana v čiernej komédii zo súčasnosti, ktorá je tak trochu gangsterkou. Skvelú rockabilly hudbu do nej zložil Roman Holý a tancuje na ňu nielen Ivan Trojan so svojou frajerkou Bublinou (Alena Pajtinková, s ktorou v tomto magazíne tiež prinášame rozhovor). Bourák je Ivan Trojan – večný pubertiak, ktorý kšeftuje s vrakmi áut a podvádza svoju krásnu manželku (Kristýna Boková). Tú zasa balí lokálny gangster (Jiří Macháček), ktorému padol biznis, pretože mesto zakázalo hracie automaty. To všetko štve Bourákovu 18-ročnú dcéru Kamilu (Veronika Marková), ktorá žije v meste, kde zdochol pes, a má plné zuby svojich nedospelých rodičov. Kamila sa však nevzdáva a rozhodne sa o svoju rodinu a šťastie zabojovať. Len musí presvedčiť mamu, aby otcovi konečne pristrihla krídelká!

Havel – film hlavne o láske

Trailer k filmu Havel.

Už sa rozšíril chýr, že v novom filme režiséra Slávka Horáka Havel hrá herec nápadne podobný poslednému československému prezidentovi. Viktor Dvořák Havla dokonale vystihol, vo filme nosí pulóvre, fajčí, ráčkuje, režisér sa však zameral najmä na jeho vzťah s prvou manželkou Olgou. Dej životopisného filmu sa začína v disidentskom období, keď ešte Václav Havel nebol slávnou osobnosťou, a končí sa v roku 1989. „Portrét štátnika nečakajte,“ varuje režisér Horák. Zachytil premenu hlavného hrdinu od ľahkovážneho, úspešného dramatika zo šesťdesiatych rokov cez bojovníka za ľudské práva v rokoch sedemdesiatych až po väzňa a potom aj vodcovskú osobnosť nežnej revolúcie v roku 1989. V úlohách Havlových priateľov uvidíme napríklad Martina Hofmanna ako herca Pavla Landovského, Stanislava Majera ako dramatika Pavla Kohouta, filozofa Patočku stvárnil Jiří Bartoška, v úlohe milenky účinkuje Barbora Seidlová a samotnú Olgu Havlovú hrá Aňa Geislerová.

Zabi, inak ťa zabijú

Príbeh nájomnej zabijačky Avy.

Pod krvilačným názvom AVA: Bez súcitu sa skrýva americký akčný triler Tatea Taylora (režisér filmov Dievča vo vlaku a Farba citov). Film má hviezdne obsadenie: hollywoodska hviezda Jessica Chastainová hrá elitnú nájomnú vrahyňu Avu. Je sexi, smrtonosná a od svojej tajnej organizácie dostáva tie najnebezpečnejšie zabijacké úlohy. Jedna operácia však nedopadne dobre a Ava sa ocitne na úteku a na muške svojich bývalých kolegov. Všetkých. V ďalších úlohách sa predstavia Colin Farrell a John Malkovich. Ava je nebezpečne sexi a stretnutie s ňou prežije len málokto. Dostáva tie najdelikátnejšie prípady – obvykle „kravaťákov“ z vysokých biznisových kruhov. Ava pracuje bez súcitu, rýchlo, čisto a nenápadne – v rôznofarebných parochniach, šik nohavicových kostýmoch alebo v elegantných večerných šatách. Po jednej neúspešnej akcii sa ale karta obráti. Organizácia, pre ktorú Ava pracovala, potrebuje zahladiť stopy. Teraz chcú zlikvidovať samotnú Avu.

Zábava s čarovnými sušienkami

Chrumkáči potešia malých divákov.

Chrumkáči sú skvelou animovanou komédiou pre celú rodinu od tvorcov disneyovky Mulan Tonyho Bancrofta a Scotta Christiana Savu. Spájajú v sebe nápaditý príbeh, humor, kvalitnú animáciu a chytľavé piesne. O čo pôjde? Owen Huntington má sympatickú manželku a roztomilú dcérku, no veľmi si ich neužije, keďže musí celé dni ochutnávať sušienky pre psy vo svokrovej továrni. Všetko sa ale zmení, keď Owen jedného dňa zdedí cirkus po svojom stratenom strýkovi. To, čo pôvodne vyzeralo ako skvelá správa, sa čoskoro stane prekliatím. Cirkus je na mizine, zvieratá sú preč. A väčšina cirkusantov je príliš stará na to, aby mohla vystupovať. Katastrofa… A vtedy do Owenovho života vstupujú opäť sušienky. Zázračné keksíky v tvare najrôznejších zvierat umožnia svojmu majiteľovi stať sa ktorýmkoľvek tvorom v škatuli. Ale Owenov druhý strýko, bezcharakterný Horatio P. Huntington chce získať čarovné sušienky pre seba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba