Jana Oľhová: Obdivujem režisérky

Vo filme Letní rebeli vzbudzuje rešpekt. Slovenská herečka Jana Oľhová stvárňuje susedku Schmidtku, ktorá sa deťom predstaví ako podozrievavá babizňa, čo spočiatku nemá nikoho rada.

15.08.2020 07:00
olhova Foto:
Herečka Jana Oľhová s filmovými výmyselníkmi Jonášom a Alex v rodinnej komédii Letní rebeli.
debata

O pár dní sa Jana Oľhová na filmových plátnach objaví znova, vo filme Šarlatán. O oboch filmoch sme sa porozprávali krátko pred bratislavskou kinopremiérou Letných rebelov.

Aká bola vaša postava vo filme Letní rebeli?

Je to susedka, o ktorej si deti myslia, že je tvrdá a nesympatická ženská, a vykľuje sa z nej sympatická ženská. A to je strašne ťažká úloha. Keď ma deti lepšie spoznali, obľúbili si ma, čo ma potešilo.

Ako sa vám spolupracovalo s režisérkou Letných rebelov Martinou Sakovou?

Ženy režisérky obdivujem, lebo ony musia tomu mužskému svetu ako keby dvojnásobne dokazovať, že sú talentované. To je v dnešnom svete tak. Takže ženám režisérkam držím palce.

Čo hovoríte celkovo na koncept rodinného letného filmu?

Pre deti a mládež sa toho robí málo, takže každý takýto film je veľmi potrebný. Mám dospievajúcu dcéru, pri ktorej riešim, čo vlastne môže vidieť. V čase „korony“, keď som jej púšťala moje obľúbené filmy, som zistila, že sú viac pre dospelých ako pre ňu. Bola nakrútená Piata loď a okrem toho si ani neviem spomenúť, kedy bol film pre takúto skupinu natočený.

Ako ste prežili pandemickú situáciu?

Zase sa ukázalo, že ženy sa obávajú omnoho menej ako muži. Neprežívala som to so strachom a s úzkosťou. Zaskočilo ma skôr to, že takáto situácia môže vzniknúť, a pozorovala som sama seba, ako sa v nej správam. Bol mi darovaný čas, keď som nikam nemusela chodiť a cestovať. Také niečo som zažila, iba keď som bola na materskej dovolenke. Keby za tým nebolo toľko obetí, bol by to príjemne strávený čas.

Keď ste sa pozorovali, boli ste so sebou spokojná?

Potvrdila som si, že nelipnem na živote. Keď niekam letíme a ľudia majú strach, vždy sa ich pýtam, prečo sa boja. Prečo si myslia, že sa zrúti práve to lietadlo? A už sa mi podarilo pár ľudí takto upokojiť.

Inak, hrávate pomerne veľa úloh matiek. Keď vás oslovia s nejakou ďalšou „matkou“, nepoviete si, že už by mohlo prísť aj niečo iné?

Je to logické, som v takom veku. Pomaly už budem hrávať aj staré matky… Keďže som sama mama, tieto úlohy prišli celkom prirodzene. Nie som typ herečky, ktorá zo seba chce robiť mladšiu. Keď treba, nie som ani proti miernemu zostarnutiu, nemám s tým problém. Ale ja nehrávam také typické „materské“ matky, lebo sama taká nie som. V divadle hrám Pitínskeho Matku, ktorá vôbec nie je kladná postava.

Onedlho príde do kín film Šarlatán, kde hráte matku liečiteľovho asistenta. Aká to bola skúsenosť?

Som matka postavy Juraja Loja, hrali sme v slovenčine, čo mi celkom vyhovovalo. Nechce sa mi tváriť, že viem po česky. Bola to vidiecka matka, obyčajná žena z dediny, ktorá posudzuje veci takým sedliackym rozumom a chráni si svojho syna, ktorý je obvinený. Bolo to veľmi dobré nakrúcanie.

Ako hodnotíte Agnieszku Hollandovú ako režisérku?

Ona je veľmi rázna žena, a pritom vie s hercom veľmi dobre pracovať, lebo je láskavá a vie veci pokojne vysvetliť. Nie je to ten typ autoritatívnej režisérky, ktorá sa správa agresívne. Vie veľmi dobre, čo chce, a preto ani herca veľmi netrápi. Povie veľmi jasnú pripomienku a ak jej herec porozumie, natáčanie je veľmi rýchle a šikovné.

Aké máte teraz obdobie? Čo vás čaká?

V Slovenskom národnom divadle máme rozskúšaného Hollého hru Kubo, ktorú sme pred „koronou“ nestihli dokončiť. Jej premiéra bola preložená na september. Je to klasický Kubo, ktorý bude robený dosť neklasicky. Ak niekto bude očakávať niečo na spôsob známeho folklórneho kusa s Jozefom Kronerom, ktorý premietali v televízii po všetky Vianoce, tak taký Kubo to určite nebude. Potom je tam práca v martinskom divadle aj niečo ďalšie v SND, ale to radšej nehovorme, lebo nevieme, čo bude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Agnieszka Holland #Jana Oľhová #šarlatán #Letní rebeli