Aj tak je kráľom Salto Angel

Pre iných sú blázni. Odporujú - vraj sú len nepokojní ľudia... Chlapi, ktorých provokujú najvyššie vodopády sveta. A nedajú si pokoj, kým ich nezlania. Jedno, ktorý kontinent či ostrov sa nimi pýši. Príbehy výprav zohratej partie do vzdialeného neznáma odkrýva dokument Salto je kráľ. Novinka filmára a cestovateľa Pavla Barabáša obohatí oddnes ponuku slovenských kín.

15.08.2020 09:00
salto Foto:
Dokument Pavla Barabáša Salto je kráľ ponúka adrenalínové dobrodružstvo.
debata

Už len dostať sa k hrane, pod ktorou sa vodopád začína, je výprava plná nečakaných dobrodružstiev. Zdolať ich tak, aby z kolmých skalných stien vždy videli vodu padajúcu do takmer kilometrovej hĺbky, je onakvejší adrenalín ako bungee jumping. Na pohľad fascinujúca fauna a flóra tropických pralesov ukrýva neuveriteľné pasce. Nehovoriac o počasí. Neraz to vyzerá, že lejaky sa nikdy neskončia. A to je len cesta k vodopádu, to najnáročnejšie prichádza až potom.

Ktorý vodopád je naj…

Najťažší kaňon sveta True de fer ich dostal na ostrov Réunion. Keď zistili, že tamojší Bras Magasin je dlhší, vrátili sa a zdolali aj ten. Správa českých geodetov, ktorí za kráľa vodopádov vyhlásili juhoafrickú Tugelu v Dračích horách, ktorú ešte nikdy nikto nezlanil, im nedala spať. Vybrali sa ich tvrdenie overiť. Napokon neodolali vábeniu kráľa, zosadeného z piedestálu svetových vodopádov, aby pokorili aj Salto Angel.

Nepoznajú síce nástrahy „ciest“, ktoré k vodopádom vedú, na ich zdolanie sa vopred dokonale pripravujú. Skúmajú kolmé takmer kilometrové steny prešpikované často dlhými prevismi. Počítajú, koľko a akých dlhých lán budú potrebovať. Chýbať nesmú vŕtačky, ktorými pripevňujú do stien skoby, ktoré rátajú na kilogramy. Technické zabezpečenie je najdôležitejšie, čo na seba a „do seba“ je to posledné… Ale ani najprecíznejšia príprava nie je zárukou, že dosiahnu to, čo si zaumienili.

Výpravy za vodopádmi, hrdiacimi sa prívlastkami „naj“, rozpráva režisér chronologicky. Od prvej z roku 2010, ktorej napínavú story približil dokument True de fer – Železná diera, až po poslednú na venezuelský Salto Angel. Príbehy neobyčajných expedícií zvykne Pavol Barabáš vyrozprávať formou komentára, tentoraz nechal rozprávať aj svojich partnerov. Na miestach, ktoré zdolávali, aj po návratoch v sklade technického vybavenia. Hlavné slovo dostal Miro Dušek, inak kaňoningový sprievodca. Vyznaniami však prispeli aj ďalší.

O drámy nie je núdza

Dramatické situácie „napísal“ život sám. Nepretržitý tropický dážď, prales, ktorým si treba preraziť cestu. Blato močiarov, do ktorých chlapi zapadajú takmer po rozkrok. Peter Ondrejovič prezývaný Becko, mocujúci sa s barlami pri zdolávaní balvanov stolovej hory Ayuan Tepuy… Všetko však vyzerá ako drobnosť popri nešťastnej „sekunde“, v ktorej si pri zlaňovaní Tugely jeden z členov výpravy zlomil stavec. Nehovoriac o detailoch, ako je napríklad problém dostať sa do Venezuely či ako do krajiny „prepašovať“ dron, za čo hrozí prísny trest.

Okamihy vybičovaného napätia sa striedajú so zábermi civilizáciou nedotknutej prírody. Dychčiaci muži prekonávajúci pralesné húštiny kontrastujú s pohľadmi na úchvatné kaskády padajúcich vôd. Nástrahy skalných stien, po prekonaní ktorých prichádza chvíľa eufórie a šťastia. „Všetko je proti vám, ste len vy a vaša partia,“ hovorí vedúci výprav Miro Dušek. „Spoliehať sa môžete len na kamarátov, oni na vás a nikto nesmie spraviť chybu,“ hovorí vo finále.

Nielen milovníci adrenalínu si prídu v kine na svoje. Salto je kráľ je v prvom rade film o priateľstve, no ponúka aj vzrušujúce výpravy do končín, kam sa dostane len málo smrteľníkov. Nerozsúdi, ktorý vodopád na svete je najvyšší, približuje „len“ ich náročnosť, krásu a odhodlanie tých, čo sa rozhodli ich zdolať novými „nevyšliapanými“ cestami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš