Nezávislej kultúre pomôžu 11 miliónmi eur

Ministerstvo kultúry (MK) vyrokovalo s rezortom financií pomoc pre nezávislú kultúru vo výške takmer 11 miliónov eur. Ide o mimoriadnu pomoc pre tých, ktorí prepadli "cez sito" doterajšej pomoci štátu.

15.08.2020 16:42
SR MK TK financie fond podpora BAX Foto:
O mimoriadnej pomoci informovala v sobotu ministerka kultúry Natália Milanová. Záujemcovia o podporu budú musieť vypracovať projekt a na základe neho im bude poskytnutá podpora.
debata (13)

Fond na podporu umenia prerozdelí 9,5 milióna eur, Fond na podporu kultúry národnostných menšín 500.000 eur a Audiovizuálny fond 700.000 eur. Na tlačovej konferencii o tom v sobotu informovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Ministerka potvrdila, že pomoc by mohla ísť pre takmer 4000 umelcov, ktorí sú najohrozenejší. „To, že nezávislá kultúra nepatrí pod štát, ešte neznamená, že štát sa o ňu nemusí starať,“ podotkla.

Finančná pomoc z rezortu práce nedosiahla podľa Milanovej najmä na ľudí, ktorí boli v súbehu minimálneho pracovného pomeru a boli samostatne zárobkovo činní. „Snažili sme sa tento problém vyriešiť s ministerstvom práce, ale kombinácií, respektíve životných situácií bolo príliš veľa, aby sa pre nich vedela adekvátne nastaviť systémová pomoc,“ skonštatovala šéfka rezortu kultúry.

Rezort kultúry na prerozdelenie financií oslovil verejnoprávne kultúrne fondy. „Sú osvedčené, majú nastavené mechanizmy, majú nástroje na to, ako peniaze najlepšie a najrýchlejšie dostať k ľuďom, ktorí ich potrebujú,“ uviedla Milanová.

Financie by sa mali prerozdeľovať formou štipendií. Riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčik priblížil, že štipendiá budú rozdeľované formou jednorazovej podpory, ktorá bude určená na dielo autora. Štipendium bude rôznej výšky v závislosti od žiadosti. Dôvodom je, že nie každého postihla kríza rovnako. Podpora bude poskytnutá aj interpretom, tanečným a divadelným zoskupeniam či hudobníkom, hovorí Kovalčik.

Detaily výzvy fondy ešte spresnia, poznamenal Kovalčik. „Parametre výzvy zverejníme v polovici septembra, aby sa to mohlo rozbehnúť a mohlo byť v októbri vyhodnotené. Budeme sa snažiť urobiť to čo najskôr,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová