Perinbaba je tu späť - so Žbirkovou piesňou!

Legendy československej hudby a filmu spojila spolupráca. Očakávanú filmovú novinku Perinbaba a dva svety režiséra Juraja Jakubiska sprevádza pieseň Mira Žbirku Slovenská.

17.08.2020 12:10
Perinbaba a dva svety Foto:
Valéria Frištik a Lukáš Frlajs v pripravovanej rozprávke Juraja Jakubiska Perinbaba a dva svety.
debata (8)

Miro Žbirka po úspešnom uvedení dokumentu MEKY opäť vstúpil do filmového sveta. Teraz ako autor a interpret skladby Slovenská, ktorá vznikala počas tohtoročnej jari v netradičných súvislostiach koronakrízy. Miro Žbirka k nej napísal hudbu aj text a Juraj Jakubisko vytvoril unikátny videoklip.

Slovenská

„V období karantény nikto z nás nemohol cestovať a keďže som zvyknutý stále pendlovať na trase Praha – Bratislava, začalo sa mi cnieť za Slovenskom. Spomenul som si na nádherné obrázky z filmu Juraja Jakubiska „Perinbaba a dva svety“, ktoré mi Juraj predtým ukazoval a pýtal sa ma, či by som mu k filmu nenapísal pieseň. Tieto dve veci sa spojili a inšpirovali ma k skladbe Slovenská. Keď teraz vidím klip, ktorý Juraj zostrihal z filmových záberov, myslím si, že sa to jednoducho muselo stať,“ povedal o skladbe Miro Žbirka.

Miro Žbirka a Juraj Jakubisko - legendy... Foto: Bontonfilm
Meky Jakubisko Miro Žbirka a Juraj Jakubisko - legendy československej hudby a filmu, spojili svoje sily v rozprávke.

Juraj Jakubisko sa z piesne pre jeho film teší. „Vo svojich filmoch vždy pracujem so silnými hudobnými motívmi. Pred tridsiatimi piatimi rokmi som v rozprávke Perinbaba stvoril vládkyňu snehu a vetra, ktorá sa stala súčasťou slovenských Vianoc. Možno aj preto zábery z nového filmu Perinbaba a dva svety Mekyho inšpirovali k tejto krásnej intímnej hudobnej spovedi. Keď som ju počul po prvýkrát, neodolal som a vytvoril k nej videoklip,“ hovorí režisér.

“Nemám rád príbehy, v ktorých hlavný hrdina sedí po celý čas za pecou, potom strčí každého do vrecka, a pečené holuby mu padajú len tak… Deti by mali mať vzory v ľuďoch, ktorí cieľavedome a vlastným pričinením dosiahnu svoje šťastie," dodal Juraj Jakubisko pre TASR.

Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba, sa vyberie do... Foto: Bontonfilm
Perinbaba a dva svety - pes Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba, sa vyberie do sveta hľadať šťastie a lásku. Lukáš Frlajs a pes ako pes Ucho.

V príbehu dominuje fantázia, humor a poézia. "Môj Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba, sa vyberie do sveta, hľadať šťastie a lásku. Na svojej púti, sa často dostane na rázcestie, a musí si vybrať, ktorou cestou sa vydá. A každé rozhodnutie, či už dobré, alebo zlé, mu zmení život. Rovnako ako nám v reálnom živote. Vytvoril som bizarný svet snov, ktoré sa stávajú realitou…,“ uzavrel režisér pre Webmagazín.

Nová skladba Slovenská bude uzatvárať výber najväčších hitov Miro Žbirka- Best Of 3CD, ktorý vychádza vo vydavateľstve Universal Music 4. septembra 2020. Spolu s ním sa objaví aj Songbook – špeciálny spevník pre všetkých, ktorí si chcú zahrať a zaspievať skladby Mira Žbirku so správnymi akordami a textami. Takmer všetky skladby z úspešnej viac ako štyridsaťročnej kariéry speváka a skladateľa doplnia príbehy vzniku jednotlivých skladieb, ktoré z Mekyho spomienok napísal český hudobný publicista Vašek Hnátek.

Do života ich Miro Žbirka uvedie na jeseň počas exkluzívneho CINEMA ACOUSTIC TOUR 2020. Netradičné koncerty budú v Čechách prebiehať v kinosálach Cinestar (15.9.2020 – Ostrava, 16.9.2020 – Olomouc, 23.9.2020 – Liberec, 29.9. a 30.9.2020 – Praha Anděl) a na Slovensku v historických kinách (2.10.2020 – Prešov, kino Scala, 4.10.2020 – Martin, kino Moskva, 6.10.2020 Bra­tislava, Ateliér Babylon). Diváci na nich uvidia nový dokument Meky a akustický koncert. Obmedzená kapacita kinosály zaručuje jedinečnú možnosť vidieť a zažiť Mira Žbirku na plátne a naživo celkom zblízka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #Miroslav Žbirka #Perinbaba a dva svety