Milan Lasica uvedie Kino pod hviezdami

V sobotu 22. augusta štartuje prvý ročník Kina pod hviezdami. Filmové večery svojou účasťou podporí aj Milan Lasica – laureát ceny za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

22.08.2020 14:00
Kino pod hviezdami vizual Foto:
Kino pod hviezdami premieta od 22. do 30. augusta pred novou budovou SND.
debata

Milan Lasica si cenu prevezme počas slávnostného galavečera Slnko v sieti 9. septembra, teraz však otvorí Kino pod hviezdami.

Milan Lasica ako prezident medzinárodného... Foto: TASR
Milan Lasica TNX Milan Lasica ako prezident medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest.

„Je to vďaka tomu, že som sa dožil takého pokročilého veku, o ktorom sa často hovorí ako o krásnych rokoch, ale myslím, že to sú krásne roky len pre korytnačky. Každopádne, ocenenie poteší, nebudem sa tváriť, že mi je to jedno. Veľmi príjemne ma to prekvapilo, v oblasti filmu som nejakú veľkú brázdu nevyoral. Napriek tomu ma Slovenská filmová a televízna akadémia oceňuje, takže ďakujem a ak by ešte prišla nejaká filmová ponuka, tak ju s vďakou odmietam,“ vyjadril sa s úsmevom.

Na svoje herecké obdobie si Milan Lasica zaspomína spolu s divákmi v utorok (vzhľadom na počasie organizátori vymenili utorkový program s nedeľou) pri diele režiséra Juraja Herza Sladké hry minulého leta s Janou Plichtovou, Františkom Veleckým a Júliusom Satinským. Filmový večer slávnostne otvorí za hudobného sprievodu virtuózneho sláčikového kvarteta Pavel Bogacz Quartet.

Prvý ročník Kina pod hviezdami oficiálne odštartuje v sobotu 22. augusta večer snímka Všetko, čo mám rád od Martina Šulíka. Režisér a bývalý prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie ju príde uviesť osobne a zároveň porozpráva o svojom novom filme Muž so zajačími ušami, ktorý bude v kinách na jeseň tohto roka. V ďalších dňoch si diváci budú môcť pozrieť Na krásnom modrom Dunaji, Lóve, Sladké hry minulého leta, Rabaka, Kandidát, Fontána pre Zuzanu, Tigre v meste a Sedím na konári a je mi dobre. Na premietaní niektorých z nich sa zúčastnia aj samotní tvorcovia a herci.

Okrem prehliadky populárnych slovenských filmov pre dospelých a mládež dostane priestor v spolupráci s RTVS aj produkcia pre deti. „Radi by sme zviditeľnili a posunuli nesmierne zdravú a krásnu tvorbu našich kolegov animátorov, ktorí nemajú možno až taký veľký priestor a publicitu,“ vysvetlil médiám novozvolený programový riaditeľ RTVS Anton Šulík.

Moderátorkou a sprievodkyňou filmových večerov bude Vera Wisterová. „V našej spoločnosti teraz rezonujú rôzne témy a jednou z nich je, na čo je nám kultúra. Nech ľudia prídu na Námestie Milana Rastislava Štefánika, sadnú si do pohodlného gauča, dajú si pohár vínka, pozrú sa na hviezdy, na svoj obľúbený film – od Kandidáta, cez Rabaku až po Všetko, čo mám rád, zažijú tie emócie a potom si môžu odpovedať na tú otázku…“

Nový filmový projekt podporila Prvá stavebná sporiteľňa. „Chceme sa stať súčasťou niečoho, čo vnímame ako veľmi dôležité pre túto spoločnosť a to je kultúra ako taká, čiže budeme podporovať viaceré kultúrne a spoločenské projekty,“ vyslovila Dáša Matušíková, riaditeľka úseku marketingu Prvá stavebná sporiteľňa.

Nápad usporiadať Kino pod hviezdami vznikol počas obdobia pandémie, keď mnoho Bratislavčanov a obyvateľov iných miest zostalo dovolenkovať doma – vo svojom hlavnom meste. „Rozmýšľali sme, ako by Slovenská filmová a televízna akadémia mohla prispieť k skvalitneniu kultúry v meste. S Matejom Drličkom z VIVA Events sme si sadli a rozhodli sa priniesť Slovákom filmový zážitok. Pohodlne na pohovke, pod holým nebom, s fľašou vína,“ uzavrela Wanda Adamík Hrycová.

Prvý ročník Kina pod hviezdami sa bude konať na Námestí Milana Rastislava Štefánika pred novou budovou Slovenského národného divadla od soboty 22. augusta do nedele 30. augusta 2020 a vyvrcholí odovzdávaním slovenských národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré sa bude konať 9. septembra 2020 v bratis­lavskej Starej tržnici. V priamom prenose ho odvysiela Jednotka. Aktuálny program nájdete na stránke kinopodhviezdami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Kino pod hviezdami