Herec Pavel Nový: Slováci a Česi sú si navzájom súdení

Namiesto očí má väčšinou len úzke čiarky. Smeje sa často, veľakrát aj sám na sebe. Vychutnáva si život a hovorí, že zväčša sa rozčuľujeme na nezmysloch, ktoré za to nestoja. Lebo vie, že sa to ľahko zvrtne. Český herec Pavel Nový dodnes kríva, čo je spomienka na vírus, ktorý ho pred 12 rokmi takmer zabil a neskôr posadil na dlhé mesiace na invalidný vozík. Český herec to rozchodil a žije naplno. O vírusoch už vie svoje a nebojí sa ich. Okrem iného aj vďaka tomu, že sa tak ako vo filme Baba z ľadu, v ktorom hral po boku Zuzany Kronerovej, každý deň otužuje. V rodinnom filme Letní rebeli stvárnil hlavnú postavu deda Bernarda, ktorý oproti reálnemu Pavlovi Novému nevie až tak ľahko plávať životom.

30.08.2020 06:00
Summer Rebels Bernard v02 Web Original Foto:
Herec Pavel Nový vo filme Letní rebeli.
debata (7)

Pozdával sa vám film Letní rebeli? Pri premiére ste si ho pozreli celý.

Bol som prekvapený, že boli vystrihnuté niektoré scény, ale nechýbali. Takže ako keby ani neboli.

Aké to boli scény?

To vám nepoviem. Už je to preč. Obdivujem režisérov, že sú po nakrútení filmu ochotní sa niektorých scén zbaviť. Pretože to sú ich deti. Je celkom „husté“, že s tým takto zaobchádzajú.

Film Letní rebeli, ktorý práve hrajú v kinách,... Foto: Silver art
Letní rebeli Film Letní rebeli, ktorý práve hrajú v kinách, je určený pre celú rodinu.

Čo ste si pomysleli, keď ste dostali ponuku hrať v tomto filme?

Bolo to pred dvoma rokmi a priznám sa, že si to už veľmi nepamätám. Potešil som sa, že sa bude nakrúcať na Slovensku. Chodím sem rád, jedno leto som sa živil ako nosič v Tatrách. Aj som hral v jednom „šovinistickom“ slovenskom seriáli, Štúrovci (smiech).

S režisérkou Martinou Sakovou ste si sadli?

S pani režisérkou sme sa prvý raz videli na vidieckej chalupe na Vysočine, kde bola aj kameramanka, ktorá je Kórejčanka. To bolo zaujímavé stretnutie. Najskôr vás zaujme tá žena ako taká. Už len to, ako vyzerá, hovorí, vystupuje. Milo a príjemne. Raz som ju zažil smutnú, ale nahnevanú nikdy.

Na čo si z toho nakrúcania najviac spomínate?

Na plzenské pivo v Prievidzi (smiech). Tam je jedna krčma, kde čapujú Plzeň. Bol som príjemne prekvapený, ako precízne bolo natočené, v chladenom pollitri, presne tak, ako to má byť. Museli sme tam chodiť na obedy.

Vraj ste sa motali okolo piva od detstva.

Narodil som sa v Plzni, ale strávil som tam iba týždeň v pôrodnici. Potom ma odviezli do Železnej Rudy na Šumave, kde bol otec sládok v pivovare. Som oddojčený na pive. Mama hovorila nepi to, budeš hlúpy. A mala pravdu.

Vo filme Letní rebeli deti konštatujú, že tí starší vrátane deda Bernarda sú niekedy dosť divní, lebo v tomto veku už majú ľudia menopauzu. Býva to aj s vami niekedy ťažké?

S každým to niekedy býva ťažké. Aj s tými deťmi. Práve pred týždňom som mal konflikt s vnukom, ktorý ide do štvrtej triedy. To sa niekedy stane…

Pavel Nový vo filme Letní rebeli ako dedo... Foto: Silver art
Pavel Nový, Letní rebeli Pavel Nový vo filme Letní rebeli ako dedo Bernard s vnukom Jonášom (Eliáš Vyskočil).

Prezradíte, čo sa stalo?

Detaily nemôžem povedať, bol by nahnevaný.

Máte pocit, že zrelý vek si užívate?

Stále si užívam. Čo si pamätám, tak som si vždy užíval. Jediné trápenie bolo v puberte. Takzvané obdobie vzdoru. Všetci boli hlupáci, dokonca aj ja. Všetko bolo absolútne zle. Na čo som siahol, sa nedarilo a ešte k tomu všetkému tu boli komunisti. Nie, že by teraz nevládli, ale už nemajú také slovo.

Herec Pavel Nový vo filme Letní rebeli. Foto: Silver art
Bernard v02 Web Original Herec Pavel Nový vo filme Letní rebeli.

Vychutnávate si aj toto leto? Alebo už naplno pracujete?

Leto sme si užívali na jar! Nič sa nenakrúcalo, neskúšalo, do rádia sa nesmelo… Všetko sa robilo z domova cez telefón, cez mail… Bolo krásne, stále pršalo, čo ja milujem. Bola to nádhera. Teraz sa to všetci snažia dohnať. Hrám vo dvoch seriáloch a v jednom filme.

O aký film ide?

Volá sa Láska na špičkách, pôvodný pracovný názov bol Baletka. Je roztočený, teraz máme práve pauzu. Je zaujímavé, ako sa to prelína. Hlavnú úlohu hrá slovenská herečka Vica Kerekes.

Slováci sú vám tuším súdení.

My sme vám tiež súdení. Ten Štefánik s Masarykom to podľa mňa vymysleli dobre. Všetci hovorili, že je to umelý štát. A ktorý štát nie je umelý?

Slovensko-českú spoluprácu ste zažili aj pri Babe z ľadu. Zaspomínate si niekedy na tento film?

No iste! Zuzana Kronerová s nami hrá jedno divadelné predstavenie v Ypsilonke, teraz pribudne možno ešte jedno.

So Zuzanou Kronerovou hrali otužilcov v snímke... Foto: Falcon
baba z ľadu, Pavel Nový, Zuzana Kronerová So Zuzanou Kronerovou hrali otužilcov v snímke Bohdana Slámu Baba z ľadu.

Chodíte si aj teraz zaplávať do studenej vody?

Každý deň. Bývam na dedine a mám 50-metrový „bazén“, tečie mi doň čistá voda ako pre dojčatá a o môj „bazén“ sa mi starajú hasiči. Je to hasičská nádrž! Priteká tam prebytok z prameňa, na ktorý je napojený aj miestny vodovod. Je to našťastie mocný prameň, vody máme dosť. Iba cez zimu nechodím plávať, aby som deťom neprebúral ľad. Aby sa mohli korčuľovať.

V komédii storočia S tebou mě baví svět. Foto: Ústřední půjčovna filmů
1142049 s-tebou-me-bavi-svet-film-v0 V komédii storočia S tebou mě baví svět.

Imunitu teda asi máte dobrú a vírusov sa nemusíte tak veľmi báť.

Ani sa nebojím. Aj keď nerád by som sa rúhal. Ale nemám s tým problém, pretože o vírusoch už čo-to viem a dôležité je predovšetkým umývať si ruky. Rúška tiež trochu pomôžu, ale to vtedy, keď je niekto maród, ochráni tak svoje okolie. Doktori na operáciách to majú tiež preto, aby od nich nechytil pacient infekciu, a nie na to, aby sa oni nenakazili. A umyjú si poriadne ruky.

Pôsobíte veľmi optimisticky, nezlomne. V snímke Letní rebeli ste ale pomerne vážny…

Taký „morous“, však?

Áno, presne, taký frfloš. Mávate niekedy aj takéto chvíle?

To neviem. Asi nie. Samozrejme, že sú veci, ktoré ma hnevajú, nad ktorými sa niekedy rozčuľujem, a väčšinou zbytočne, pretože sú to nezmysly. Zvyčajne sa zaoberáme nezmyslami. To hovorí aj jedna postava v Shakespearovej hre: Keď niečo máme, tak nevieme, čo máme. A keď to nemáme, prštekom hrabeme, čo sme to vlastne mali.

Pavel Nový

Narodil sa 5. septembra 1948 v Plzni, detstvo prežil v Železnej Rude na Šumave. Ako 13-ročný sa objavil vo filme Václava Vorlíčka Kuřata na cestách. Trikrát sa snažil dostať na DAMU, nikdy sa mu to však nepodarilo. Pracoval ako sústružník, vysokohorský nosič, opravoval železničné mosty a podbíjal trate. Ako herec začínal v roku 1969 v divadle v Příbrame a neskôr Karlových Varoch, odkiaľ sa vrátil opäť do Příbramu. Od roku 1989 je stabilným členom pražskej Ypsilonky, kde účinkoval v mnohých inscenáciách, napríklad Othello, Predaná nevesta, Pygmalion, Pánska šatňa alebo Varieté Freda A., kde stvárňuje postavu Huga Haasa. Filmové príležitosti dostal napríklad vo filmoch Balada pre banditu (1978), Postav dom, zasaď strom (1979), preslávila ho však úloha zvukára Pepa vo filme S tebou mě baví svět z roku 1982. Stvárnil desiatky postáv v rôznych filmoch a seriáloch. V roku 2007 sa po uštipnutí komárom nakazil západonílskou horúčkou, ktorá mala veľmi vážny priebeh. Po niekoľkomesačnom pobyte v rehabilitačnom zariadení v Kladruboch sa mu podarilo postaviť z invalidného vozíka, dlho však ešte chodil o barlách. Zhruba po dvoch rokoch sa vďaka svojej nezlomnej povahe vrátil do normálneho života. V roku 2017 získal ocenenie Český lev za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe za rolu vo filme Bohdana Slámu Baba z ľadu. Najnovšie ho môžeme vidieť v slovensko-nemeckom rodinnom filme Letní rebeli.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #Baba z ľadu #Pavel Nový #Letní rebeli