Bojovníčka Mulan sa pomaly blíži do našich kín

Príbeh o legendárnej Mulan nie je iba príbeh bojovníčky, ktorá celý život kráčala za uznaním a rešpektom v starovekej Číne. Je to príbeh o čínskej kultúre a čínskom bojovom umení, navyše so skvelým hereckým obsadením.

30.08.2020 08:00
Disney's MULANMulan (Yifei Liu)Photo: Film... Foto:
Herečka Yifei Liu absolvovala náročný tréning a hlavnú úlohu vo filme Mulan jej zverili po rok trvajúcom kastingu.
debata

Už 4. septembra vstúpi do kín legendárna Mulan z dielne štúdia Disney. Hraný film je remakeom veľmi úspešného rovnomenného animovaného príbehu o odvážnej Mulan, najstaršej dcére váženého cisárskeho bojovníka.

Keď čínsky cisár vydá nariadenie, že každý muž z rodiny musí brániť krajinu pred bojovnými kočovníkmi zo severu, plniť povinnosť služby v cisárskej armáde sa vyberie Mulan namiesto jej chorého otca. V prestrojení za muža prekonáva nástrahy na každom kroku svojej cesty a učí sa využívať svoju vnútornú silu. Táto epická cesta z nej robí nielen váženého a rešpektovaného bojovníka, ale vyslúži si aj rešpekt národa. A, samozrejme, aj jej hrdého otca.

V štúdiu Disney padlo rozhodnutie, že pôjde o hraný film, ktorý sa nakrúcal predovšetkým v exteriéroch v Číne a na Novom Zélande. Réžia padla na oscarovú Niki Caro, pre jej ponor do rôznych kultúr. Režisérka sa presadila najmä snímkami Pán veľrýb a McFarland: Útek pred chudobou. Niki Caro bola ponukou režírovať tento epický príbeh nadšená. „Postava Mulan je pre fanúšikov dôležitá. Je to svedomitá dcéra a milujúca a odvážna ľudská bytosť, no je aj zraniteľná a omylná. Keďže vystupuje prezlečená za muža, nemôže využívať svoje zvyčajné schopnosti, no nemôže sa ani spoľahnúť na surovú silu. Využíva teda dôvtip, pohotové reakcie a silnú vôľu, aby prekonala mnohé výzvy a porazila naozaj hrozivého nepriateľa,“ povedala.

Nasledoval náročný casting na hlavnú rolu, ktorý trval celý rok. Po celosvetovom výbere ju dostala herečka Yifei Liu známa z filmov zakázané kráľovstvo či Once Upon a Time. Okrem nej v snímke uvidíte hercov ako Donnie Yen (Rogue One: A Star Wars Story, Ip Man), Tzi Ma (Rozlúčka, Tichý Američan), Jason Scott Lee (Tiger a drak: Meč osudu, Žoldnier: Légia skazy), Yoson An (MEG: Hrozba z hlbín, Tiger a drak: Meč osudu), Ron Yuan (Marco Polo, Účtovník), Rosalind Chao (Plus One, Star Trek: Hlboký vesmír deväť), Nelson Lee (All Saints, I Was a Simple Man), Cheng Pei-Pei (Tyger a drak, Chvenie), Gong Li (Gejša, Vyveste červené lampióny) či Jet Li (Chrám Šaolinu, Smrtonosná zbraň 4).

Samotnému nakrúcaniu predchádzala náročná príprava. Herci absolvovali tréningy, ktoré ich pripravili na fyzicky náročné bojové scény. Hlavným bol tréner Jason Scott Lee, príprava ktorého zahŕňala celú škálu od utužovania tela, cez choreografiu súbojov, až po prácu s mečom a s čínskym bojovým tímom. Vo filme účinkujú kaskadéri z Číny, Kazachstanu, Mongolska, Nového Zélandu a Austrálie. Akčné scény sú jedinečné najmä vďaka hlavnej postave, ktorá absolvovala najviac prípravných tréningov.

“Na tomto filme je iné práve to, že akcia vychádza do istej miery zo skutočnosti. Mulan nie je superhrdinka. Je to obyčajné dievča, a predsa dokáže so svojím telom a mysľou tie najúchvatnejšie veci,“ vysvetľuje Caro.

Mulan prichádza do slovenských kín už 4. septembra. Snímka je vhodná pre všetky vekové kategórie a v príbehu, ktorý má potenciál formovať charakter mladých ľudí, si prídu na svoje aj rodičia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #Mulan