RTVS odmieta tvrdenia predsedu výboru pre kultúru

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa dištancuje od tvrdení predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO). Trvá na tom, že zistenia finančnej kontroly ministerstva kultúry nedokazujú nehospodárnosť nakladania s financiami od štátu ani nesprávne nastavenie interných kontrolných procesov.

30.08.2020 14:00
SR MK TK financie fond podpora BAX Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová nie je spokojná s výsledkami finančnej kontroly v RTVS.
debata

Poukazovanie na výšku platu generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka považuje za nekorektné a prvoplánovo účelové. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

„Pokiaľ ide o plat a odmeny generálneho riaditeľa RTVS, tie sú jasne určené zákonom o RTVS a o ich výške tak môže rozhodnúť len NR SR. Odmeny generálnemu riaditeľovi RTVS priznáva Rada RTVS v zmysle zákona o RTVS, ktorý konštatuje, že súhrn jeho ročných odmien nesmie presiahnuť jeho ročnú mzdu a vymedzuje dôvody, pre ktoré sa odmena priznať nemôže,“ uvádza Pivarčiová. Predseda Rady RTVS Igor Gallo označil tému Rezníkovho platu za „zbytočné politikárčenie“. RTVS sa podľa Pivarčiovej s Gallovým názorom stotožňuje.

Čekovský vo svojom videu na sociálnej sieti hovorí, že kontrola ukázala aj pochybenia pri vyplácaní peňazí externým dodávateľom, a to napríklad spoločnosti NUNEZ NFE. Tam bolo podľa neho neoprávnene vyplatených viac ako 30.000 eur. RTVS považuje toto tvrdenie za zavádzajúce a nepravdivé. „Najvyššie pochybenie vo výške 27.439 eur sa týka úplne inej spoločnosti, a to konkrétne Furia Film Plus. Pri spoločnosti NUNEZ NFE bolo zistené pochybenie vo výške 1.977,80 eura,“ hovorí Pivarčiová.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) vyhlásila, že nie je spokojná s výsledkami finančnej kontroly v RTVS. Podľa ministerstva odhalila kontrola nehospodárnosť internej výroby relácií a problémy vo finančných procesoch.

Rezník na minulotýždňovom zasadnutí Rady RTVS uviedol, že finančný audit odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30.077 eur). Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #Natália Milanová