Zlatý lev v rúšku: Benátsky filmový festival bude, ale skromnejší

Rúška a dezinfekčné gély, meranie teploty pri vchode, nákup vstupeniek výhradne online či fanúšikovia v bezpečnej vzdialenosti od červeného koberca - i tak bude vyzerať tohtoročný Medzinárodný filmový festival v Benátkach. Kvôli pandémii covidu-19 predstaví 77. ročník najstaršieho filmového festivalu sveta, ktorý sa začína v stredu a potrvá do 12. septembra, tiež menej filmov než zvyčajne.

01.09.2020 11:11
Cate Blanchett Foto: ,
Herečka Cate Blanchett bude predsedať tohtoročnej festivalovej porote.
debata

Niektoré jeho sekcie sú tento rok zrušené alebo ich vysielajú online. Napriek tomu je festival v Benátkach tento rok prvým veľkým medzinárodným filmovým festivalom po vypuknutí covidovej pandémie, ktorý sa nekoná virtuálne. Kvôli pandémii tento rok zrušili napríklad i festival v Cannes a ani MFF v Karlových Varoch sa v klasickom formáte nekoná.

„Pozvali jsme 63 filmov do troch kategórií. Tento rok máme menej amerických filmov než zvyčajne, ale máme veľa filmov z Indie, Brazílie a samozrejme z Európy,“ popísal tohtoročnú prehliadku riaditeľ festivalu Alberto Barbera. „Našťastie väčšina z pozvaných filmových delegácií je ochotná pricestovať. Len niektoré z krajín ako Brazília či India nesmú cestovať do Talianska,“ dodal. Cestujúcí zo štátov mimo schengensého priestoru musia podstúpiť jeden test na koronavírus pred cestou a druhý v Benátkach.

Napriek tomu festival o celebrity ani tento rok nepríde. Na benátsyý ostrov Lido dorazí okrem inýchbritská herečka Tilda Swintonová, ktorá prevezme Zlatého leva za celoživotné dielo, americký herec Matt Dillon či austrálska herečka Cate Blanchettová. Tá predsedá porote hlavnej súťažnej sekcie, v ktorej zasadne i Dillon. Vlani Blanchettová prišla do Benátok predstaviť snímku Joker amerického režiséra Todda Philipsa, ktorá získala hlavnú cenu festivalu – Zlatého leva za najlepší film.

O túto cenu sa teraz uchádza 18 snímok. Po kritike z predchádzajúcich rokov kvôli malému počtu filmov režírovaných ženami bude o Zlatého leva súťažiť osem snímok režisériek; vlani to boli jen dve. V hlavnej súťaži tento rok nie je slovenský ani český zástupca, vlani sa do nej dostal film českého režiséra Václava Marhoula Pomaľované vtáča a vyvolal veľkú pozornosť, vyslúžil si ovácie i rozporuplné hodnotenia kritiov. Napokon získal ocenenie Film pro UNICEF (Cinema for UNICEF) od študentskej poroty .

Počet akreditovaných účastníkov festivalu jeho riaditeľ odhaduje na polovičný oproti vlaňajšku. Pri vstupoch do areálu budú okrem zvyčajných bezpečnostných prehliadok návštěvníkom merať teplotu. Ak skenery zistia viacce než 37,5 stupňa, nebude dotyčný vpustený dovnútra. Vo všetkých priestoroch, i vonkajších, budú povinné rúška a v sálach bude k dispozícii jen polovicaa miest, aby bola dodržaná bezpečná vzdialenosť medzi divákmi. V sálach aj inde v areáli budú k dispoícii dezinfekčné gély.

Zmenia sa aj obľúbené prehliadky celebrít na červenom koberci. úšikovia budú môcť svojich favoritov sledovať len z väčšej vzdialenosti, bližšie budú smieť len fotografi. Tiež tlačové konferencie budú mať obmezený počet miest, ale péo novom budú streamované cez internet.

Tento rok bude na festivale chýbať sekcia Sconfini, v ktorej sa premietajú artové filmy či multižánrové produkcie, a sekcia Virtuálna realita sa uskuteční online. Sekcia Venice Classics, v ktorej vlani získala cenu za najlepší reštaurovaný film černobiela snímka českého režiséra Gustava Machatého Extase z roku 1932, sa presunula na bolonský festival Il Cinema Ritrovato, zameraný na klasickú a reštaurovanú kinematografiu, ktorý sa skončil v pondelok 31. augusta..

Otvárací večer po prvýkrát po 11 rokoch uvedie taliansky film (Lacci od Daniela Luchettiho) a zúčastnia sa na ňom i riaditelia či umeleckí riaditelia ďalších európských festivalov, vrátane canneského, locarnského, londýnskeho či karlovarského. Chcú tak vyjadrit solidaritu s filmovým priemyslom, ktorý pandémia tiež ťažko zasiahla, i s festivalmi, ktoré museli byť kvôli nej zrušené.
debata chyba
Viac na túto tému: #Benátsky filmový festival