Nová Mulan od Disneyho je romantická aj akčná

Bájna bojovníčka Mulan sa stala nesmrteľnou vďaka čínskej legende starej niekoľko storočí. Jej príbeh teraz ožíva v novej disneyovke, ale pozor, nie v animovanej podobe, ale ako celovečerný hraný film. Nová Mulan prichádza do kín plná mágie, romantická, no zároveň akčná a - dnešná.

03.09.2020 14:00
Mulan Foto:
Herečka Yifei Liu ako nová Mulan.
debata

Starý príbeh v novom šate

Pod vedením oscarovej režisérky z Nového Zélandu Niki Caro (Pán veľrýb, 2002) na plátne ožíva nebojácna mladá žena, ktorá riskuje všetko z lásky k rodine a k svojej krajine, až sa z nej stane najväčšia bojovníčka čínskych dejín. Nastúpi do cisárskej armády preoblečená za muža, namiesto svojho chorľavého otca a musí sa osvedčiť na každom kroku, využiť všetku vnútornú silu, aby obstála.

„Pôvodná Legenda o Mulan vznikla pred vyše tisícpäťsto rokmi a odvtedy je obľúbeným príbehom,“ vraví producent Jason Reed. Disney prvýkrát siahol po Mulan v animovanej snímke v roku 1998. Keď sa tvorcovia rozhodli pre hraný film, chceli vytvoriť z pôvodnej legendy a obľúbenej animovanej rozprávky niečo nové, čo osloví mladú generáciu, lebo bude hovoriť o tom, čo ju zaujíma a z čoho má obavy.

Ako urobíte, čo je správne? Ako zapadnete a nájdete svoje miesto medzi druhými? Akú moc má v sebe človek? To sú dôležité otázky a tvoria základ filmovej adaptácie.

Režisérka Niki Caro mala chuť natočiť veľkofilm oslavujúci bojovníčku Mulan, ale nechcela nakrútiť rozprávku o princeznej. "Mojou víziou bolo rozpovedať príbeh Mulan veľkolepo a emotívne, ale zároveň reálne, s aktualizovaným náhľadom,“ vysvetľuje Caro. „Postava Mulan je milujúca a odvážna ľudská bytosť, no je aj zraniteľná a omylná. Keď je prezlečená za muža, nemôže využívať svoje zvyčajné schopnosti, ani spoľahnúť sa na surovú silu. Využíva dôvtip, pohotové reakcie a silnú vôľu, aby porazila naozaj hrozivého nepriateľa.“

Všetky čínske deti sa o Mulan učia, v Číne je Mulan skutočná a dôležitá. Režisérka ju chce priblížiť novým spôsobom, v novom čase. Zároveň chce vzdať hold pôvodnej animovanej snímke, niektoré ikonické prvky preniesla aj do hraného filmu. Mulan vďaka tomu ostáva plná mágie, hravá a obrazná. Výsledkom je zmes akcie, komédie a romantiky,“ vraví producent Reed.

Nechýba humor ani akčné scény

Prerozprávať príbeh moderne neznamená, že musíte opustiť pôvodnú predstavu. Caro trvala na tom, že film musí rešpektovať kultúru, z ktorej vychádza. Tak ako jej zmysel pre autentickosť a spoluprácu naprieč komunitami vyžaruje z Pána veľrýb a zo snímky McFarland: Útek z chudoby, aj teraz chcela vytvoriť pôsobivý film s hlbokými kultúrnymi koreňmi.

Každý tím pracujúci na filme si urobil prieskum o čínskej kultúre, maľbe, dejinách a vojnových príbehoch. Filmu to dodalo hĺbku a presvedčivosť od vykreslenia postáv cez akčné scény až po komické zložky. „Vo filme je humor, založený na skutočných ľuďoch a situáciách, napríklad v situácii dievčaťa, ktoré sa snaží ukryť ako chlapec v mori mužov. Zasmejete sa viac, než by ste čakali od výpravného, akčného, dobrodružného a vojnového filmu,“ komentuje režisérka. Legenda o Mulan spája príbehy z rôznych dynastií a odohráva sa na severe Číny. Tvorcovia sa chceli držať faktov, no zároveň chceli ukázať rôznorodosť čínskej krajiny, takže Mulanina cesta sa začína na juhu a zavedie ju na sever brániť cisára. Časť exteriérov nakrútili na Novom Zélande.

Jedným z prejavov úcty k čínskej tradícii sú aj účinkujúci herci čínskeho pôvodu, známi aj začínajúci. Rolu Hua Mulan získala Yifei Liu (Zakázané kráľovstvo, Once Upon a Time). Spolu s ňou vo filme účinkujú napríklad Donnie Yen (Rogue One: A Star Wars Story, Ip Man), Tzi Ma (Rozlúčka, Tichý Američan), Jason Scott Lee (Tiger a drak: Meč osudu, Žoldnier: Légia skazy) a iní.

Vo filme sa objavia kaskadérske výkony založené na štýle wu-šu, akčné scény nakrúcali v úzkej spolupráci s majstrami kung-fu. Aby tvorcovia dosiahli pozoruhodné bojové scény, prizvali si tímy kaskadérskych špecialistov z Číny, Kazachstanu, Mongolska, Nového Zélandu a Austrálie a koordinátorom kaskadérov bol Ben Cook. „Na tomto filme je iné to, že akcia vychádza do istej miery zo skutočnosti. Mulan nie je superhrdinka. Je to obyčajné dievča, a predsa dokáže so svojím telom a s mysľou tie najúchvatnejšie veci,“ vysvetľuje Caro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #filmová novinka