Rowlingovej rozprávková príšera Ikabog prichádza aj k nám. Zadarmo

Pôvodne Ikabog ani nemal uzrieť svetlo sveta. Príbeh o krajine Blahobytia, kde sú ľudia šťastní, venujú sa výrobe údenín, syrov a zákuskov takých chutných, že sa im chce až plakať, však má napokon úplne iný osud. Už obletel kus sveta, kde si získal milióny fanúšikov. Teraz je Ikabog dostupný on-line aj v slovenčine a takisto ako iné jazykové verzie, úplne zadarmo. Slovenské deti sa navyše môžu stať ilustrátormi knihy, ktorá vyjde pred Vianocami v tlačenej podobe.

08.09.2020 08:00
Rowling Foto:
Autorka Harryho Pottera J. K Rowlingová prichádza po rokoch s knihou pre deti.
debata

Pôvodne Ikabog ani nemal uzrieť svetlo sveta. Príbeh o krajine Blahobytia, kde sú ľudia šťastní, venujú sa výrobe údenín, syrov a zákuskov takých chutných, že sa im chce až plakať, však má napokon úplne iný osud. Už obletel kus sveta, kde si získal milióny fanúšikov. Teraz je Ikabog dostupný on-line aj v slovenčine a takisto ako iné jazykové verzie, úplne zadarmo. Slovenské deti sa navyše môžu stať ilustrátormi knihy, ktorá vyjde pred Vianocami v tlačenej podobe.

Ikabog je príšera zo severu, ktorá má podľa legendy na svedomí zmiznuté ovce a ľudí a používa sa na strašenie detí. Nikto ju nevidel, ale vie sa, že je zlá a nebezpečná… J. K. Rowlingová vytvorila príbeh o pravde a zneužívaní moci pred viac ako desiatimi rokmi. Každý večer jednotlivé kapitoly čítala svojim deťom, zatiaľ čo na knihe pracovala. Keď prišiel čas, aby ju vydala, dostala prednosť kniha pre dospelých. Príbeh Ikabog tak skončil odložený v podkroví. Rowlingová ho postupne začala vnímať tak, že má zostať v úzkom rodinnom kruhu, určený len pre jej vlastné deti. A potom do toho prišla pandémia. Bolo jej ľúto detí zavretých v príbytkoch a tak príbeh zniesla z podkrovia a po rokoch si ho prečítala. Niečo prepísala, potom ho prečítala svojim deťom. Tie jej prikázali vrátiť niektoré časti, ktoré sa im vryli do pamäti, a bolo hotovo.

J.K. Rowlingová - Ikabog. Foto: IKAR
J.K. Rowlingová, Ikabog J.K. Rowlingová - Ikabog.

Za to, že kniha nezostala založená v "šuplíku”, môže pandémia COVID-19. Spisovateľka sa rozhodla reagovať na výsostne nezvyčajnú situáciu bezplatným sprístupnením príbehu. „Rozhodla som sa zverejniť Ikaboga zadarmo na internete, aby si ho mohli prečítať alebo si ho dať predčítať deti, ktoré sú v karanténe, alebo aj tie, ktoré sa vrátili v tých divných znepokojivých časoch do školy,“ uviedla na twitteri spisovateľka. Britské deti zavreté doma počas karantény (ale aj austrálske, kanadské a mnohé ďalšie) si mohli príbehy z kráľovstva Blahobytia čítať od konca mája. Bez ilustrácií, ale zato úplne bez poplatkov. Počas prvých 24 hodín, čo boli zverejnené prvé dve kapitoly, zaznamenala stránka päť miliónov pozretí. Rozprávka o údajnej zlovestnej príšere z dielne autorky úspešnej ságy o čarodejníckom učňovi teraz prichádza aj na Slovensko. S Harrym Potterom však má spoločné pramálo. Iba to, že nápad na jej vytvorenie skrsol v hlave spisovateľky v čase, keď sa venovala písaniu o mladom čarodejníckom učňovi.

Každý deň nové kapitoly na webe

Slovenské deti dostávajú možnosť čítať Rowlingovej príbehy teraz na jeseň. Spolu s deťmi v okolitých krajinách, napríklad v Poľsku a Českej republike. Na Slovensku spustilo vydavateľstvo Ikar zverejňovanie jednotlivých kapitol on-line 1. septembra, v Čechách začali podľa PR manažérky Ikaru Lucie Čarnej o týždeň skôr. Počas prvých dvoch týždňov zverejnilo vydavateľstvo Albatros v ČR už celkovo 29 kapitol.

Ikar v detskej edícii Stonožka odkrýva príbehy Ikaboga na stránke ikabogpribeh.sk každý pracovný deň o 14. hodine, vždy pribúda jedna a viac kapitol, ktoré si môžu bezplatne prelúskať menší čitatelia sami alebo so svojimi rodičmi. Za prvý týždeň od spustenia sa na slovenskej stránke objavilo prvých desať kapitol. Pribúdať budú postupne až do 16. októbra každý deň s výnimkou víkendov. Celá kniha bude dostupná na internete zadarmo ešte týždeň, do 23. októbra 2020, potom všetky zverejnené kapitoly zmiznú. Objavia sa až v tlačenej verzii knihy, ktorá na Slovensku vyjde v decembri 2020 – tak aby ešte stihla doputovať pod vianočné stromčeky.

Ilustrátormi budú slovenské deti

Unikátom je, že ilustrácie k slovenskému vydaniu nakreslia slovenské deti. Vydavateľstvo Ikar spolu so zverejňovaním nových kapitol spustilo Ikabog súťaž Nakresli a vyhraj. Každý deň spolu s novou kapitolou pribudnú námety, ktoré môžu deti nakresliť. K prvej kapitole napríklad môžu deti stvárniť kráľa Uga Udatného, lorda Mľaskota, ale aj mapu a zástavu kráľovstva Blahobytia. Čo je najpodstatnejšie, aj samotnú príšeru Ikaboga, pretože nikto zatiaľ nevie, ako vyzerá.

Ako uviedla PR manažérka Ikaru Lucia Čarná, prvé detské kresbičky už dorazili a čaká sa na ďalšie. O víťazoch súťaže rozhodne trojčlenná porota. Jedným z jej členov bude ilustrátor detských kníh, ktorého zatiaľ vyberajú. Víťazné kresby budú zverejnené v tlačenej podobe knihy v decembri. Každý víťaz súťaže získa pre svoju triedu knihy z edície Stonožka v hodnote 300 eur.

Prvá kniha pre deti po Harrym Potterovi

Vo Veľkej Británii je vydanie knihy pod názvom Ickabog naplánované na 10. novembra. Výťažok z jej predaja chce Rowlingová darovať projektom a organizáciám, ktoré pomáhajú skupinám najviac zasiahnutým pandémiou COVID-19. Ikaboga do slovenčiny preložila Oľga Kraľovičová, ktorá bola tiež autorkou prekladov kníh o Harrym Potterovi, počínajúc 3. dielom.

Ikabog je prvé Rowlingovej zverejnené dielo pre deti od čias, čo vyšla posledná, siedma časť megaúspešných príbehov o Harrym Potterovi. Z kníh o dobrodružstvách Harryho, Rona a Hermiony v Rokforte sa predalo viac ako 500 miliónov výtlačkov a boli preložené do viac ako 80 jazykov. Na základe kníh vzniklo osem filmov o mladom čarodejníkovi. Rowlingová ku knižnej sérii doplnila tri sprievodné knihy Metlobal v priebehu vekov, Fantastické zvery a ich výskyt a Rozprávky Barda Beedla. Výťažok z nich bol určený na pomoc charite. J. K. Rowlingová žije so svojou rodinou v Škótsku, kde sa venuje tvorbe pre dospelých. Posledné roky písala krimipríbehy o súkromnom detektívovi Cormoranovi Strikeovi, pod ktoré sa podpísala pseudonymom Robert Galbraith. Z nich vznikol aj televízny seriál, ktorý bol dostupný napríklad na HBO GO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Harry Potter #J.K. Rowlingová #Ikabog