Odvážny aj plachý. Aj taký bol režisér Jiří Menzel

V nedeľu oznámila Olga Menzelová smutnú správu: jej manžel, 82-ročný oscarový režisér, v sobotu večer zomrel.

07.09.2020 22:40
Režisér a herec Jiří Menzel s manželkou Olgou. Foto:
Režisér a herec Jiří Menzel s manželkou Olgou.
debata

Hoci bol Jiří Menzel už dlhší čas vážne chorý, českú aj slovenskú verejnosť správa prekvapila. Ľudí dojalo aj vyjadrenie Menzelovej manželky na facebooku: „Jiřinko náš milovaný, najstatočnejší zo všetkých statočných. Včera večer doma v našom náručí tvoje telo opustilo náš pozemský svet. Bolo nám veľkou cťou, že sme ťa mohli odprevadiť na tvojej poslednej ceste. Tvoja láska ku mne a našim dievčatám bola láskou, ktorá si nekladie podmienky.“

Pritom v poslednom čase sa Jiří Menzel cítil lepšie, objavoval sa aj v spoločnosti a mal s rodinou začať žiť v novom dome, ktorý bol uspôsobený jeho zdravotnému stavu a mal mu zaručiť pohodlie. Žiaľ, nová etapa života mu už nebola súdená. Posledné tri roky bojoval s následkami zápalu mozgových blán, pre ktorý podstúpil aj operáciu mozgu. Už nikdy sa celkom nezotavil.

Zhodou okolností sa posledné významnejšie práce Jiřího Menzela pred vypuknutím choroby viažu k Slovensku. V roku 2017 režíroval v Opere Štátneho divadla Košice inscenáciu Falstaff. Ako herec tiež účinkoval vo filme Martina Šulíka Tlmočník.

Jiří Menzel sa narodil 23. februára 1938 v Prahe. Bol o niečo mladší ako predstavitelia slávnej československej novej vlny, bol však skôr sólový hráč. Akoby nemal ambíciu točiť autorské filmy, aj jeho spolužiak z pražskej FAMU režisér Juraj Jakubisko pripomína, že si nikdy nenapísal scenár, ale bol režisérom v pravom slova zmysle. Vyberal si vynikajúce literárne predlohy. Jeho obľúbencami boli Bohumil Hrabal, Vladislav Vančura či Zdeněk Svěrák. Možno preto už ako 29-ročný v roku 1968 získal Oscara za svoj film Ostro sledované vlaky na námet Bohumila Hrabala. Rozpráva príbeh mladého eléva Miloša Hrmu, ktorý na malej železničnej stanici získava pracovné aj ľúbostné skúsenosti. Vynikajúco ho stvárnil Václav Neckář.

Ostro sledované vlaky

Jiří Menzel režíroval vyše dvadsať filmov, prvým v zozname je jeho študentská snímka z roku 1963 Umřel nám pan Foerster. Prvý významejší film – Perličky na dně podľa Hrabalovej predlohy vznikol o dva roky neskôr. Najobľúbenejšie Menzlove filmy sú zrejme Postřižiny (1980), Vesničko má středisková (1985) či Rozmarné léto (1967). Posledný film Donšajni nakrútil v roku 2013.

Umelec režíroval aj v divadle, v pražskom Činohernom klube naštudoval legendárne predstavenie Mandragora, ktoré sa hralo deväť rokov – prvýkrát v decembri 1965. Bol zároveň vysokoškolský pedagóg, napísal niekoľko kníh (Tak nevím, Otakar Vávra – 100 let, memoáre Rozmarná léta) a patril k českým celebritám. Hoci pôsobil sympaticky a krehko, dostával sa aj do profesionálnych sporov, ktoré vedel riešiť originálne a s humorom. Svojho rivala, s ktorým sa prel o práva na film Obsluhoval jsem anglického krále, vyšvihal na karlovarskom festivale prútikom. Dobrý nápad vždy víťazí a Jiří Menzel si poradil v každej situácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jiří Menzel #Olga Menzelová