Spomínate si na filmy Jiřího Menzela? Prinášame najlepšie momenty z nich!

Niektoré filmy len tak prebehnú našimi hlavami, okamžite vyšumia a na druhý deň už ani nevieme, že sme niečo videli. Mnohé z Menzelových filmov zanechali za sebou hlbokú stopu a patria do klenotov česko-slovenskej kinematografie.

08.09.2020 06:00
debata (5)

Vesničko má středisková

„Jeď do Pelhřimova. Prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš,“ hovorí Rudolf Hrušínský ako doktor v legendárnej komédii Vesničko má středisková z roku 1985. Táto veta a mnohé ďalšie sú nezabudnuteľné pre širokú verejnosť. Hlavnú úlohu Pavla Pávka si vo filme zahral Marián Labuda, ktorý sa s Jiřím Menzelom priatelil do konca svojho života.

Nezabudnuteľný doktor v podaní Rudolfa Hrušínského.

Pán doktor bol stoik, mal poetickú dušu, zbožňoval svojho psa Karla von Bahenhoffa a nič ho len tak nerozhádzalo.

Vy jste se zase kochal, pane doktore...

„Nohy sis myl?“ Pýta sa Marián Labuda svojho parťáka Otíka v podaní hereckého kolegu Jánosa Bána. Táto a mnohé ďalšie znejú v jednom z najobľúbenejších Menzelových filmov.

Najlepšie scénky z Vesničky podľa divákov.

Postřižiny

Pamätáte si legendárnu scénu z Postřižín, kde si rozšafná manželka správcu pivovaru v podaní Magdy Vášáryovej rozšafne posedáva spolu so svojim nadmieru hlučným švagrom Pepinom (Jaromír Hanzlík) na špičke vysokého komína pivovaru? Zábery sa nakrúcali v dnes už zrekonštruovanom Dalešickom pivovare a záchranný zásah hasičov sa konal pod vedením zosnulého Petra Čepka.

Postřižiny (1980) a známa scéna, kde zasahujú hasiči.

Ďalšie známe zábery sú okrem iného z vyšetrovania Maryše doktorom, opäť Rudolfom Hrušínským, ktorý by si manželku pivovarníka najradšej zabalil a odniesol so sebou domov.

Rudolf Hrušínský vyšetruje Magdu Vášáryovú. Odvážne zábery ukazjú aj odhalený prsník.

A ešte scéna, keď správca pivovaru v podaní Jiřího Schmitzera zistí, že jeho manželka si dala ostrihať nádherné dlhé vlasy.

Magda Vášáryová dostala päťadvadsať.

Ostro sledované vlaky

Písal sa rok 1966, keď Jiří Menzel svetu predstavil Ostro sledované vlaky. Príbeh nakrútený na základe rovnomennej novely Bohumila Hrabala hovoril o železničiarskom elévovi, ktorý na stanici, kam ho pridelili, dospieva z chlapca na muža.

Nezabudnuteľný Václav Neckář v Ostro sledovaných vlakoch.

V hlavnej úlohe sa zaskvel Václav Neckář a zapísal sa do povedomia na dlhočizné roky. Už tu Jiří Menzel ukázal, že vážne veci netreba brať až príliš seriózne.

Rozmarné leto

Humoristická novela Vladislava Vančuru sa stala predlohou pre jeden z prvých filmov Jiřího Menzela nakrútených po Ostro sledovaných vlakoch. Okrem troch filozofov posedávajúcich v riečnych kúpeľoch, Rudolfa Hrušínskeho, Vlastimila Brodského a Františka Řeháka sa v tomto letnom príbehu predstavila napríklad Mila Myslíková a mladá Jana Preissová, ktorá je objektom záujmu všetkých troch hlavných kúpeľných mysliteľov. Z filmu je známa ikonická hláška: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným…“

Legendárna veta, ktorú vo filme vyriekol Rudolf Hrušínský.

Jiří Menzel si zahral vo svojom filme potulného kúzelníka, ktorý spolu so svojou zverenkyňou Annou (Jana Preissová) „rozvíri hladinu“ v tak trochu spustnutých riečnych kúpeľoch.

Jiří Menzel v Rozmarnom lete ako akrobat.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #tlmočník #Jiří Menzel #Postřižiny #Ostro sledované vlaky #Rozmarné léto