Zomrel Ronald Harwood, držiteľ Oscara za scenár k filmu Pianista

Britský scenárista a dramatik narodený v Juhoafrickej republike sa preslávil drámou Garderobiér.

09.09.2020 10:33
Pianista2 Foto:
Adrien Brody vo filme Pianista.
debata

Britský dramatik a scenárista Ronald Harwood zomrel vo veku 85 rokov. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na jeho manažment, ktorý potvrdil, že Harwood skonal prirodzenou smrťou.

Harwood, pôvodom z Juhoafrickej republiky, bol všeobecne považovaný za jedného z najvýraznejších britských povojnových dramatikov. Jeho vzostup započal v roku 1980 divadelnou hrou Garderobiér, ktorá sa v roku 1983 dočkala filmového spracovania. Príbeh sa začína v oblastnom divadle počas 2. svetovej vojny, kedy starnúci shakespearovský herec v podaní Alberta Finneyho pod vplyvom nervového vypätia a vojnových útrap nenachádza dosť síl, aby vyšiel na pódium. Principálovi kočovného divadla pomáha jeho verný a oddaný garderobiér (Tom Courtenay), ktorý urobí všetko pre to, aby sa predstavenie odohralo. Dráma bola inšpirovaná vlastnými skúsenosťami autora a získala päť nominácií na Oscara.

Garderobiér z roku 1983 v réžii Petra Yatesa získal päť nominácií na Oscara.

Hra sa nedávno dočkala aj televízneho spracovania s hviezdnym obsadením – s Ianom McKellenom v úlohe garderobiéra a Anthony Hopkinsom v úlohe despotického herca. Film z produkcie BBC zaradila do svojej ponuky aj sreamovacia služba HBO Go.

Pre strieborné plátno bola upravená aj divadelná hra o starnúcich operných spevákoch Kvarteto z roku 1999, ktorá bola zinscenovaná aj na doskách Slovenského národného divadla.

Kvarteto na doskách Slovenského národného divadla.

Celosvetového uznania sa však Harwoodovi dostalo v roku 2003, kedy získal Oscara v kategórii adaptovaný scenár k filmu Pianista, ktorý nakrútil režisér Roman Polanski. Životopisná dráma z obdobia holokaustu s Adrienom Brodym je príbehom úspešného poľského pianistu Wladyslawa Szpilmana, ktorý sa po príchode nacistov do Varšavy všemožne snaží prežiť.

Dráma Pianista s Adrenom Brodym v hlavnej úlohe.

Medzi ďalšie ocenenia Ronalda Harwooda patrí cena Britskej akadémie filmového a televízneho umenia (BAFTA) za adaptovaný scenár k filmu Skafander a motýľ (2007).

Ronald Harwood napísal scenáre aj k filmom Operácia Daybreak (1975), Profesor odchádza (1994), Na miskách váh (2001), Premlčanie (2003), Božská Júlia (2004) či Oliver Twist (2005).

Harwooda v roku 2010 povýšila britská kráľovná Alžbeta II. do šľachtického stavu. Jeho manželka Natasha zomrela v roku 2013, umelec po sebe zanechal troch potomkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Oscar #scenárista #Pianista #dramatik #Garderobiér #Ronald Harwood