Dnes ocenia najlepšie filmy, za prínos bude ocenený aj Milan Lasica

O cenu Slnko v sieti za najlepší film zabojuje Amnestia, Nech je svetlo a Punk je hned!

09.09.2020 14:00
debata (3)

Len pár dní po odovzdaní ľudových cien popularity OTO získajú ocenenia filmári od Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. To, ktoré sú najlepšie slovenské filmy, herci a filmári za rok 2019 podľa odborníkov, sa dozvieme už dnes večer. Desiaty ročník slávnostného udeľovania cien pre pandémiu presunuli z apríla a uskutoční sa zajtra v Starej tržnici. Program bude od 20,30 h v priamom prenose vysielať RTVS.

V hlavnej kategórii o Slnko v sieti zabojujú tri filmy. Snímka Amnestie o najväčšej väzenskej vzbure režiséra Jonáša Karáska, ktorá má celkovo 12 nominácií. Ďalšou je dráma Marka Škopa Nech je svetlo, ktorá nazerá na príbeh, v ktorom otec v snahe zabezpečiť rodinu chodí na zárobky do Nemecka a medzičasom sa jeho syn ovplyvnený polovojenskou skupinou zapletie do šikanovania a smrti spolužiaka. Film celkovo získal 11 nominácií. Posledným z trojice filmov je Punk je hned! a je prvotinou režiséra Jura Šlauku. Hovorí o drogovo závislom pankáčovi žijúcom s partnerkou a dvojročným synom na periférii, ktorý sa vzbúri proti pravidlám, no neráta s dôsledkami. Film má šesť nominácií v rôznych kategóriách.

Nech je svetlo
Amnestie
Punk je hned!

Dráma Ostrým nožom režiséra Theodora Kuhna sa do hlavnej kategórie Najlepší film neprebojovala, no získala osem iných nominácií, napríklad za najlepšie herecké výkony Romana Luknára a Ely Lehotskej. Okrem hraných filmov sa o miesto na výslní uchádzajú aj dokumenty a animované filmy.

Ostrým nožom, trailer k filmu

Celkovo sa o ocenenia – nazvané po kľúčovom diele slovenskej kinematografie Štefana Uhra Slnko v sieti – uchádzalo 24 filmov. Akadémia sa rozhodla udeliť nominácie 14 z nich. Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a umeniu si prevezme humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové ceny #Slnko v sieti