V britskom vydavateľstve vyšiel na blu-ray nosiči debut M. Šulíka Neha

V britskom vydavateľstve Second Run vyšiel v týchto dňoch blu-ray nosič s dlhometrážnym debutom Martina Šulíka Neha (1991). "Ide o prvé vydanie tohto filmu v zahraničí i o jeho prvé vydanie na blu-ray nosiči," povedala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová s tým, že zároveň je to šiesty slovenský film licencovaný SFÚ, ktorý prestížne vydavateľstvo ponúklo na zahraničný trh.

15.09.2020 15:00
21-kino pod hviezdami - sulik -Slnko v sieti... Foto:
Režisér Martin Šulík pri preberaní národnej filmovej ceny Slnko v sieti.
debata

Neha rozpráva komorný príbeh milostného trojuholníka. Hlavným hrdinom je 20-ročný Šimon, ktorý odchádza z rodičovského domu, aby našiel sám seba. Spoznáva Viktora a Máriu a tí ho postupne vťahujú do svojho komplikovaného vzťahu pohybujúceho sa na hranici nežnosti a krutosti. Šimon postupne odhaľuje ich spoločnú minulosť a čoraz viac podlieha ich spôsobu existencie.

„Pre mňa to bol veľmi dôležitý film. Zadefinoval som si pri ňom veľa vecí o spôsobe práce, o vzťahu k štábu, o vzťahu k realite. Ovplyvnilo to skoro všetky moje ďalšie filmy,“ hovorí o svojom debute Martin Šulík v krátkom filme O nehe, ktorý vznikol pri príležitosti vydania blu-ray nosiča a je jeho súčasťou. „Uvedomil som si, že film by mal odrážať názory všetkých tvorcov. Ak to má fungovať ako kolektívne dielo, tak každý má do toho vniesť svoju tému, ale zároveň všetky témy by mali korešpondovať, dopĺňať sa alebo fungovať v nejakých vzťahoch.“

Nový dokument O nehe v réžii Michala Michaloviča zachytáva výpovede tvorcov filmu Martina Šulíka, Ondreja Šulaja, Zuzany Gindl-Tatárovej, Vladimíra Godára a Martina Štrbu. Okrem neho je súčasťou blu-ray aj krátky Šulíkov dokument Hurá (1989). Nosič obsahuje tiež booklet s rozsiahlym textom britského filmového publicistu, kritika a historika Petra Hamesa, ktorý sa špecializuje na východoeurópsku a česko-slovenskú kinematografiu a je tiež autorom reprezentatívnej publikácie Best of Slovak Film 1921 1991, ktorú SFÚ vydal pred dvoma rokmi už v druhom vydaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #neha