Ako chutia Bábovky? Sú bez cukru

Nový český film Bábovky vznikol podľa rovnomennej knihy Radky Třeštíkovej, ktorá sa stala v roku 2016 literárnou udalosťou a odvtedy patrí Třeštíková medzi najpredávanejšie autorky.

24.09.2020 08:00
28-Babovky Plodkova Taclik foto cinemart m Foto:
Jana Plodková a Marek Taclík - v Bábovkách ako žena na scestí a jej primitívny priateľ.
debata

Medzitým vydala ďalší úspešný román Osm, ale pozornosť sa znova upriamuje na Bábovky, podľa ktorých nakrútil režisér Rudolf Havlík film. V príbehu sa, ako chute v bábovke, spájajú rôzne osudy a vytvárajú lákavú pochúťku. Vôňa bábovky symbolizuje aj pokojný rodinný život a toho je dnes málo.

Tajomstvo cesta

Radka Třeštíková vytvorila rôznorodé postavy zo súčasnosti, ktoré majú radosti aj trápenia, chcú lásku, kariéru, šťastnú rodinu, ale najmä – robia chyby. Film zavedie diváka do skromných domácností aj do luxusných víl, na firemný večierok, do školy aj do lekárskej ordinácie, ocitne sa na brehu rieky či v exotickej cudzine. Prostredia sa rýchlo a šikovne striedajú, dej akoby fičal rýchlym tempom slalomu – od človeka k človeku. Postavy, rútiace sa svojím osudom, kamera priblíži iba na chvíľu, no je to vo významných okamihoch, keď sa ich život mení. Niekedy je to naozaj len bleskový náznak, ktorý bez prečítania knihy ani všetci možno nepochopia, ale bábovka má svoju chuť, aj keď tajomstvo cesta nepoznáme.

Tiež vďaka vynikajúcim výkonom hercov vníma divák príbehy obsažnejšie, ako plátno ukáže. Či už je to ambiciózny politik Vladimír (vždy precízny Ondřej Vetchý), ktorý sa stane ministrom školstva, má sa starať o mládež, ale svojej vlastnej dcére sa vôbec nevenuje, alebo jeho manželka, dokonalá Renáta, nekompromisná šéfka, ktorá tak cepuje seba aj ostatných, až sa jej to vráti. Zdanlivo kruto, ale v skutočnosti konečne začne žiť (zložitú postavu podmanivo prirodzene hrá Táňa Pauhofová). Nečakaný motív nesie postava neškodného taťku Zdeňka (pritlmený Jiří Langmajer), ktorý je zneužitý na semeno, alebo zvrhlík, ktorý má rád, keď pri sexe tečie krv (opäť klzko zákerný Marián Mitaš). Upúta aj jemná milovníčka kvetov, ktorá sa dostala na scestie (mnohotvárna a tvárna Jana Plodková). Tá miluje aj nenávidí svojho pasáka, ktorý vo filme dominuje, možno aj ako symbol doby (agresívny primitívny suverén v podaní Marka Taclíka).

Lepšie nevedieť

To však ešte nie je všetko, lebo postavami sa to vo filme hemží. Sú tu aj predstavitelia mladej generácie, milenky ženatých mužov, mladí zaľúbenci, rieši sa neplodnosť, začína sa pôrod, dokonca sa skáče (padá) z okna. Mohlo by sa povedať, že je to galimatiáš, ale je to len odraz skutočného chaotického života, ktorý má stále ešte svoje zákonitosti a jeho osou zostáva dráma či tragédia.

V Bábovkách je jej nositeľkou postava zdravotníčky, záchranárky Milušky, ktorá sa nehodí do rýchleho tempa ambicióznych, žije si obyčajný život obetavej záchranárky a babičky malého Kryštofa a pečie bábovky (mĺkva a príjemná Lenka Vlasáková). Práve ona však musí z kola von, akoby nezvládala nároky, ktoré na človeka dnešný život kladie. A to ešte ani nevie celú pravdu! Netuší, že posledný pôrod, pri ktorom asistuje, súvisí aj s jej rodinou.

Na filme si divák povie, že je naozaj dobre všetko nevedieť, lebo skutočnosť je ešte horšia, ako sa zdá. Naokolo je plno zbabelcov (báboviek), na ktorých sa nedá spoľahnúť. Možno sme aj my takí! Keď sa však popasujeme so životom, vždy sa nájde riešenie a pomocná ruka. Film sa teda končí – pri všetkých drámach – happy endom, ale Bábovky vôbec nie sú presladené.

Hodnotenie Pravdy
4 hviezdičky z 5
Bábovky/ ČR/Slovensko 2020 / réžia: Rudolf Havlík/ hrajú: Ondřej Vetchý, Jana Plodková, Lenka Vlasáková, Marek Taclík, Barbora Poláková, Táňa Pauhofová, Denisa Biskupová, Rostislav Novák ml., Jiří Langmajer, Oskar Hes, Brigita Cmuntová, Kristýna Podzimková, Karel Freund, Oliver Vyskočil / slovenská kinopremiéra: 24. septembra
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Táňa Pauhofová #Jiří Langmajer #Marián Mitaš