Pozrite si krátke víťazné filmy festivalu Azyl

Festival Azyl 2020 medzinárodný online festival minútových, päťminútových filmov a videoklipov - pozná svojich víťazov. Súťažilo sa v troch kategóriách - minútové filmy, päťminútové filmy a videoklipy. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 445 filmov z 58 krajín sveta.

25.09.2020 17:00
azyl Foto:
Do súťaže online festivalu Azyl sa prihlásilo 445 filmov z 58 krajín sveta.
debata

V kategórii minútového filmu zvíťazil príspevok od ruského grafika Lazy Square pod názvom The Simpsons – Russian Art Film Version. V minútovom filme ukazuje, ako by vyzerala ikonická rodina v ruských reáliách.

Víťazom v kategórii päťminútového filmu je slovenská snímka Neistota/Uncer­tainty režiséra Romana Ďuriša, zobrazujúca neistotu mladej ženy v noci pred najväčším dňom jej života.

V kategórii videoklipov zvíťazil klip s názvom I'm here na hudbu od Myatniy Lemonad, vytvorený režisérkou Katerynou Tiurinou. Klip sa zaoberá súčasnou kyjevskou mládežou, ktorá sa snaží naplniť svoje sny v ideálnom svete, nevnímajúc škaredú realitu navôkol.

Podľa organizátorov sa ako následok stále prebiehajúcej pandémie nového koronavírusu viacero filmov zaoberalo práve témou izolácie. Objavili sa aj ekologické témy, kritika spoločnosti či priblíženie života a stereotypov zahraničných regiónov.

Do súťaže sa zapojilo tiež množstvo kvalitných animovaných filmov. Do najlepšieho výberu aktuálneho ročníka sa dostalo oproti predošlým ročníkom aj viac komediálnych krátkych filmov. „Opakujú sa témy týkajúce sa klimatických zmien, ale tiež ľudská závislosť na moderných technológiách ako mobily a počítače. Zaznieva i hlasná kritika konzumného spôsobu života a materialistickej spoločnosti,“ poznamenal Viliam Štrelinger, jeden z organizátorov festivalu.

O víťazoch rozhodovala odborná porota z krajín Vyšehradskej štvorky. Slovensko zastupovala scenáristka a dramaturgička Zuzana Gindl-Tatárová. Za Českú republiku rozhodoval producent a filmový kritik Filip Kršiak. Poľsko reprezentoval promotér kultúry Krzysztof Szienkiewicz a Maďarsko kameramanka Bettina Hejüsz.

Festival Azyl 2020 sa premiérovo uskutočnil vo forme online vysielania. „Rozhodnutie streamovať festival online neovplyvnila len aktuálna situácia s koronavírusom, ale najmä snaha priniesť tie najlepšie krátke filmy čo najširšiemu publiku,“ dodávajú organizátori.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Artfilm #Festival Azyl