Karel Fiala vyfúkol rolu Limonádového Joea Kodetovi, ale spieval zaňho Gott

V 95 rokoch zomrel v pražskej liečebni dlhodobo chorých český herec Karel Fiala. Preslávil sa ako Limonádový Joe v rovnomennom filmovom muzikáli z roku 1964. Ak počítame aj Fialov študentský film Direktiva z roku 1955, bola to siedma snímka, v ktorej si tento muzikálový herec z Hudobného divadla Karlín zahral.

05.10.2020 16:30
Karel Fiala, Limonádový Joe Foto:
Karel Fiala drží fotografiu, kde je vo svojej životnej úlohe Limonádového Joea.
debata (3)

Vo filme sa tenorista Fiala, pôvodne vyučený kominár, neskôr absolvent Štátneho konzervatória v Prahe, uplatňoval už od polovice 50. rokov. Mal za sebou hlavnú rolu Dalibora vo filmovom prepise rovnomennej opery, objavil sa aj v rozprávke Dařbuján a Pandrhola, ale na slávu si musel počkať až do svojich 39 rokov, keď dostal rolu milovníka limonády kolaloka v slávnej paródii Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Pištoľníka vyfúkol Kodetovi

Toto dielo režiséra Oldřicha Lipského má aj dnes vysoké hodnotenie na filmových portáloch. Napríklad na csfd.cz filmoví fanúšikovia píšu, že „Lipský by si zaslúžil všetky rady a ocenenia, pretože za totality dokázal točiť najlepšie filmy, čo u nás vznikli. Limonádový Joe je asi jeho najlepší kúsok.“

Iný milovník filmu o Lipského filme Limonádový Joe výstižne píše ako o neprekonateľnej paródii a dôkaze toho, že najlepšie westerny nevznikajú v USA, ale v Európe. „Bezchybne a novátorsky výtvarne poňatý film, v ktorom sa farebné odtiene striedajú ako na obálkach prvorepublikových rodokapsov alebo na amerických reklamných plagátoch. Asi prvýkrát a naposledy sa vo westerne objavila aj pražská panoráma, aj keď zatiaľ len vo Fatamorgana valley. Mnohé pesničky sa stali a asi navždy zostanú evergreenmi.“

Fiala, rodák z Ostravy (3. 8. 1925), už patril k operetným hviezdam – za zmienku stoja jeho roly v operetách Rosemarie, My Fair Lady alebo Veselá vdova, a tak bol pre režiséra Oldřicha Lipského tým pravým typom milovníka so sladkým úsmevom, ktorého do filmu na motívy knihy Jiřího Brdečku potreboval.

Zaujímavé je, že rolu slávneho pištoľníka, ktorá hercovi zmenila život, Karel Fiala vyfúkol inému filmovému elegánovi – Jiřímu Kodetovi. Aj tak však tenorista ochotne pristúpil na to, že vo filme bude len hrať a spev prenechal vtedy začínajúcemu Karlovi Gottovi.

Zo strechy do divadla

"Na Limonádnika spomínam rád, neprekáža mi, že mi ho ľudia prišpendlili na celý život,“ komentoval zdanlivé prekliatie svojej najslávnejšej úlohy vo filme, kde správni muži pijú len Kolalokovu limonádu a zákon má podobu pištoľníka vybaveného presnou muškou, žiarivým úsmevom a lahodným tenorom.

Fiala tu stvárnil fešného kovboja v belostnom odeve, ktorý bez problémov zlikvidoval bandu bankových lupičov a prebudil hlbokú lásku v srdciach krásavice Winnifred aj „famóznej arizonskej pěnice“ Tornado Lou (hrala ju Květa Fialová). Neskôr síce podľahol zákernej ľsti, keď mu v pohári kolaloky podstrčili liehovinu. Ani dvojitý priestrel srdca belostného hrdinu nemohol správneho hrdinu rozhádzať.

Sľubný štart Fialovej kariéry však ostal bez ohlasu, neskôr herec dostával len malé úlohy (v roku 1968 sa objavil v rozprávke Šíleně smutná princezna, v roku 1984 vo Formanovom Amadeovi). Niektorí to vysvetľujú faktom, že od roku 1947 bol členom komunistickej strany, z ktorej po roku 1968 vystúpil a ako nestraník nemal také možnosti uplatnenia. V roku 1988 však predsa dostal titul zaslúžilý umelec.

Po roku 2000 bola jeho najvýraznejším počinom úloha v muzikáli Gróf Monte Christo. O desať rokov neskôr ukončil hereckú kariéru v Karlíne, kde v novej verzii Limonádového Joea stvárnil postavu starého otca Kolaloku. V roku 2012 dostal Karel Fiala cenu Thálie za celoživotný prínos pre český muzikál.

Ešte pri oslavách deväťdesiatky Fiala spomínal, že z roly Limonádového Joea žije dodnes: "Bol som hosťom množstva kovbojských slávností. Už pri premiére mi profesor A. M. Brousil povedal, že pri filme budem mať ťažkú pozíciu, čo sa vlastne vyplnilo,“ podotkol.

Nečudo, veď filmové spracovanie „konskej opery“ v kinách videlo 4,5 milióna divákov a ďalšie milióny sa na nej bavili pri nespočetných televíznych reprízach či 40 divadelných naštudovaniach. Slušný herecký výkon na človeka, ktorý mal ísť v otcových šľapajach a vymetať komíny. Lenže jeho „halekanie“ na ostravskej streche náhodou začul profesor spevu… a zvyšok príbehu už poznáte.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Limonádový Joe #Karel Fiala