Dokument Raj na zemi: Citlivý film o ľuďoch zabudnutých ľuďmi

Fotograf Andrej Bán leží v posteli so zelenými detskými posteľnými obliečkami s futbalovým motívom. Prišiel práve prespať k dokumentaristovi a kamarátovi Jarovi Vojtekovi.

16.10.2020 06:00
raj na zemi jaro vojtek andrej bán Foto:
Andrej Bán v dokumente Raj na zemi.
debata

Má kam ísť, ale hľadá miesto, kde mu je dobre a má sa s kým porozprávať. Je rok 2013 a po rozvode sa jeho život scvrkol do 30 krabíc od banánov skladovaných v pivnici, ruksak s notebookom a náhradným oblečením. Blúdi po kamarátoch, ktorých má rád a dávajú mu pocit domova.

V tomto čase ho začína Jaro Vojtek nakrúcať. Andrejovi Bánovi, ktorý práve prežíva ťažké životné obdobie, takáto videoterapia pomáha. Po roku a pol nakrúcania sa dokumentarista rozhodne, že ako vedľajší produkt ich rozhovorov vznikne film. Práve v tom čase totiž na Európu doľahne migračná kríza a on sa rozhodne spojiť dve línie – prerozprávať príbehy ľudí, ktorých sa tento problém dotýka spolu s príbehom známeho slovenského reportéra a fotografa, ktorý sa témou vojnových kofliktov a utečencov roky zaoberá.

Z ich občasného spoločného putovania po Iraku, Kosove a Gruzínsku vznikol 78-minútový dokument Raj na zemi, hovoriaci o tom, s akými problémami zápasia tí, ktorí prežili vojnové konflitky. Ľudia, na ktorých všetci zabudli. Sledujeme napríklad príbeh rodiny zo severu Iraku, ktorej mesto Karakoš s 90% kresťanským obyvateľstvom dobyli islamisti, rodina v noci stihla utiecť. Teraz sú bez domova, žijú v charite v Nitre. Andrej Bán sa s Jaro Vojtekom vydáva do Iraku nájsť rodinu, ktorú tam zanechali, navštívia aj ich pôvodný domov, z ktorého je po bombardovaní už len ruina. Do viacerých príbehov z ruín votkáva Jaro Vojtek osobný príbeh Andreja Bána.

Fotograf a reportér, ktorý bol tri desaťročia svedkom vojnových konfliktov a humanitárnych katastrof, založil a trinásť rokov viedol organizáciu Človek v ohrození. Teraz sledujeme jeho, ako zápasí so súkromnými krízami. Film ukazuje, ako sa s nimi vysporiadava. Zavedie nás za svojou psychiatričkou, s ktorou preberá príčiny svojich depresií, ktoré ho nútia uvažovať aj nad tým, že by sa to dalo celé ukončiť. Ukáže nám svoju izbu v psychiatrickej liečebni, kam si chodieva oddýchnuť. Táto otvorená spoveď bez príkras očarí svojou autenticitou. „Film je veľmi osobný a úprimný, čo je pre mňa ťažké, ale dúfam, že pomôže a inšpiruje k úvahám iných ľudí, ktorých trápili podobné psychické problémy,“ povedal o filme Andrej Bán.

Zaujímavé sú momenty vo filme, kedy ide dokumentarista na hranu. Keď napríklad sníma Andreja Bána v silných bolestiach a ten ho konfrontuje, prečo ho nakrúca, že on by mu to neurobil. Tento konflikt človek pri sledovaní cíti. Akoby bol súčasťou situácie, ktorá si vyžaduje súkromie a nie objektív kamery. Aj Jaro Vojtek nad tým uvažoval. Zábery však ponechal, aby prostredníctvom intimity posilnil samotnú tému – v akých podmienkach je reportér nútený odviesť svoju prácu. Dlhometrážny dokument už stihol získať cenu Strieborné hrozno na festivale v poľskom Lagówe a nedávno ho ocenili na piešťanskom festivale Cinematik.

Jaro Vojtek na filme spolupracoval s overeným tímom, so scenáristom Marekom Leščákom a strihačom Petrom Harumom. Svoju svetovú premiéru zažil film na festivale dokumentárnych filmov v Jihlave pred rokom, na tú slovenskú si musel počkať. Po odložení z jari 2020 na jeseň sa pre sprísnené opatrenia takmer nekonala ani druhá plánovaná premiéra. Podarilo sa, film vypustili do sveta 1. októbra a do včera sa premietal v slovenských kinách. Dnes pre zákaz kultúrnych podujatí pravdepodobne zase putuje do skladu a uvidíme ho na obrazovkách RTVS, ktorá je koproducentom. Nenechajte si ho ujsť, je o čo stáť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #Jaro Vojtek #Andrej Bán #Raj na zemi