Zomrela hollywoodska hviezda 50. rokov Rhonda Flemingová

Herečka s ohnivou hrivou hrala po boku Ronalda Reagana, Burta Lancastera či Kirka Douglasa a bola šesťkrát vydatá.

17.10.2020 12:12
Rhonda Flemingová Foto: ,
Herečka Rhonda Fleming na snímke z roku 1955 vo svojom apartmáne v Ríme.
debata

Rhonda Flemingová, americká televízna a fimová herečka a speváčka, zomrela v stredu 14. októbra v Kalifornii. Počas svojho života hrala vo viac ako 40 filmoch, prevažne v 40. a 50. rokoch 20. storočia. Prezývali ju „kráľovná technicoloru“, vďaka tomu, že v hollywoodskych farebných filmoch výrábaných touto metódou vyzerala veľmi dobre. Objavila po boku mnohých hollywoodskych hviezd Ronalda Reagana, Burta Lancastera, Kirka Douglasa, či Charltona Hestona.

Rhonda Flemingová na snímke z roku 1962 s... Foto: TASR/AP
Rhonda Fleming Rhonda Flemingová na snímke z roku 1962 s Richardom M. Nixonom, republikánskym kandidátom na guvernéra Kalifornie a hercami Georgeom Murphym a Jane Powellovou.

Narodila sa 10. augusta 1923 ako Marilyn Louis v Hollywoode a ako herečka začala pracovať už počas štúdia na strednej škole Beverly Hills High School. Keď mala 16, zastavil ju na ulici hollywoodsky agent Henry Wilson a podpísal s ňou zmluvu na sedem rokov bez toho kamerových skúšok. „Bolo to ako príbeh Popolušky, ale v tých časoch sa také veci diali bežne,“ povedala Flemingová. Agent jej zmenil meno a pomohol jej dostať sa k významnému producentovi Davidovi O. Selznickovi.

Jednu z prvých významnejších úloh dostala v trileri Rozdvojená duša (Spellbound, 1945) Alfreda Hitchcocka. „Hitch mi povedal, že budem hrať úlohu nymfomanky. Utekala som domov, aby som sa v slovníku pozrela, čo to znamená a bola som dosť šokovaná,“ uviedla Flemingová. Po úspechu filmu na seba ďalšie úlohy nenechali čakať. Svoju prvú hlavnú úlohu dostala vo filme Ostrov dobrodružstiev. V muzikáli A Connecticut Yankee in King Arthur's Court (1949) si zahrala hlavnú úlohu s Bingom Crosbym, s ktorým si aj zaspievala. Zo spolupráce vznikli aj nahrávky a film bol prvý, ktorý bol vyrobený farebným procesom Technicolor. V sýtych farbách jej ryšavé vlasy žiarili a celkovo vyzerala výborne.

Keď si zahrala spolu s Bobom Hopeom vo filme Veľký milovník (The Great Lover, 1949), už bola vnímaná ako hviezda.

Po prechode pod značku Paramount, kde získala výbornú zmluvu, na ňu čakali fantastické role. S Ronaldom Reaganom si zahrala vo westerne The Last Outpost (1951) a Hong Kong (1951), s Charltonom Hestom v Pony Express (1953). Hlavnú úlohu vo filme Prestrelka pri ohrade O.K. z roku 1957, ktorý sa stal veľkým trhákom, si zahrala s Burtom Lancasterom a Kirkom Douglasom.

Herečka Rhonda Flemingová na snímku z roku 1981. Foto: TASR/AP, Wally Fong
Rhonda Fleming Herečka Rhonda Flemingová na snímku z roku 1981.

Popri mnohých ďalších filmoch sa začala venovať viac aj spevu a v 60. rokoch 20. storočia začala pravidelne vystupovať na pódiách v Las Vegas. Čiastočne sa utiahla do ústrania a zarobila „balík“ v oblasti nehnuteľností.

Rhonda Flemingová má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Bola celkovo šesťkrát vydatá, medzi jej manželmi boli dvaja producenti a jeden herec – Lang Jeffries.

Zomrela vo veku 97 rokov v zdravotníckom zariadení v kalifornskej Santa Monike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #hollywoodska hviezda #Rhonda Flemingová