Film Alchymická pec o Janovi Švankmajerovi je online

Jan Švankmajer je filmový tvorca a výtvarník, ktorý je pojmom na celom svete. Česko-slovenský celovečerný film Alchymická pec, ktorý v januári tohto roka uviedol vo svetovej premiére prestížny festival v Rotterdame, je výnimočným a živým portrétom originálneho surrealistu.

18.10.2020 13:28
Alchymicka pec Foto:
Film o českom filmovom surealistovi Janovi Švankmajerovi.
debata

Alchymická pec vstúpil 15. októbra 2020 do slovenskej distribúcie. Vzhľadom k súčasnej situácii je film online (viac informácií na konci článku). Film divákom prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Svetoznámy režisér, animátor, výtvarník a surrealista Jan Švankmajer, jeho manželka výtvarníčka Eva Švankmajerová a producent Jaromír Kallista sú protagonistami filmu, ktorý bilancuje ich doterajšie myslenie a tvorbu.

Film je výnimočným portrétom, ktorý dôverne nahliada do umelcovej tvorby. „Mali sme trochu strach z povestnej uzavretosti Jana Švankmajera, ktorý predtým akúkoľvek sebaprezentáciu dôrazne odmietal. Boli sme však prekvapení, že nás pustil i do veľmi hlbinných vrstiev a laločnato intímnych zákutí.“ prezrádza režisér Jan Daňhel a Adam Oľha.

Film dvojice mladých režisérov Jana Daňhela a Adama Oľhu Alchymická pec začína v bode, keď sa končí nakrúcanie posledného celovečerného filmu Jana Švankmajera HMYZ.

Otvára sa tak priestor pre svojbytný “parazitný” film, ktorý zachytáva každodenné dianie vo vnútri filmovej i voľnej tvorby Jana Švankmajera a spoločnosti ATHANOR (čo je aj názov renesančnej alchymickej pece), kde jeho filmové diela a výstavy výhradne vznikajú.

Film nie je len Švankmajerovým portrétom, ale filmovými prostriedkami oživuje i pre Švankmajera absolútne určujúcu a neoddeliteľnú bytosť – zosnulú manželku Evu. Tá spolu s producentom Jaromírom Kallistom energeticky završuje alchymickú triádu “zmesi” ATHANORu.

Film nekatalogicky bilancuje ich doterajšie myslenie a tvorbu, nie je teda obyčajným sumarizujúcim dokumentom, ale najmä živým, imaginatívnym a hravým situačným filmom.

Ukazuje tiež, že aj svetová kinematografie môže vznikať “na kolene” a že cez autentické prežívanie magického sveta je možné zvíťaziť i nad smrťou.

Film Alchymická pec zažil svetovú premiéru na 49. ročníku MFF Rotterdam, ktorý každoročne otvára kalendár významných filmových festivalových udalostí v Európe.

Premiéra, ako aj ďalšie festivalové projekcie preverili zrozumiteľnosť filmu u zahraničného diváka: „Teší nás, že diváci boli schopní prečítať naše domáce reálie, chytiť sa nášho „podvratného“ humoru, cez ktorý sprístupňujeme Švankmajerovo myslenie. Reakcie po filme sa zhodli, že práve humor vie ukázať aj temnejšie zákutia jeho života. Tvorba Jana Švankmajera je na tunajšom festivale veľmi známa a je úžasné, že sme komplexný obraz o ňom mohli ukázať práve rotterdamskému zvedavému a vnímavému publiku.“ dodali Adam Oľha a Jan Daňhel.

V slovenských kinách mal dokument premiérové uvedenie počas októbrových festivalových ozvien MFF Febiofest 2020.

Od štvrtka 15. októbra mal putovať do kinosál celého Slovenska, no vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu si ho možno pozrieť iba online.

Na výber sú dve platformy DAFilms a ASFK. Alchymickú pec, ktorú uvedie znovu-obnovený projekt Kino Lumière doma, prináša divákom Asociácia slovenských filmových klubov.

Režisér Jan Daňhel je český strihač, fotograf, filmár a pedagóg na pražskej FAMU. Je členom Skupiny českých a slovenských surrealistov a zakladateľom občianskeho združenia Argentum Vivum. Žije v Prahe. Za strih filmov Čtyři slunce (2012, r. Bohdan Sláma), Díra u Hanušovic (2014, r. Miroslav Krobot), Bába z ledu (2017, r. Bohdan Sláma), Hastrman (2018, r. Ondřej Havelka) a Hmyz (2018, r. Jan Švankmajer) bol nominovaný na Českého leva. Venuje sa i knižnej ilustrácii.

Slovák Adam Oľha v roku 2011 ukončil katedru dokumentárnej tvorby na FAMU v Prahe, jeho absolventský film Nový život (2012) vyhral Cenu divákov na MFDF v Jihlave a bol vybraný na Hot Docs Toronto, MFF Karlove Vary a ďalšie festivaly. Získal niekoľko ďalších cien ako Associated Press Focal International Award a Cenu Tatrabanky pre mladého tvorcu. Je režisérom viacerých dokumentárnych filmov a cyklov pre Českú televíziu. Pracuje aj ako kameraman dokumentárnych filmov. V roku 2014 bol účastníkom Berlinale Talents.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Jan Švankmajer #Alchymická pec #Jan Daňhel #Adam Oľha