Pavol Barabáš má dve ceny z Medzinárodného festivalu horských filmov

Víťazom 28. ročníka a držiteľom Grand Prix Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF) v Poprade sa stal slovenský film Everest najťažšia cesta od režiséra Pavla Barabáša.

20.10.2020 15:00
Pavol Barabáš, Jaro Dutka, vodopád Salto Angel Foto:
Aj Barabášov film Salto je kráľ si z festivalu horských filmov odniesol cenu. Na snímke je Pavol Barabáš a Jaro Dutka pri zlaňovaní vodopádu Salto Angel.
debata

O víťazovi rozhodla trojčlenná medzinárodná porota v zložení Steve Lichtag z Českej republiky, Jerzy Porębski z Poľska a Mária Dutková zo Slovenska.

„Porota ocenila dokonalé dramatické uchopenie príbehu prelezenia najťažšej cesty na Evereste štvoricou špičkových slovenských horolezcov. Najväčšia tragédia v dejinách slovenského horolezectva je zobrazená skrz emócie vedúceho expedície. Talent režiséra umožnil citlivým spôsobom poukázať na jej príbeh a následky,“ uviedla riaditeľka festivalu Mária Hámor.

Cenu poroty získal slovenský film Nechcený autoportrét od režiséra Rastislava Hatiara. Cenu za najlepší krátky film dostal kanadský režisér Jay Trusler za film Nebula a cenu za najlepší horolezecký film získal poľský režisér Stanislaw Berbeka za film Dreamland. Druhou cenou, ktorú na tohtoročnom MFHF v Poprade získal Pavol Barabáš, je cena za najlepší dobrodružný film, ktorou porota ocenila jeho snímku Salto je kráľ.

Porota sa rozhodla udeliť aj dve čestné uznania. Prvé získal režisér Peter Mortimer z USA a jeho film Reel Rock 14: Štáty podľa Joea. Druhé čestné uznanie si z Popradu odnáša český režisér Jan Šimánek za film Ufo life.

Na popradskom festivale sa tradične udeľuje aj Cena diváka, o ktorej rozhodujú festivaloví diváci. Tento rok bolo hlasovanie online formou a ocenenie v tejto kategórii získal film Nechcený autoportrét od slovenského režiséra Rastislava Hatiara.

MFHF sa koná v Poprade pravidelne druhý októbrový týždeň už od roku 1993. Popradský festival je jedným z 28 členov Medzinárodnej aliancie pre horský film. Do festivalovej prehliadky sa prihlásilo celkovo 98 filmov z 18 krajín, z ktorých organizátori do súťažnej prehliadky vybrali 45 snímok z 15 krajín. Po prvý raz v histórii prebiehal festival formou online projekcií, čo ocenilo veľké množstvo divákov. Naživo sa premietalo iba prvý festivalový deň, a to v Kine Mier v Spišskej Novej Vsi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #Medzinárodný festival horských filmov