Film Služobníci putuje po svete a získava ocenenia

Po svetovej premiére na Berlinale sa mal nový film Ivana Ostrochovského Služobníci dostať do slovenských kín už na jar. Pôvodne plánovanú premiéru však zastavila prvá vlna pandémie, druhá vlna stopla náhradný novembrový termín. Hoci domáci diváci sa snímky dočkajú až po opätovnom otvorení kín, čiernobiela dráma o živote v totalitnom Československu s úspechom putuje po zahraničných festivaloch.

30.10.2020 11:34
debata
Pozrite si trailer k filmu

Za sebou má už uvedenia v Kanade, Austrálii, Belgicku, Luxembursku, Turecku, Rumunsku, Srbsku či v Maďarsku, a tým sa jej medzinárodná púť zďaleka nekončí, informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

Teší ma, že napriek špecifickej slovenskej téme filmu prejavili záujem o kinodistribúciu okrem koprodukčných krajín Slovenska, Česka, Rumunska a Írska aj v rôznych ďalších európskych krajinách, ako napríklad vo Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Veľkej Británii, Švédsku či Švajčiarsku, povedal Ostrochovský, režisér, scenárista a producent filmového príbehu mladých kňazov z totalitného Československa, ktorí sa musia rozhodnúť medzi cestou svedomia alebo cestou kolaborácie.

V uplynulých dňoch si film pripísal na svoje konto štyri zahraničné ocenenia. Pre jeho napínavú a desivú víziu systému, ktorý sa snaží ovládať a riadiť dokonca aj morálku a osobné presvedčenie, a pre príbeh v podaní vynikajúceho obsadenia a rozprávaný so zákerným použitím zvuku a strohých čiernobielych vizuálov primeraných pocitu totality, udeľujeme Grand Prix filmu Služobníci Ivana Ostrochovského, znelo rozhodnutie medzinárodnej poroty Filmového festivalu CinEast v Luxembursku.

Služobníci Ivana Ostrochovského. Foto: Punkchart Films
2.Berlinale Sluzobnici Služobníci Ivana Ostrochovského.

Z hlavnej súťaže festivalu v belgickom Gente si Služobníci odniesli Cenu Georgesa Deleruea za najlepšiu hudbu a zvukový dizajn. Sú skvelým výkonom výnimočnej kinematografie. Zvuk, obraz a dej sú starostlivo prepracované a každý filmový prvok pracuje na najvyššej úrovni. Zlovestná hudba a vysoko nabitý zvukový dizajn podporujú obraz jedinečným a moderným spôsobom, ktorý posúva film za hranice dokonalosti, ohodnotila porota filmovú hudbu slovenského skladateľa Miroslava Tótha a jeho rumunského kolegu Cristiana Loleu, ako aj autora zvukového dizajnu Michala Novinského.

Z MFF v Odese si snímka odniesla zvláštne uznanie poroty za citlivosť, s ktorou je vyrozprávaný tento silný príbeh, a za presnosť, s ktorou všetky prvky filmu spolu fungujú, a ako uznanie tým, ktorí denne bojujú proti útlaku. Filmový festival Alexandre Traunera ART Szolnok v Maďarsku venoval Služobníkom bronzovú medailu v Súťaži európskych celovečerných hraných filmov.

Po tom, ako sa Služobníci počas leta dostali do užšieho výberu nominácií na Európske filmové ceny, koncom septembra zvíťazili v hlavnej súťaži MFF Febiofest v Prahe. V slovenskej predpremiére film ako prvý na Slovensku uviedol piešťanský Cinematik. Do kinodistribúcie ho plánuje priniesť Filmtopia po tom, ako sa otvorí verejný život na Slovensku.
debata chyba
Viac na túto tému: #Služobníci