Sean Connery, najznámejší James Bond, odložil zbraň

Cez leto oslávil 90 rokov. Oslavy s ohňostrojmi to pravdepodobne neboli, Sean Connery vraj už dlhšie trpel neľútostnou demenciou, ktorá z človeka postupne ukradne všetko, kým bol. Posledné októbrové dni roku 2020 boli jeho úplne poslednými.

01.11.2020 17:56
Britain Obit Sean Connery Foto:
Sean Connery oblečený v kilte počas pochodu ulicami New Yorku v roku 2002.
debata

Obklopený svojimi najbližšími odišiel v spánku v noci z piatka na sobotu v americkom meste Nassau na Bahamách. Práve v tomto meste sa začiatkom 60. rokov 20. storočia nakrúcala snímka Thunderball, štvrtá zo siedmich bondoviek, v ktorých sa zhostil úlohy Jamesa Bonda. Agenta, ktorého stvárnil celkovo sedemkrát a milióny fanúšikov by prisahali na životy svojich detí, že to urobil najlepšie zo všetkých.

Ako povedal jeho syn Jason pre BBC, všetci sa snažia prijať túto situáciu, otec sa necítil dobre už nejaký čas. "Je to smutný deň pre všetkých, ktorí ho poznali a milovali. A smutná strata pre všetkých ľudí na celom svete, ktorí si vychutnávali jeho úžasný herecký talent,” povedal Jason Connery.

Ako potvrdila jeho hovorkyňa Nancy Seltzerová, pohreb bude súkromný a naplánujú ho po tom, čo sa skončí pandémia. Smútia fanúšikovia, smútia aj Škóti. Bol Škótom telom i dušou, dokazovalo to aj tetovanie na ramene „Scotland Forever“, ktoré si priniesol ešte z armády. Spolu s nápisom Mama a Otec.

Sean Connery ako James Bond v roku  1963... Foto: SITA/AP
Sean Connery Sean Connery ako James Bond v roku 1963 (Srdečné pozdravy z Ruska).

Roznášač mlieka aj model

Narodil sa 25. augusta 1930 v chudobnej časti škótskeho Edinburghu ako syn továrenského robotníka s írskymi koreňmi a upratovačky. Žili v jednej izbe v baraku, kde nemali teplú vodu, a toalety mali spoločné s ďalšími nájomníkmi. V trinástich odišiel zo školy, aby si zarábal na živobytie. Bez kvalifikácie sa mu podarilo akurát roznášať mlieko, nakladať tehly a leštiť truhly. Po čase nastúpil do armády, odkiaľ ale ho ale po troch rokoch pre žalúdočné vredy prepustili.

Budúci Bond si v drsnom Edinburghu musel neraz vyhrnúť rukávy a ubrániť sa miestnym gangom. Preto sa popri drobných a nevýznamných prácach začal venovať aj posilňovaniu, čo sa mu neskôr vyplatilo.

Jeho vyšportované telo a súmerná tvár mu priniesli prácu modela na umeleckých školách, neskôr aj na predvádzacích mólach.

Sean Connery bol aj náruživý futbalista, dokonca dostal ponuku hrať pre Manchester United za 25 libier týždenne, dal však prednosť divadlu. Ako neskôr zhodnotil, bolo to jedno z jeho „inteligentnejších rozhodnutí“.

Začiatkom 50. rokov 20. storočia sa v Londýne zúčastnil na súťaži o titul najkrajšieho muža sveta Mr. Universe. V metropole Veľkej Británie sa mu podarilo získať malú úlohu v muzikáli South Pacific a vášeň pre herectvo ho už od toho momentu neopustila.

Hovorte mu Bond

Zásadný obrat nastal v roku 1962. Hlavná úloha agenta jej veličenstva Jamesa Bonda vo filme Doktor No zmenila dovtedy neznámemu škótskemu hercovi život. Hoci túto úlohu nezískal ľahko, autor knižnej predlohy Ian Fleming mal inú predstavu o svojom hrdinovi, režisér filmu Terence Young si ho presadil. Connery svojmu Bondovi prepožičal dôvtip a pohotovosť chalana z ulice, ale aj šarm a eleganciu mladíka z predvádzacích mól.

Sean Connery ako James Bond vo filme... Foto: SITA/AP, Jakub Mahdal
Sean Connery Sean Connery ako James Bond vo filme 'Thunderball'.

Svoje bondovské nasadenie predviedol aj v ďalších pokračovaniach ako From Russia with Love (Srdečné pozdravy z Ruska, 1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) alebo You Only Live Twice (Žiješ len dvakrát, 1967). Po štvorročnej prestávke nakrútil ešte Diamonds Are Forever (Diamanty sú večné, 1971). S agentom 007 sa vtedy rozhodol navždy skončiť. Ale v roku 1983 ho ešte raz prehovorili a postavu agenta stvárnil v snímke Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983). Meno Sean Connery je s menom Bond nerozlučne spojené a pre mnohých fanúšikov, podľa prieskumu z roku 2008, ho stvárnil najlepšie zo všetkých.

Medzi ďalšie nezabudnuteľné filmy so Seanom Connerym patrí tiež úloha františkánskeho mnícha Williama z Baskervillu v historickej kriminálke Meno ruže z roku 1986. Za postavu policajta Jima Maloneho vo filme Nepodplatiteľní z roku 1987 získal sošku Oscara a Zlatý glóbus. Jeho tvár si navždy budeme spájať aj s úlohami vo filmoch Highlander (1986), Indiana Jones a Posledná krížová výprava (1989), Šaman (1991), Robin Hood – Kráľ zbojníkov (1991), Skala (1996) a Liga výnimočných (2003).

Sir Sean Connery v roku 2000 po tom, čo ho... Foto: TASR/AP, DAVID CHESKIN
Sean Connery Sir Sean Connery v roku 2000 po tom, čo ho britská kráľovná povýšila do rytierskeho stavu.

Najväčší Škót

Britská kráľovná Alžbeta II. udelila Seanovi Connerymu v roku 2000 rytiersky titul. Connery je tiež držiteľom Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo (1996) a v roku 2005 ho Európska filmová akadémia ovenčila cenou za celoživotnú kariéru. Ako rytier sa zachoval aj v roku 2003, keď susednej Českej republike daroval takmer 1,7 milióna českých korún na pomoc pri obnove po najväčšej povodni, ktorá v lete 2002 zničila Prahu.

Túto udalosť zažil na vlastnej koži, práve tom čase bol v Prahe na nakrúcaní hollywoodskeho trháka Liga výnimočných. Pred vodami ničivej povodne musel utekať z hotela, kde bol ubytovaný. Európsku premiéru filmu Liga výnimočných potom rok nato na jeho žiadosť urobili namiesto štandardného Londýna práve v Prahe a na tejto významnej spoločenskej udalosti sa zúčastnil so svojou manželkou po boku vtedy už bývalého českého prezidenta Václava Havla a jeho manželky Dagmar.

Sean Connery s manželkou Micheline na európskej... Foto: TASR/AP, PETR DAVID JOSEK/AP
Èesko film premiéra Sean Connery s manželkou Micheline na európskej premiére filmu Liga výnimočných v roku 2003 v Prahe.

Sean Connery po sebe zanechal manželku Micheline a syna Jasona, ktorého mal s prvou manželkou, austrálskou herečkou Diane Cilentovou. Rozviedli sa v roku 1973. O dva roky neskôr si vzal za ženu maliarku marocko-francúzskeho pôvodu Micheline. Táto útla žena už mala tri deti z predchádzajúcich vzťahov. Prvý raz sa stretli na golfovom turnaji v roku 1970, bola po jeho boku takmer 40 rokov. Umelkyňu spájala s manželom vášeň pre golf.

Za sirom Seanom Connerym smútia okrem blízkych jeho fanúšikovia, smúti celý svet. No najmä jeho milovaní Škóti, ktorým vzdával hold pri každej príležitosti. A oni o ňom hovorili ako o najväčšom Škótovi.

Sean Connery na snímke z roku 1965 so synom... Foto: TASR/AP
Británia Austrália Cilentová herečka úmrtie Sean Connery na snímke z roku 1965 so synom Jasonom a vtedajšou manželkou Diane Cilentovou, s ktorou sa v roku 1973 rozviedli. Austrálska herečka Diane Cilentová, ktorá bola za úlohu vo filme Tom Jones z roku 1963 nominovaná na Oscara. Herečka zomrela po dlhej chorobe v roku 2011.

Verejne podporoval nezávislosť Škótska a bol to práve on, kto v roku 1999 prijal pozvanie a zúčastnil sa na slávnostnom otvorení škótskeho parlamentu. Ako na svojom twitterovom účte píše škótska premiérka Nicola Sturgeonová, jej a celému Škótsku bude chýbať.

„Náš národ oplakáva jedného zo svojich najviac milovaných synov,“ napísala v sobotu Sturgeonová. „Bolo privilégium ho poznať. Keď som s ním naposledy hovorila, bolo jasné, že zdravie už mu prestáva slúžiť, ale hlas, duch a vášeň tam stále boli,“ napísala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Sean Connery