Biela na bielej je najlepší dokument Jihlavy

"Je to doplňujúci film. FREM bol rozprávaný z perspektívy umelej inteligencie, no keď som konečne prišla na Antarktídu a bola som absolútne pohrúžená do témy, odrazu sa začala javiť ako absurdná. Natáčať film o umelej inteligencii, keď zvádzate boj s ľudským životom, s vaším telom a vedomím. Proste sa len snažíte v týchto podmienkach prežiť,” priblížila proces tvorby dokumentaristka Viera Čákanyová, autorka víťazného filmu dvadsiateho štvrtého ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava v rozhovore pre magazín Variety.

04.11.2020 11:18
debata
Pozrite si trailer k filmu Biela na bielej

V samote sa pocítiš

O víťazovi hlavnej súťaže Opus Bonum rozhodoval tento rok azerbajdžanský režisér Hilal Baydarov a Bielu na bielej označil za "veľmi úprimné, odvážne a inšpirujúce dielo, ktoré nám ukazuje, aké je ťažké a takmer nemožné nakrútiť film sám o sebe”. V snímke Biela na bielej reflektuje autorka osobnú skúsenosť v extrémnych podmienkach odľudštenej Antarktídy, kde vznikal aj jej spomínaný dlhometrážny debut FREM (2019). Oba filmy sú súčasťou triptychu, ktorý by mal zavŕšiť dokument Prekrásny nový svet. Zatiaľ čo v dokumentárnej sci-fi FREM absentoval človek, Biela na bielej je, naopak, introspektívnou reflexiou vlastného prežívania izolácie v krajine ľadu. "Uvedomíte si, akí ste krehkí, nedostatočne vybavení na pobyt na tomto mieste. Je to jednoduché: usilujete sa len prežiť, čo je vlastne dosť osviežujúce. V civilizácii sme vystavení hluku, všetkým tým informáciám a obrazom. Tu náhle zmiznú. Nie je tu nič, len odlišné odtiene bielej a ticho a vietor,” priblížila filmárka svoj antarktický denník pre Variety.

Dokument je chameleón

Dokument Duchovia: Dlhá cesta domov je štylizované dielo na hranici reality a fikcie. Zvíťazil v sekcii venovanej prvým celovečerným filmom. Najlepší debut Prvých svetiel aj selekciu jihlavského festivalu priblížil jeden z tohtoročných porotcov, filmový distribútor a publicista Matej Sotník.

Režisér dokumentu Duchovia: Dlhá cesta domov, Portugalčan Tiago Siopa vychádza z bezprostrednej skúsenosti, odhaľuje svoju rodinu či reálie portugalského vidieka a vo filme vystupuje prostredníctvom alterega. "Je to iniciačný príbeh muža, ktorý dospieva a stáva sa umelcom. Reflektuje korene svojej rodiny: ženského a mužského elementu — matky a otca. Symbolická štruktúra filmu a rýdzo kinematografický vizuálny prejav filmu v mnohom evokujú diela Sergeja Paradžanova,” hovorí Matej Sotník. Autenticita je tu podľa neho rovnako dominantná ako štylizácia. Vo vzťahu k prírode navyše vystupuje mytologický motív, režisér totiž stretáva ducha svojej mŕtvej starej mamy.

"Dramaturgia jihlavského festivalu je štýlovo veľmi rozmanitá, od čistých observačných prístupov, cez štylizáciu na hranici reality a fikcie či denníkové filmy zaoberajúce sa rodinou a históriou autorov a autoriek. Selekcia, tak ako ju pripravil jihlavský festival, je ukážkou toho, aký môže byť dokumentárny film chameleón.” Podľa Sotníka sa dokument ako umelecký druh mení, má mnohé podoby a práve na túto rôznorodosť jihlavský festival nadväzuje. "Selekcia je radikálna a veľmi odlišná od iných špičkových dokumentárnych festivalov v Európe aj inde vo svete,” doplnil Sotník.

Trailer k filmu FREM
Autorský prístup Viery Čákanyovej sa tiež vyznačuje hľadaním nových foriem kinematografického prejavu na pomedzí umeleckých médií. "Vo filme Biela na Bielej zakúša autorka absolútnu izoláciu od civilizácie a všetkého známeho a v dotyku s divokou prírodou sa nežne ponára do seba. Dušu krajiny a dušu človeka citlivo prepája. Je nám veľkým potešením mať absolútneho víťaza Ji.hlavy v našom distribučnom katalógu. A verím, že predtým, ako film budúci rok prinesieme širokému slovenskému publiku, čaká ho ešte zaujímavá cesta po zahraničných filmových festivaloch,” vyjadril sa Matej Sotník, spoluzakladateľ a manažér spoločnosti Film Expanded, ktorý tento rok reprezentoval slovenský distribučný sektor na industry paneli krajín V4 zameranom na národné špecifiká a inovatívne formy, akými je možné prinášať dokumentárne filmy divákom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ji.hlava #Viera Čákanyová