Začína sa festival Jeden svet, takmer 50 filmov bude online

Medzinárodný filmový festival dokumentárnych filmov Jeden svet dnes, vo štvrtok 5. novembra, odštartuje o 12. hodine a počas siedmich dní prinesie online takmer 50 filmov.

05.11.2020 08:58
raj na zemi jaro vojtek andrej bán Foto:
Raj na zemi (2019), r. Jaro Vojtek
debata

Festival dnes na pravé poludnie ponúkne šesť filmov, ktoré budú k dispozícii online na stránke jedensvet.sk alebo na platfome dafilms.sk počas 24 hodín.

Spoločnou témou sú voľby a to vo viacerých oblastiach – vo vzťahoch, politických režimoch, duševnom zdraví, technológiách či v ekológii.

„Dokumenty sme vyberali s ohľadom na dôležitosť a aktuálnosť témy, no prihliadali sme aj na atraktívnosť spracovania. Nachádzajú sa na celej škále od náročnejších po vhodné aj pre diváka doku – nováčika,“ hovorí umelecká riaditeľka festivalu Diana Fabiánová.

Od štvrtka 5.11. do piatkového poludnia sa dá pozrieť:

Belgicko-francúzsky dokument Čo ťa nezabije…, ktorý predstavuje príbehy mladých žien, ktoré sú každý iný, ale rovnako strašný, šialený a všedný zároveň.
Český dokument Češi sú výborní hubári sa pozerá na závažnú problematiku klimatickej zmeny s nadhľadom a humorom. Film je jedným z desiatich snímok, ktoré súťažia o cenu medzinárodnej poroty v sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva.
Americký dokument Lepší profil hovorí o fenoméne sociálnych médií v súvislosti s príbehom 16-ročného chalana z amerického mestečka v Tenenssee, ktorý má vo virtuálnom svete tisícky fanúšiček.
Slovenský dokument Raj na zemi ponúka pohľad na osudy emigrantov a zároveň približuje osobný príbeh Andreja Bána. Film Raj na zemi je zaradený do súťaže Slovensko a Česko za ľudské práva.
Dánsky film Opäť spolu sleduje rodinu rozdelenú vojnou v Sýrii, ktorej rodičia žijú v Kanade a Dánsku a deti statočne samé v Turecku. Uviazli v kafkovskom systéme, pri ktorom sú ich stretnutia obmedzené na rozhovory cez Skype.
Francúzsky film Žena, ktorý vznikol z túžby ukázať svet ženskými očami. Aká je žena, kým sa z dievčatka stane 80-ročná babička? Sledovanie tohto filmu je obmedzené na 500 videní.

Lístky na online predstavenia jednotlivých filmov sú dostupné v deň premietania daného filmu a to vždy od 12.h. Zakúpený film je možné si pozrieť do 48 hodín. Cena lístka pre pozretie jedného filmu je 2,50 Eur. Diskusie k filmom budú dostupné zdarma. Filmy sa dajú pozrieť iba na území Slovenskej republiky.

Diskusie a sprievodné podujatia si možno pozrieť na Facebooku festivalu alebo na Youtube kanáli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Jeden svet #dokumentárne filmy