To ta monarchia, výnimočný dokument o jednej slovenskej superdedine

Je pravda, že v Spišskom Hrhove nemajú problém s rómskou menšinou? Aj o tom je nový slovenský dokument.

08.11.2020 15:02
debata

Čo keby vám niekto povedal, že problém spolunažívania „bielej“ majority obyvateľov obce s Rómami niekde neexistuje? Že tam nie sú osady s ošarpanými chatrčami, rómske deti chodia do školy a nosia dobré známky? Že rómski obyvatelia majú teplú vodu a zavedenú elektrinu? Že v budove bývalého liehovaru vzniklo múzeum hudobných nástrojov a v dedine sa nekradne?

Pomyslíte si, utópia? Alebo ste už počuli o Spišskom Hrhove, o ktorom písali v roku 2017 aj v prestížnom americkom denníku v The New York Times? Filmárka Vladislava Sárkány toľko počúvala chvály na túto dedinu, až sa o tom rozhodla presvedčiť na vlastné oči. Vzala aj štáb s kamerou a za Hrhovčanmi sa vracali niekoľko rokov. Jej časozberný dokument To ta monarchia má na Slovensku on-line premiéru na festivale Jeden svet. Lístky sa dajú kúpiť na stránke festivalu počas nedele 8. novembra a pondelka 9. novembra do 12.h, film si potom možno pozrieť v priebehu 48 hodín.

Záber z filmu To ta monarchia, kde je starosta... Foto: Produkcia sarkany
To ta monarchia Záber z filmu To ta monarchia, kde je starosta Vladimír Ledecký (vľavo) prirovnávaný k osvietenému monarchovi.

"Zaujala ma miestna klíma tak odlišných ľudí, ktorých spájalo čosi veľmi človečenské – úprimná viera v dobro a osobná snaha zmeniť stav vecí,” hovorí o filme režisérka Vladislava Sárkány, ktorá film nakrúcala v rokoch 2015 až 2019. Dokument pôsobí chvíľami až neuveriteľne, ako PR kampaň pre starostu Vladimíra Ledeckého.

Bývalý podnikateľ vo filme hovorí, že sa snaží, aby sa všetkým ľuďom žilo dobre. Vystupuje ako zanietený včelár, ktorý stmeľuje včely vo svojom úli. Zároveň ho prirovnávajú k osvietenému monarchovi, ktorý sa stará o svojich poddaných a vládne metódou "cukor a bič”. V dokumente zaznievajú aj kritické hlasy, ktoré celkový obraz uzemňujú, aby divák nepodľahol ilúzii dokonalosti.

Ako povedala režisérka, jej cieľom nebolo priniesť odpoveď na večnú otázku, aká by mala byť ideálna ľudská spoločnosť. "Nechávam divákov uvažovať samých,“ hovorí režisérka.

A tak si vďaka celovečernému filmu, ktorý opisujú ako dokumentárnu komédiu o superdedine, môže každý vytvoriť svoj vlastný názor. Kto to nestihne na festivale Jeden svet, môže si počkať na jar 2021, kedy sa má premietať v kinách.

Projekciu filmu na festivale Jeden svet sprevádzala v nedeľu 8. novembra aj špeciálna diskusia Obec s láskou: diskusia zo Spišského Hrhova, ktorá bola streamovaná online na Facebooku a Youtube festivalu.

Pôvodne sa mala pre 1600 občanov dediny uskutočniť veľká spoločná festivalová premiéra naživo v Spišskom Hrhove, pre uzavretie krajiny si Hrhovčania pozrú film doma zo svojich obývačiek.

Záber z nového filmu o Spišskom Hrhove To ta... Foto: Produkcia sarkany
To ta monarchia2 Záber z nového filmu o Spišskom Hrhove To ta monarchia, r. Vladislava Sárkány.

Ľudia sú ako včely – majú med i žihadlo, znie podtitul filmu To ta monarchia. Podobenstvo dokonalého včelieho spoločenstva sa vinie celým filmom. Je vôbec možné takúto ideálnu spoločnosť vytvoriť aj medzi ľuďmi?

Je to sonda do príbehu obce, ktorá dosiahla svoj vrchol vďaka silnej komunite zaujímavých ľudí na čele so starostom.
Vladislava Sárkány

Okrem paraboly motívu dokonalého včelieho kráľovstva sú hrdinovia filmu konfrontovaní s večnými témami ako ľudská malosť, pohodlnosť, pretvárka, hnev i závisť, ale aj osobná angažovanosť a snaha o lepší svet, nezištná pomoc a zdieľanie myšlienok a skúseností. Je to sonda do príbehu obce, ktorá dosiahla svoj vrchol vďaka silnej komunite zaujímavých ľudí na čele so starostom," hovorí Vladislava Sárkány, ktorá je aj scenáristkou a producentkou filmu.

Dokumentárna komédia To ta monarchia sa uchádza o hlavnú cenu festivalu Jeden svet v rámci súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. Do slovenských kín by sa mala dostať na jar 2021 vďaka Asociácii slovenských filmových klubov.

VLADISLAVA SÁRKÁNY

Vladislava Sárkány (Plančíková) debutovala dokumentárnym filmom Felvidék – Horná zem (2014), v ktorom prepojila dokumentárny a animovaný prístup, osudy svojich predkov s pohľadom na život menšín v ich najrôznejších podobách. Jej snahou je dostať sa za plagátové heslá a rozkryť spoločenské pohyby, ktoré neponúkajú jednoduché odpovede a nie sú väčšinovo obľúbené. Ako režisérka na voľnej nohe spolupracuje na rozmanitých dokumentárnych projektoch pre RTVS: Fetiše socializmu I., II., Fetiše Slovenskej televízie, Fetiše Nežnej revolúcie, Hranica v srdci, Večera s Havranom a už desaťročie na relácii pre ľudí so zdravotným znevýhodnením Cesta. Pracuje aj so združeniami tretieho sektora ako Návrat, Úsmev ako dar, OMD – Asistujem teda som. Vo vlastnej produkcii vyrobila tiež dielo Andrej Hlinka – otec národa? (2018).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #To ta monarchia #Vladislava Sárkány