Rodinné problémy sú nesmrteľná téma

Koho zaujíma, ako sa na tradičné i netradičné koncepty rodiny, partnerských a rodičovských vzťahov pozerajú súčasní talianski filmári, môže sa zúčastniť na on-line podujatí Mittel Cinema Fest. Prehliadka je už síce v plnom prúde, no nedele je v programe ešte niekoľko zaujímavých filmov.

19.11.2020 09:00
sestry Foto:
V sobotu uvedie festival aj "ženský" film o talianskej rodine Sestry Macalusové.
debata

Dnes o 20.20 h je program venovaný tragikomickej dráme o tvrdohlavom boji o život. Francesco Bruni zachytáva hrdinu v hraničnej životnej situácii, no nad jeho osud sa povznáša s poriadnou dávkou cynizmu. Neúspešnému štyridsiatnikovi diagnostikujú leukémiu a choroba sa stáva viacnásobným katalyzátorom. Nielen nazerania na jeho prezenciu na tejto planéte, ale na jeho najužšie medziľudské väzby: s otcom, bývalou ženou a dvoma deťmi. Film má príznačný názov Všetko bude v poriadku a Bruni zosnoval pre svojich hrdinov rodinné tajomstvá, ktoré budú odhalené, či sa im to páči, alebo nie.

V piatok si môžu diváci pripomenúť otvorenie 77. ročníka benátskeho festivalu filmom Zviazaní, adaptáciou románu Domenica Starnoneho. Jeho režisér Daniele Luchetti tiež reflektuje rodinu. Tej jeho zasiahla do každodennosťou unavených rituálov nevera. Filmoví kritici prirovnali film ku – na Oscara nominovanej – komediálnej dráme o rozvode Marriage Story Noaha Baumbacha, kde filmár vychádzal z vlastnej skúsenosti. Kto jeho film videl, môže smelo porovnávať, ako prebieha rozvod v Amerike v roku 2019 a ako by situáciu riešili hrdinovia v 80. rokoch v talianskom Neapole.

Deti sú podľa recenzenta portálu Cineuropa originálnou a inteligentnou komédiou o rodičovstve v modernom Taliansku a jej premisa sa môže zdať až triviálna. Totiž páru, ktorý vedie spokojný život so šesťročnou dcérkou, pribudne do domácnosti ďalšie dieťa. A veru prináša aj problémy. Režisér Giussepe Bonito a scenárista Mattia Tore sa neboja sarkasticky pitvať fenomén moderného talianskeho rodičovstva.

V sobotu uvedie festival aj „ženský“ film Sestry Macalusové. Ženský preto, že filmárka Emma Dante rozpráva o piatich sestrách a ich zviazané osudy mapuje od mladosti až po starobu. Príbehom naznačuje, že rodina dokáže odolávať času pevne ako skala. Film je adaptáciou Danteovej oceňovanej divadelnej hry.

Mittel Cinema Fest sa končí nedeľným on-line premietaním filmu Ferzana Ozpeteka Bohyňa Šťastia o partnerskej kríze Artura a Allesandra. Únava rutinou si niekedy do života sama vypýta trochu šialenstva a to svojej dvojici dopraje aj Ferzan Ozpetek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mittel Cinema Fest