Otvorenie kín je pre ich prevádzkovateľov neistá ruleta. Pravidlá sa stále menia

Združenie prevádzkovateľov kín a Únia filmových distribútorov Slovenskej republiky sa vjadrila k aktuálnej situácii a možnostiam otvorenia prevádzok. Vývoj situácie a povolenie otvorenia prevádzok ich zaskočil.

19.11.2020 12:54
Ilustracne foto kino CINEMAX Foto:
Kiná momentálne nemajú ako naplniť dopyt publika po nových tituloch.
debata

Namiesto vyhlásenia úplného lockdownu, na ktorý sa kinári pripravovali, informovala minulý piatok vláda o možnosti otvoriť spolu s kostolmi i kiná a divadlá. Takáto rázna zmena ich zaskočila. Segment filmového priemyslu je totiž priamo viazaný na ostatné distribučné trhy vo svete, kde je trend opačný – kiná sa dočasne zatvárajú aj v krajinách, v ktorých boli doteraz otvorené. Znamená to celosvetové presuny distribučných premiér tých filmov, ktoré sú viazané na spoločný dátum uvádzania a aj pre naše kiná sú kľúčové – práve takéto tituly im totiž pomôžu vrátiť publikum do kín. Momentálne môžu distribučné spoločnosti ponúkať kinám len reprízové uvedenie filmových titulov.

Kiná teda teraz nemajú ako naplniť dopyt publika po nových tituloch a bez nich nedokážu bojovať s atmosférou nedôvery, ktorá sa voči kinám v ostatných mesiacoch vyvinula a ich zástupcovia sa obávajú, že bude naďalej pretrvávať. Podľa nich je pritom dôležité rozlišovať medzi takzvanými „zriaďovanými“ a „nezriaďovanými“ kinami. Kým tie prvé sa môžu oprieť o relatívnu finančnú stabilitu svojho zriaďovateľa (samospráv či štátnych inštitúcií), ktorý pokrýva časť prevádzkových nákladov, „nezriaďované“ kiná sú závislé výlučne na vlastných príjmoch, ktoré im umožňujú pokryť prenájmy, energie, mzdy či údržbu.

Prvým výrazným obmedzením príjmov je nemožnosť predaja občerstvenia. Kombinácia s pretrvávajúcim nedostatkom silných premiérových titulov by pre mnohé kiná mohla byť až likvidačná. Náhrady nákladov, ktoré musia vynakladať napriek zatvoreniu či fungovaniu bez príjmov, prišli zo strany štátu zatiaľ v minimálnej miere, na systematickejšie návrhy preto stále čakajú. Po jarnej pandemickej vlne trvalo niekoľko mesiacov vrátiť sa aspoň približne do bežného prevádzkového módu, ktorý by sa stal aj finančne návratným. V prípade, že onedlho znova dôjde k zatvoreniu alebo obmedzeniu prevádzok, mnohé kiná a distribučné spoločnosti sa obávajú, že v neistej situácii vynaložia zbytočnú snahu i finančné prostriedky, keďže bude potrebné celý tento náročný logistický i marketingový proces opakovať.

Pre zodpovedné otvorenie kín je nevyhnutné oprieť sa o jasnú prognózu pozitívneho vývoja a o jasne formulované podmienky s perspektívou aspoň niekoľkých týždňov.

Zástupcovia Združenia prevádzkovateľov kín, Únie filmových distribútorov SR a Nezávislých profesionálnych divadiel už rokovali s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou a štátnym tajomníkom Radoslavom Kutašom. Na konštruktívnom pracovnom stretnutí hľadali spoločne ďalšie možnosti, ako pomôcť prekonať toto ťažké obdobie, v ktorom sa ich subjekty nachádzajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #distribúcia #pandémia