Opitý Mads Mikkelsen aj úvahy o ľudskom bytí

Štyria unavení učitelia sa pustia do sociálneho experimentu. Vychádzajú z hypotézy, že sa vraj rodíme s pol promile alkoholu v krvi, ktoré nám v dospelosti chýba.

22.11.2020 09:00
DRUK Foto:
Prehliadku Be2can otvorí film Chľast Thomasa Vinterberga.
debata

Mierne opojenie podľa tejto teórie otvára myseľ a a eliminuje problémy, a tak sa rozhodnú stabilne si „udržiavať hladinku.“ O tomto nezvyčajnom pokuse a jeho výsledku hovorí film Chľast dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga.

Snímka s kultovým Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe sa dostala do oficiálneho výberu v Cannes a odštartuje siedmy ročník prehliadky výberových festivalových filmov s názvom Be2Can. Začína sa v pondelok a potrvá do nedele 29. novembra. Počas siedmich dní si milovníci kvalitných filmov môžu pozrieť 12 snímok, ktoré zarezonovali tento rok alebo v nedávnej minulosti na niektorom z troch najvýznamnejších európskych filmových festivalov – v Benátkach, Berlíne alebo Cannes.

Organizátori sa museli prispôsobiť pandemickej situácii a prehliadku preniesť do on-line priestoru. Uvidieť ju možno na stránke Edisonilne.sk. Vzhľadom k tomu, že v posledných dňoch došlo k uvoľneniu opatrení a niektoré kiná spustili prevádzku, filmy z prehliadky budú premietať aj vo vybraných kinách na Slovensku.

Spolu s Chľastom premietnu v prvý deň aj ďalší Vinterbergov film Komúna z roku 2016. Roy Andersson je ďalší výrazný predstaviteľ škandinávskej filmovej scény, ktorého filmová úvaha o ľudskom bytí v celej jeho kráse aj všednosti O nekonečnosti získala vlani Strieborného leva v Benátkach. Druhým filmom švédskeho režiséra bude Holub sedel na konári a premýšľal o živote, v ktorom nás dvaja obchodní cestujúci vezmú na potulky ľudskými túžbami.

Trest smrti aj hviezdne maniere

Prehliadka Be2Can ponúkne aj víťaza Zlatého medveďa z Berlinale 2020, snímku o treste smrti iránskeho režiséra Mohammada Rasoulfa Niet zla medzi nami. Film v štyroch epizódach hovorí o štyroch mužoch postavených pred voľbu nechať žiť alebo prežiť. V rovnaký deň premietnu aj Taxi Teherán, víťazný film z Berlinale 2015, renomovaného iránskeho tvorcu Jafara Panahiho.

Tri svetoznáme herecké postavy sa po prvý raz stretli pred kamerou vo francúzsko-japonskom filme s prvkami komédie Pravda režiséra Hirokazu Koreeda, ktorý sa dostal do hlavného výberu na festivale v Benátkach v roku 2019. Catherine Deneuve tu stvárňuje Fabienne, slávnu herečku s hviezdnymi maniermi, ktorá práve vydáva svoje memoáre a do Paríža sa práve vracia jej dcéra, scenáristka Lumir (Juliette Binoche) so synom a manželom (Ethan Hawke). Stretnutie plné konfrontácií naplno odhalí neriešené problémy, nevraživosť a utajené pravdy. Film premietnu spolu s oceňovanou snímkou Kto si myslíš, že som francúzskeho režiséra Safy Nebboua. Opäť s Juliette Binoche v hlavnej úlohe, tentoraz vo filme o skutočných citoch uväznených vo virtuálnom svete.

Nechýbajú umelecké experimenty

Undine je meno hlavnej postavy a zároveň názov najnovšieho filmu nemeckého režiséra Christiana Petzolda, ktorý má sošku medveďa z posledného Berlinale za herecký výkon hlavnej predstaviteľky Pauly Beerovej. Tá v príbehu s prvkami romantiky v mestskom prostredí Berlína stvárňuje historičku, ktorá po opustení manželom podľahne starému mýtu, že musí zabiť muža a vrátiť sa do vody. Film na virtuálnej prehliadke doplní predchádzajúca Petzoldova snímka Tranzit.

Pre náročných divákov organizátori prehliadky Be2Can pripravili aj dve artové lahôdky. Ako najlepší „nedistribuovateľný film“ je označovaný Lux Æterna francúzskeho režiséra Gaspara Noého, ktorý je esejou o kinematografii, láske k filmu a hysterických záchvatoch na nakrúcaní. Netradičný konceptuálny film bude premietaný vo dvojici s videoesejou Jeana Luca Godarda Kniha obrazov.

Prehliadka bude mať koncepciu klasického festivalu, kde budú vo virtuálnych kinosálach v určenom čase premietnuté jednotlivé filmy. Lístok si možno kúpiť na jeden festivalový deň alebo na celý festival. Zakúpením permanentky získa záujemca prístup k viac ako 250 festivalovým filmom na platforme Edisonline.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Film Europe #Be2Can #Thomas Vinterberg