Film Chlapec z vojny vstúpil do kín pri príležitosti výročia ukrajinskej revolúcie

Cez príbeh 18-ročného Arťomu dokument približuje udalosť, ktorá radikálne zmenila novodobé dejiny Ukrajiny.

24.11.2020 16:08
Chlapec z vojny2 Foto:
Záber z filmu Chlapec z vojny.
debata

Hlavný protagonista filmu Arťomi je 18-ročný chlapec, ktorý chodí oblečený vo vojenských farbách, sleduje vojnové videá na internete a vo voľnom čase spolu s priateľmi precvičuje bojové situácie. Z vojny si ako malé dieťa berie iba jej vnútorný efekt. A má smolu, že vojna zúri tak blízko. „Observačný dokument predkladá fascinujúcu štúdiu kultu boja a vojny v postsovietskych kulisách, kde mu podliehajú tí najmenej vhodní, najmenej disponovaní. Arťomov záverečný stret s realitou je toho jasným dôkazom,“ približuje snímku distribučná spoločnosť Film Expanded. Dokument, ktorý vznikol v nemecko-českej koprodukcii, je v slovenských kinách od 19. novembra a ide o film režisérskeho dua Igor Kosenko a Cyprien Clément-Delmas.

„Ide o coming of age portrét chlapca, ktorý sa rozhodol bojovať za svoju vlasť Ukrajinu, čomu podriaďuje všetko vo svojom živote,“ dodáva spoločnosť Film Expanded a pripomína, že od ukrajinskej revolúcie, podľa hlavného kyjevského námestia nazývanej aj Majdan, ubehlo minulý týždeň sedem rokov. Uvedením dokumentu chce upriamiť pozornosť na túto udalosť, ktorá „radikálne zmenila novodobé dejiny Ukrajiny“.

Nemecko-česká koprodukcia bola na predminulom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava ocenená špeciálnym uznaním medzinárodnej poroty v sekcii celovečerných debutov. „Vojna je stav mysle,“ vyjadril sa francúzsky kameraman a spolurežisér snímky Chlapec z vojny pre magazín Variety. „Je vrstevnatým portrétom maskulinity zručne vystavaným s humorom a empatiou, skúmajúcim križovatku mladosti a dejín, ideálov a ilúzií,“ zhodnotila porota tento supernízkoroz­počtový film v guerilla štýle.

Jej predstavitelia si uvedomujú, že kiná sú v súčasnosti v ťažkej kríze. „Po prekvapivom zrušení zákazu kultúrnych podujatí nastúpil do praxe hybridný model online simulácie kina pomocou platformy Kino doma, pričom niektoré kiná fungujú aj v obmedzenej kamennej prevádzke,“ uviedol Matej Sotník, spoluzakladateľ a manažér Film Expanded. Spoločnosť sa rozhodla uviesť dokument do kín, hoci distribútori v súčasných podmienkach odkladajú premiéry: „Vyhodnotili sme, že siedme výročie Majdanu je významnou udalosťou, ktorú musíme prostredníctvom distribúcie Chlapca z vojny dať do pozornosti širokej slovenskej verejnosti.“

Film uvedú dnes (24. novembra) o 20.20 h v online premiére cez platformu Kino-doma.sk. Diváci ho môžu sledovať cez rozhrania kín Kino Úsmev v Košiciach, Kino Lumiére v Bratislave a Kino Tatran v Poprade. Následne ho uvedú v slovenskej premiére v bratislavskom Kine Lumiére a jeho cesta bude pokračovať v ďalších klubových kinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Ukrajina #Chlapec z vojny