Film Slovo bude o slobode za čias normalizácie

Je rok 1968, československý pokus o socializmus s ľudskou tvárou sa končí príchodom okupačných vojsk. Manželia Václav a Věra žijú v malom meste a sú rozhodnutí dodržať slovo, ktoré si dali: budú žiť tak, ako považujú za správne a nespreneveria sa svojim zásadám.

26.11.2020 09:00
Film Slovo Foto:
Václav a Věra (Martin Finger a Gabriela Mikulková) si v novom filme Slovo sľúbia, že sa nespreneveria svojim zásadám.
debata (2)

Doba je však plná skúšok a testuje pružnosť presvedčení hlavných hrdinov. Príbeh o ohrození osobnej slobody človeka prináša nový film Slovo, ktorý v česko-slovenskej koprodukcii nakrúca režisérka Beata Parkanová. Film by sa mal dostať do kín budúcu jeseň.

„Myslím, že väčšie alebo menšie dilemy, či dodržať svoje slovo, alebo robiť ústupky v mene rozličných výhod, či skrátka len pod tlakom, riešia ľudia stále. Film zachytáva tému, ktorá sa týka každého z nás,“ hovorí režisérka Beata Parkanová, ktorá je aj autorkou scenára.

V hlavných úlohách filmu sa predstavia českí herci Martin Finger (aktuálne hrá eštebáka v seriáli Herec na RTVS) a zatiaľ menej známa Gabriela Mikulková. Tvorivý tím je postavený na slovenskom kameramanovi Tomášovi Juríčkovi (Amnestie, Kandidát), strihačovi Aloisovi Fišárkovi (Obecná škola, Kolja), hudbu skomponuje Jan P. Muchow.

Ide o Parkanovej tretí celovečerný film, debutovala komornou snímkou Chvilky s Jenovéfou Bokovou v hlavnej úlohe, ktorej herecký výkon bol ocenený Českým levom. Tá účinkuje aj v novom filme, stvárni však epizódnu postavu.

Vedľajšie úlohy si zahrajú viaceré známe tváre, napríklad Bolek Polívka a Vladimír Polívka, ale aj slovenskí herci Marek Geišberg, Ján Jackuliak či režisér Juraj Nvota.

Zatiaľ sa nakrúcalo v Pardubickom kraji, na Vysočine a v Poľsku pri mori. Začiatkom roka 2021 sa filmový štáb chystá do zasnežených slovenských hôr.

„Banská Štiavnica a Štiavnické vrchy sú výnimočné slovenské lokácie, ktoré ešte neboli dostatočne zviditeľnené a využité vo filme,“ hovorí slovenský producent filmu Maroš Hečko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #Beata Parkanová #film Slovo