Woody Allen má 85 rokov

Snímky režiséra, scenáristu a herca Woodyho Allena nie sú pre každého, ale jeho fanúšikovia ich milujú, populárnejší je v Európe než v rodných USA. Hoci 1. decembra bude mať už 85 rokov, stále nakrúca a strieborné plátna zásobuje svojimi často obskúrnymi neurotikmi, v ktorých mnoho kritikov nachádza jeho samotného. Osobný i pracovný život mu v poslednom čase sťažuje obnovené obvinenie zo sexuálneho zneužívania.

01.12.2020 07:52 , aktualizované: 08:42
Woody Allen Foto:
Woodyho Allen
debata

„Mám rada Allenov inteligentný humor, absenciu gýča, pátosu a fráz, ktoré vedia zhodiť (,Láska je hlboká, sex je len pár centimetrov.') A tiež smútok z pominuteľnosti a pochabosti života, ktorý je v mnohých jeho filmoch obsiahnutý,“ povedala o Allenovi jeho dvorná prekladateľka do češtiny Dana Hábová.

Vo svojich dielach sa tento newyorský patriot s obľubou zaoberá zložitosťou medziľudských vzťahov a „strieľa“ si z pseudointelek­tuálov či nadmiery psychoanalýzy. Za svoju tvorbu získal niekoľko cien Americkej filmovej akadémie, ani po jedného Oscara si však neprišiel.

Každý rok nový film

Keď vyhrala Annie Hallová štyri sošky, dal Allen pred ceremoniálom prednosť hre na klarinete vo svojom obľúbenom Michael's Pube. V ňom sa pravidelne už 20 rokov schádzajú každý pondelok s orchestrom nazvaným New Orleans Jazz-Band, aby sa venoval svojej obľúbenej hudbe – džezu. Ako sám poznamenal v jednom rozhovore, keby bol mal viac talentu, nestal by sa filmárom, ale džezmenom.

O Allenovu popularitu medzi českými a slovenskými divákmi sa do značnej miery zaslúžila televízia, keď začiatkom 90. rokov uviedla jeho filmy od ranej tvorby cez oscarové snímky Annie Hallová, Hana a jej sestry až po najnovšie diela. Čitatelia tiež poznajú Allenove poviedky, ktorých výber vyšiel pod názvom Vedľajšie príznaky v preklade Michaela Žantovského.

Woody Allen v snímke Hana a jej sestry... Foto: Orion Pictures Corporation
Hana a jej sestry Woody Allen Woody Allen v snímke Hana a jej sestry prekračuje svoj tieň skeptika a pridáva takmer optimistický záver.

Filmový svet zásoboval Allen od roku 1982 každý rok novým titulom. Platilo to až do roku 2018, keď ďalšia snímka s názvom Daždivý deň v New Yorku síce tiež vznikla, ale uvedenia sa dočkala až o rok neskôr.

Obvinený zo zneužitia dcéry

Allena totiž znovu dohnalo obnovené obvinenie zo zneužitia jeho dcéry Dylan. Sám vinu popiera, ale Dylanina matka, herečka Mia Farrowová, ho z tohto činu obvinila už v roku 1992, keď našla fotografické akty svojej adoptívnej dcéry Soon-Yi v Allenovom byte. Krátko nato ho obvinila z obťažovania ich vtedy sedemročnej dcéry Dylan, ktoré sa však nepotvrdilo. Súd napriek tomu o tri roky neskôr rozhodol zveriť starostlivosť o ich tri spoločné deti Farrowovej.

Naposledy zverejnila Dylan Farrowová článok v denníku Los Angeles Times v decembri 2017, na základe toho bolo v USA uvedenie Allenovho nového filmu zrušené. Nakoniec ho uviedli nezávislí distribútori mimo USA, napríklad vo Francúzsku, v Španielsku, Mexiku a Rusku.

Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan Farrow Herečka Mia Farrow a jej adoptívna dcéra Dylan Farrow na archívnom zábere. Dylan mal zneužiť jej adoptívny otec Woody Allen v čase, keď mala len sedem rokov.

Podobne mal problémy s vydaním svojich pamätí s názvom Apropos of Nothing (Čo sa týka ničoho). Kniha mala pôvodne vyjsť v americkom nakladateľstve Hachette, proti jej vydaniu sa ale vyslovila tak Dylan Farrowová, ako aj Allenov syn Ronan Farrow. Nakoniec ju vydalo americké nezávislé nakladateľstvo Arcade Publishing.

Allen to ale nevzdáva a so španielskou produkčnou spoločnosťou Mediapro natočil toto leto v San Sebastiane svoj dosiaľ posledný film Festival pána Rifkina.

Z Broadwaya po Oscara

Baviť divákov ho bavilo už odmala. Allen Stewart Konigsberg z ortodoxnej židovskej rodiny v newyorskom Brooklyne už v detstve prejavoval komediálne nadanie, neskôr písal humoristické príspevky a skeče pre televízne programy, vystupoval ako komik v nočných kluboch. Pozývali ho do televíznych estrád, jeho monológy vyšli i na gramofónových platniach.

Na konci 60. rokov debutoval na Broadwayi s komédiou Zahraj to znovu, Sam, ktorú neskôr tiež sfilmoval. Broadwayská sláva mu vyniesla dosť peňazí na to, aby si mohol kúpiť byt s výhľadom na Central Park, v ktorom žije dodnes.

Kate Winslet a Justin Timberlake sa v novinke... Foto: Magic Box
Koleso zázrakov Kate Winslet a Justin Timberlake sa v novinke Woodyho Allena Koleso zázrakov zamotajú do komplikovaného milostného štvorlístka.

Do sveta filmu vstúpil v roku 1965 spoluautor­stvom scenára nie veľmi úspešnej komédie What's New Pussycat?, v ktorej si i zahral po boku Petera O'Toola, už vtedy stelesnil smiešneho neurotika. Svoj prvý film, Zober prachy a zmizni, pripravil súčasne so svojou divadelnou prvotinou v roku 1969.

Režisér Woody Allen s manželkou Soon-Yi. Foto: SITA, Evan Agostini
Woody Allen s manželkou Soon-Yi Previn Režisér Woody Allen s manželkou Soon-Yi.

Odvtedy nakrúca viac-menej pravidelne svoje filmy, z ktorých okrem už zmienených oscarových sú známe tituly Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať, Manhattan, Banáni alebo Výstrely na Broadwayi. Z novších potom Match Point na motívy Dostojevského Zločinu a trestu či Jasmínine slzy. Z domovského New Yorku sa v posledných rokoch vydal natáčať do Barcelony, Paríža či Ríma.

Po škandále s domnelým zneužívaním na začiatku 90. rokov Allen už koncom roku 1992 priznal svoj intímny vzťah so Soon-Yi, s ktorou sa v decembri 1997 oženil v Benátkach. Majú spolu dve deti.
debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen