Zem spieva je späť! V sobotu večer vás zahreje príval energie

Denník Pravda prináša v spolupráci s RTVS seriál Zem spieva. Po vynútenej prestávke si môžete prečítať novinky z populárnej televíznej šou, ktorá do Vianoc uzavrie svoj tretí ročník. Už túto sobotu čaká na divákov repríza prvého semifinále, v ktorej si pripomenú 11 súborov a sólistov zo Slovenska aj zo zahraničia. Ich patriotmi budú hudobná skladateľka Ľubica Čekovská, operný spevák Peter Dvorský a choreograf Ján Ďurovčík.

05.12.2020 06:00
POdpolanec2 Foto:
FS Podpoľanec
debata
Video
Koho uvidíte v prvom semifinále

V marci sa museli tvorcovia, účinkujúci, súťažiaci aj diváci pre prísne protiepidemické opatrenia s folklórnou šou rozlúčiť, našťastie len na čas. „Je nám ľúto, že sme pre pandémiu museli Zem spieva odložiť. Máme voči divákom záväzok a zostávajúce dva priame prenosy odvysielame tak, aby sme divákom spríjemnili čakanie na najkrajšie sviatky roka. Veríme, že sa nám podarí priniesť rovnako vynikajúcu folklórnu energiu,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Pred živým vysielaním si diváci v repríze pripomenú prvé semifinále, v ktorom sa zišla pestrá zostava účinkujúcich aj nová porota. Zaznie krištáľovo čistý spev a pódiom zatrasie rezkosť v nohách aj ostré a lahodné tóny.

Nátália Lettrichová

Terchová, Detva aj východ Slovenska

V sobotu sa z obrazoviek bude šíriť hotový príval energie, a nič na tom nezmení ani fakt, že postupujúcich z prvého semifinále poznáme ešte z jarného vysielania. Veď, ako hovorí režisér programu Peter Núñez, súťaž je iba vedľajší motív, tu platí olympijské: dôležité je zúčastniť sa, nie zvíťaziť.

Labirsky beťare
Technik
+8Ondro a kamaráti

Účinkujúci v prvom semifinále vás strhnú svojimi výkonmi, láskou k hudbe, tancu a spevu a vydajú zo seba všetko. Ako prví nastúpia Bobáňovci – Terchovský orchester ľudových nástrojov. Naplnia javisko krásnymi mladými hlasmi aj ostrou rezanou a lahodnou terchovskou muzikou, ktorá sa už stala svetovým kultúrnym dedičstvom. A predstavte si, že mnohé deti v orchestri, ktoré vedia tak nádherne spievať a hrať, ani nepoznajú noty!

Folklórny súbor Podpoľanec vtrhne na pódium s detvianskou rezkosťou v nohách. Uchváti vás krištáľovo čistý spev mladučkej Natálie Lettrichovej aj rusínski Labirsky Beťare.

Video
S čím prišli do prvého semifinále ešte na jar Podpoľanci
FS Podpoľanec a tanec Dúbravy

V Dedinskej folklórnej skupine Parchovianka sa spájajú mladí aj starší a podávajú folklór ako spojenie ľudového umenia s každodenným životom a zvykmi. V semifinále predvedú prijatie chlapca do mužského stavu, za parobka.

Po zemplínsky zanôti Soňa Metyľová, Mirko a Janko Pechovci v semifinále zahrajú dve strhujúce rómske piesne – o chudobe a cti. Rusínov budú v semifinále svojimi harmonickými a majestátnymi hlasmi reprezentovať aj Šambriňci.

Záhoráci aj Slováci z Dolnej zeme

Folklórny súbor Technik s hudobným ansámblom, tanečnou aj speváckou zložkou predstaví tradície spojeného Záhoráckeho a Moravského regiónu. Hudobno-folklórny súbor V šírom poli hruška z Kovačice nám pripomenie, že aj v neďalekom Srbsku žijú Slováci a sú na to hrdí. Dolnozemci nielenže hovoria peknou slovenčinou, ale svoje korene si pestujú a zalievajú folklórom.

Experimentálne poňatie ľudovej tvorby v podaní skupiny Ondro a kamaráti si vyslúžilo divokú kartu od poroty a samotní diváci hlasovaním posunuli priamo do finále Ľudovú hudbu detského súboru Vienok.

Video
Čo nám na jar povedala Dominika Morávková?

Folklórnu šou naďalej moderujú členovia skupiny S Hudbou Vesmírnou. Ich rodiny sa medzitým rozrástli, Dominike Morávkovej sa k trojročnej dcérke Amálke narodil synček Damián Hugo a pred pár dňami pribudlo dieťatko aj do rodiny Mareka Kolena. Kapelu folklór očaril a na ich novom albume bude aj folklórna skladba. Husľový part im poslal Ondrej Kandráč. Druhé semifinále a finále Zem spieva sa budú vysielať naživo, no bez divákov v publiku.

Denník Pravda je partnerom folklórnej šou Zem... Foto: RTVS, Milan Krupčík
web-zem spieva Denník Pravda je partnerom folklórnej šou Zem spieva.

V tretej sérii Zem spieva sa divákom predstavilo spolu 63 najlepších tanečníkov, spevákov a hudobníkov, ktorí vzišli z kastingov. Šou sa posunula do záverečnej fázy, jej druhé semifinále odvysiela RTVS na Jednotke v sobotu 12. decembra a vyvrcholí veľkolepým finále 19. decembra na Jednotke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem spieva