Recenzia: Modelár sa pozerá na svet z výšky

Český režisér Petr Zelenka prichádza do slovenských kín s politickým trilerom Modelár. Film, ktorý sa premietal v Českej republike začiatkom roka, hrajú od štvrtka na Slovensku. Snímka je o dvoch kamarátoch, ktorí prevádzkujú požičovňu dronov a dostanú sa s nimi za hranice bežného.

05.12.2020 09:30
Modelár Kryštof Hádek Foto:
Kryštof Hádek vo filme Modelár Petra Zelenku.
debata

Majiteľ firmy prezývaný Plech, ktorého si zahral Jiří Mádl, má špičkový dronový park. Potrebuje parťáka, ktorého nájde v bývalom spolužiakovi Pavlovi, vyštudovanom chemikovi, ktorý mal vždy záľubu v skladaní modelov lietadiel. Pavla stvárňuje Kryštof Hádek. Práve sa vrátil z Izraela, kde pracoval ako chemik vo farmaceutickom priemysle, a hľadá si prácu. V Plechovej firme sa osvedčí, dokáže s dronmi lietať ako virtuóz, kšefty sa im hrnú jeden za druhým. Robia zákazky pre významné firmy, nakrúcajú veternú elektráreň, reklamy, zapoja sa do ilegálneho výtvarného happeningu.

Chce veriť, ale nemôže

Film je postavený na kontraste kamarátov zo strednej. Obaja sa chcú zúčastňovať na dianí tohto sveta, len každý to vidí z iného uhla. Jeden je konformista túžiaci po istotách (Plech), druhý má silnú túžbu po spravodlivosti (Pavel). V Izraeli sa spriatelil s dievčinou, ktorej brat bol zajatý na americkej základni Guantánamo, ona sama zahynula pri bombovom útoku. Toto v ňom zanechalo otázky, ktoré potrebuje riešiť. Začne pátrať.

Kryštof Hádek a Jiří Mádl, špecialisti na drony...
Hlavný hrdina Pavel (Kryštof Hádek) je...
+2Richard Stanke hrá vo filme Modelár kandidáta...

„Máme dobré právo? Pomáha české právo nájsť pravdu?“ pýta sa Pavel mladej právničky, ktorá pracuje pre prezidentského kandidáta, ale odpovede od nej nedostáva. Ani od nikoho iného. Situáciu vo svete a v Česku si prezerá akoby z výšky – nielen preto, že sa na ňu pozerá cez letecké zábery z dronov. Po návrate z cudziny má veľa nevyriešených otázok, chce priľnúť a veriť ľuďom, politikom. Hľadá hodnoty, pevnú pôdu pod nohami. Ale nenachádza ju ani doma. Korupcia, prázdny politický marketing bez reálnych skutkov ho privedú k preňho jedinému možnému riešeniu. Vziať spravodlivosť do vlastných rúk…

Drony sú sexi, hovorí Zelenka

Film otvára zaujímavú tému, využíva vyspelé technológie. „Dnes už nie je až také zaujímavé vidieť záber natočený z dronu, ako skôr dron, ktorý taký záber nakrúti. To, čo sa deje za kamerou, je zaujímavejšie. Jasné, je to technická hračka, ale je sexi. V Modelárovi pracujeme s dronmi unikátnym spôsobom, a to nielen na české pomery,“ hovorí o filme Petr Zelenka.

Zaujímavé je, že pôvodne bola vo filme okrem kamarátstva a politickej angažovanosti ešte jedna linka, ktorá sa postupne vytratila. Hlavný hrdina mal byť zamilovaný do pornoherečky, ktorá bola zároveň aktivistkou. Táto linka nakoniec ale zanikla.

Zelenka svoj film nevidí celkom ako politický triler, je podľa neho skôr o dosahu politiky na spoločnosť, o rozčarovanosti, ktorá nastala po tom, čo sa rozplynula radosť po páde bývalého režimu. Za slobodu je ale on sám stále veľmi vďačný.

Nakrúcalo sa v Českej republike a v Izraeli, kde sú prísne bezpečnostné predpisy a nemohli si tam priviezť žiadnu techniku. Všetko si prenajali tam a bez problémov nakrútili, dokonca aj výbuch priamo v Tel Avive, kde sú na filmárov zvyknutí.

Chýba teplo

Jirka Mádl sa vo svojej postave našiel. Stvárňuje šéfa firmy, ktorý má rečovú vadu a vo voľnom čase rapuje. Spočiatku si na jeho šušlanie treba zvyknúť, ale jeho postava je kompaktná a uveriteľná. Horšie je to s postavou chemika Pavla v podaní Kryštofa Hádka.

Niekedy sa s ňou ťažko zblížiť, uveriť jej, pohybuje sa kdesi na okraji autistického spektra, má odstup, nie je v ňom ani štipka humoru, nie je schopný nadhľadu. Pravdepodobne je to dôsledok toho, čo zažil a čo ho poznamenalo. Je na okraji spoločnosti, s ktorou by sa chcel, ale nevie sa stotožniť.

Celkovo je film zaujímavou sondou do súčasnej spoločnosti, pôsobí ale chladno. Akoby sa tvorcovia sústredili viac na technickú stránku veci, zamilovali sa do dronov a sústredili sa na hľadanie tých najlepších záberov.

Hodnotenie Pravdy

3 a pol hviezdičky z 5

Modelár/ ČR 2020 / réžia: Petr Zelenka/ hrajú: Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Helena Dvořáková, Miroslav Hanuš, Jiří Štrébl, Kristýna Frejová, Kamil Halbich, Elizaveta Maximová, Martin Uhlíř, Václav Helšus, Robert Vrba, Leona Skleničková, Kateřina Zapletalová, Mirka Louthanová, Jiří Svoboda / slovenská kinopremiéra: 3. decembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Zelenka #Modelár