Zem spieva naživo: je tu druhé semifinále

Denník Pravda prináša v spolupráci s RTVS seriál Zem spieva. Po prestávke vynútenej pandémiou si môžete prečítať novinky z populárnej televíznej šou, ktorá do Vianoc uzavrie svoj tretí ročník. Už túto sobotu čaká na divákov druhé semifinále, po deviatich mesiacoch vysielané naživo. Tentoraz si diváci užijú tanečné, spevácke aj hudobné vystúpenia desiatich súborov a sólistov zo Slovenska aj zo zahraničia.

12.12.2020 06:00
debata
Koho uvidíte v sobotu večer v Zem spieva?

Už túto sobotu 12. decembra si diváci pri televíznych obrazovkách na Jednotke budú môcť vychutnať pravú folklórnu atmosféru v druhom semifinále unikátnej šou Zem spieva. Vysielať sa bude naživo, no bez divákov v sále, obecenstvom budú samotní účinkujúci. Všetci súťažiaci sa budú musieť podrobiť prísnym protiepidemickým opatreniam vrátane testovania.

V druhom semifinálovom kole o priazeň divákov zabojujú Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Šumiačan, Ivana Brillová, Detský folklórny súbor Pridaňčatá, Anna Zorňanová, Folklórny spolok Furmička, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Viktória Stúchla a Aurel Keszely, Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci či Folklórna skupina Pantľička. Ich patriotmi budú hudobná skladateľka Ľubica Čekovská, operný spevák Peter Dvorský a choreograf Ján Ďurovčík.

Pre pandémiu sa na semifinále nebude môcť zúčastniť súbor Vychodna Slovak Dancers, ktorý pôsobí v kanadskom Toronte a súťažil v kategórii Zahraniční Slováci. Na jar si v šou Zem spieva užívali vystúpenie so živou muzikou, doma tancujú len na playback, a postúpili do semifinále.

Požičajú muzikanta, vymenili ženícha

Spojenie so Slovákmi v zahraničí sa však ani v druhom semifinále nepretrhne. Folklórny súbor Furmička pricestuje z Čemera od Pešti autobusom v počte 30 členov, ktorí majú z vystúpenia trocha obavy, lebo od septembra sa všetci spolu na nácviku stretli iba raz. „Predvedieme vám čemerskú svadbu v ,v zrýchlenej‘ verzii, za päť minút,“ hovorí s úsmevom Agnesa Kelementová, podpredsedníčka Slovenského spolku v Čemeri. Pre pandémiu vraj museli vymeniť aj ženícha, lebo bol pri testoch pozitívny, ale berú to športovo, vraj je lepšie vymeniť ženícha narýchlo pred vystúpením, než pred skutočnou svadbou… Nový ženích je starší, ale tancuje výborne a dnes už na veku snúbencov nezáleží, smeje sa Agnesa Kelementová. Na vystúpenie sa tešia, veď keby nechceli prísť, dôvod by ani nemuseli hľadať, bola by ním táto situácia s pandémiou. A keď im prajeme šťastnú cestu na Slovensko aj naspäť, dodáva: Želajte nám aj šťastné testy, lebo to je teraz dôležité.

Video
Aká bola Furmička na jar?

Speváčka Anna Zorňanová pricestuje na živé vystúpenie v semifinále z Nového Sadu v srbskej Vojvodine lietadlom, spolu so svojím orchestrom. „Nebojíme sa cestovať, budeme sa testovať aj tu doma, aj keď prídeme, takže všetci sa stretneme zdraví. Veľmi sa na vystúpenie tešíme,“ hovorí. Organizačne to vraj bolo náročné, až mysleli, že ani neprídu, ale RTVS účinkujúcim so všetkým pomáhala, a tak divákom zaspieva naživo už zajtra večer.

Ako spieva Anna Zorňanová z Nového Sadu

„Pripravila som si znova zmes slovenských vojvodinských piesní, ale tentoraz nie s ľúbostnou, ale s vojenskou tematikou, takže budú smutnejšie. Aj ja som už zažila dve vojny, žiaľ, aj také veci vplývali na náš život aj našu kultúru a piesne,“ vysvetľuje. Ale druhá pieseň má vraj smutný text, no v rýchlom čardášovom rytme, takže aj to symbolicky vyjadruje slovenskú mentalitu: aj v ťažkých časoch myslíme pozitívne, dodáva Anna Zorňanová z Nového Sadu. Šou Zem spieva si veľmi pochvaľuje, je to krásna idea, ako ukázať slovenskú ľudovú kultúru. V Novom Sade sa Slováci pravidelne schádzajú a v rodine Anny Zorňanovej folklór pestujú všetci, mama speváčke ušila kroj a príde jej pomáhať s obliekaním. Štvrťfinále bolo už takmer pred rokom, takže celý čas museli nacvičovať. Privedie si štyroch muzikantov, no kontrabasistu si musí požičať, lebo ten jej nemôže.

S čím prišli Pridaňčatá do štvrťfinále

O postupe rozhodnú diváci

O postupe účinkujúcich budú znova rozhodovať diváci počas priameho prenosu. Počas sobotného večera môžu svojimi SMS hlasmi posunúť do finále štyroch z desiatich vystupujúcich. Piateho finalistu vyberú patrioti – Ľubica Čekovská, Peter Dvorský a Ján Ďurovčík. Diváci sa aj v druhom semifinále môžu tešiť na trojicu moderátorov zo skupiny S Hudbou Vesmírnou i na pôvodnú odbornú porotu.

Viktória Stúchla a Aurel Kezsely
Folklórna skupina Paňtlička
+7Folklórny súbor Považan
Do absolútneho finále, ktoré odvysiela Jednotka v sobotu 19. decembra o 20.30 h, už z prvého semifinále postúpil Folklórny súbor Podpoľanec, Bobáňovci – Terchovský orchester ľudových nástrojov, Labirsky Beťare, Natália Lettrichová a vďaka patriotom Ondro a kamaráti. Diváci o týždeň uvidia aj speváčku Adrianu Fúrikovú z Rumunska, ktorá odbornú porotu očarila tak, že ju priamo do finále poslala už zo základných kôl. Diváci si vybrali aj Ľudovú hudbu Detského folklórneho súboru Vienok, ktorej zaslali počas základných kôl viac ako 10 000 SMS hlasov. K týmto interpretom sa vo veľkom finále o týždeň pripojí päť postupujúcich z druhého semifinále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva