Horná Dolná sa musí vysporiadať s odchodom obľúbeného "veterinára" Štefana Kožku

Správa o nečakanom úmrtí Štefana Kožku, ktorý mal vírus COVID-19 preletela v pondelok Slovenskom a prekvapila tých, čo ho osobne poznali, ale aj priaznivcov postáv, ktoré stvárňoval v televízii i v divadle.

18.12.2020 07:00
Horna Dolna Stefan Kozka Foto:
Štefan Kožka ako veterinár Ján Chalupka v seriáli Horná Dolná.
debata (4)

Spomínajú naňho kolegovia v Divadle Nová scéna, kde účinkoval dlhé roky a naposledy v predstavení Iago, takisto v Markíze, kde hral svojskú postavu veterinára Jána Chalupku. Tento týždeň si naňho zaspomínali herecké kolegyne zo seriálu Petra Polnišová a Zuzana Kubovčíková Šebová v markizáckom Teleráne.

„S hlbokým zármutkom sme prijali správu o náhlom odchode nášho kolegu a priateľa, skvelého herca Štefana Kožku. Bude nám všetkým veľmi chýbať, nech odpočíva v pokoji. Rodine, najbližším a všetkým pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ uviedla pre Pravdu Adriana Podobová, PR manažérka televízie.

Vďaka postave veterinára Jána Chalupku zo seriálu Horná Dolná Štefana Kožku poznalo celé Slovensko. Stvárnil veľa významných postáv v divadle, na obrazovkách verejnoprávnej televízie sa zaskvel napríklad v seriáli Štúrovci. Najširšiemu publiku sa ale prihováral v poslednom období predovšetkým cez postavu veterinára.

zväčšiť Štefan Kožka ako veterinár Ján Chalupka v... Foto: Peter Zakovic, TV Markíza
Horná Dolná Stefan Kozka Štefan Kožka ako veterinár Ján Chalupka v seriáli Horná Dolná.

Aký bol Ján Chalupka? Veterinár so zlomenými okuliarmi neliečil iba zvieratá, ale aj obyvateľov Hornej Dolnej, v obci žiaden iný lekár nie je. Mal svojský prístup, nezvládal dávkovanie liekov pre ľudí a z toho vznikali rôzne nevšedné situácie. Jeho najväčším snom boli vnúčatá, no syn sa dal na dráhu farára a tak mu žiadne nehrozili.

Čo bude so seriálom, keď mu nečakane odišiel predstaviteľ jednej z dôležitých postáv? „K otázkam ďalšieho vývoja v seriáli Horná Dolná sa televízia vyjadrí, až keď bude mať pripravené odpovede na tento typ otázok. Je jasné, že seriál bude musieť prejsť zmenami v scenári, pretože postava veterinára Chalupku, ktorého stvárnil Štefan Kožka, bola jednou z hlavných,“ uviedla Adriana Podobová.

Televízia včera mimoriadne odvysielala časť seriálu s názvom Kde je doktor?, aby si diváci zaspomínali na doktorove hlášky.

Štefan Kožka na doskách Divadla Nová scéna v...
Štefan Kožka ako rozprávač v muzikáli Pokrvní...
+1Štefan Kožka v predstavení Mata Hari ako manžel...

Štefan Kožka sa narodil 11. augusta 1954 v Trenčíne a divadlu sa venoval už od základnej školy. Po skončení štúdia herectva na bratislavskej Vysokej škole múzických umení sa v roku 1977 stal členom Divadla pre deti a mládež v Trnave.

V roku 1988 prešiel do Poetického súboru v Bratislave, ktorý sa neskôr zlúčil s divadlom Nová scéna, kde účinkoval v desiatkach inscenácií. V známom muzikáli Fidlikant na streche (2007) alternoval hlavnú postavu s hercom Mariánom Slovákom.

Diváci mohli Štefana Kožku vidieť v divadelnej kriminálnej komédii Šialené nožničky (2010), v hre Ešte jeden do partie (2010) alebo v pôvodnom slovenskom muzikáli František z Assisi (2010). Realizoval sa aj ako režisér, pod jeho taktovkou vznikli muzikály Hair (2003), Muzikálový sen (2011), Cigáni idú do neba (2012) či HairSpray (2014).

Zaskvel sa aj v televíznych a filmových projektoch. Zahral si v slávnych seriáloch Tisícročná včela či Alžbetin dvor, v komédii Sladké starosti, vo Fontáne pre Zuzanu 2 či v dráme Zurvalec.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #seriál #Horná Dolná #Štefan Kožka #Covid-19