Festival Berlinale pre pandémiu preložili

Medzinárodný filmový festival Berlinale sa neuskutoční vo februári 2021. Jeho 71. ročník pre pandémiu preložili. Ako oznámili usporiadatelia, festival sa uskutoční v dvoch častiach, v marci v digitálnej forme pre zástupcov filmového priemyslu a v júni je naplánované premietanie pre verejnosť.

19.12.2020 12:00
berlinale Foto:
Hlavné ceny filmového festivalu Berlinale - Zlatý a Strieborný medveď.
debata

„Veľmi túžime po stretnutí tvárou v tvár. Aktuálna situácia to ale vo februári neumožní,“ uviedla šéfka Berlinale Mariette Rissenbeeková. Za dôležité označila to, aby filmári mali v prvom štvrťroku prístup k filmovému trhu. Preto bude Berlinale rozdelené na digitálnu časť a na letnú verejnú. „Budeme tak mať šancu ochrániť zdravie všetkých návštevníkov a podporiť oživenie filmového sektoru,“ dodala.

Letná čast festivalu, ktorá bude otvorená širokej verejnosti, sa uskutoční v kinách a tiež pod šírym nebom. „To nám poskytne príležitosť k inému zážitku, ku zhliadnutiu filmov v medzinárodníej súťaži a k oslavám s víťazmi Zlatých a Stieborných medveďov v radostnej atmosfére,“ poznamenal umelecký šéf Berlinale Carlo Chatrian.

O tom, že podoba festivalu bude kvôli koronavírusu zmenená, v predstihu informoval magazín Variety. Zástupcovia festivalu ubezpečovali, že festival bude, len jeho podoba a forma budú odlišné od predchádzajúcich sedemdesiatich ročníkov. V roku 2021 to bude prvýkrát, čo usporiadatelia budú musieť zmeniť plány filmového sviatku.

Berlinale patrí spolu s festivalmi v Cannes a Benátkach k najznámejším na svete. Na minulý ročník sa predalo okolo 330 000 vstupeniek. Magazín Variety uvádza, že nejasný je teraz i osud festivalu v Cannes, ktorý by sa z mája mohol presunúť na jún alebo júl.
debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale